StoryEditorOCM
ŠibenikNa svečanom zatvaranju MDF-a

Predstavljanje skulpture „Dječak s kišobranom“ i premijera filma „Obrana dječje radosti“

Piše šibenski.hr
3. srpnja 2020. - 19:21
Djelatnici ljevanovice Ujević  u petak, 3.srpnja postavili su kip ”Dječak sa kisobranom”, rad akademskog kipara Kazimira Hraste, na trg ispred crkve sv. Barbare  Niksa Stipanicev/Cropix

U subotu 4. srpnja održat će se program zatvaranja jubilarnog 60. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Na svečanom zatvaranju bit će predstavljena skulptura „Dječak s kišobranom“ akademskog kipara Kažimira Hraste te premijera filma „Obrana dječje radosti“ redatelja Ive Kuzmanića i scenarista Stanka Ferića.

Kip „Dječak s kišobranom“ ideja je Kažimira Hraste koja je došla sasvim slučajno, nakon što je ugledao sliku svog unuka koji mu je na kraju bio i inspiracija.

- Slika djeteta s kišobranom mi se čini dobrom metaforom Festivala, a veza između kišobrana i djeteta je likovno zanimljiva radi predimenzioniranosti kišobrana koji pruža zaštitu, kazao je Hraste te dodao kako se pojavio i nužan motiv zaštite djece zbog pojave koronavirusa.

Nakon predstavljanja skulpture slijedi premijera filma koji je nastao na inicijativu novinara Stanka Ferića u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i HRT-a.

„Obrana dječje radosti“ dokumentarni je film koji govori o MDF-u u Šibeniku za vrijeme Domovinskog rata 1991. – 1995. i prožet je autentičnim videozapisima koji su nastali za vrijeme rata.

Predstavljanje skulpture započet će u 20,30  pokraj crkve sv. Barbare kod ulaza na ljetnu pozornicu, a premijera dokumentarnog filma je u 21 sat na Trgu Republike Hrvatske.

Film će se emitirati u nedjelju 5. srpnja na drugom programu HRT-a u 16 sati.

 

19. travanj 2024 11:12