StoryEditorOCM
ŠibenikVjerojatno nije jedini

Posljednji računi za smeće šokirali Šibenčane - posebno vlasnike apartmana. Milan Ercegović: ‘Zatvoriti ću obrt!‘

Piše Šibenski.hr
26. ožujka 2023. - 16:00
 Milan Ercegović jedan je od brojnih Šibenčana koji su šokirani visokim računima za prikupljanje i odvoz smećaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Znatno povećanje cijena odvoza smeća u Šibeniku izazvalo je ogorčenje građana. Novi cjenik prikupljanja miješanog komunalnog otpada stupio je na snagu 1. veljače, a ovih su dana građanima stigli prvi računi s novim cijenama. Nekima i 13 puta veći nego dosadašnji!, piše HRT

Posljednji računi za smeće šokirali su Šibenčane - posebno vlasnike apartmana!

- Ja za apartman koji ima 26 kvadrata da plaćam svaki mjesec 50 eura. To ne dolazi u obzir, kaže Milan Ercegović, vlasnik apartmana. A goste ima tek par mjeseci u godini. Natjeralo ga je to na tešku odluku - svoj će obrt zatvoriti.

I vjerojatno nije jedini. Pritužbe građana svakodnevno se ‘slijevaju‘ na HRT-ovu šibensku redakcijsku adresu, a i izlazak na ulicu potvrđuje njihovu ogorčenost.

"Duplo su veći, duplo je baš san to gleda točno duplo. Prije je bilo negdi oko 60, 70 sada je 120", "Zgrožena sam. Duplo više katastrofa. Umjesto ovih šta kleče, ajmo mi izać‘ van na ulice. Baš san ljuta", samo su neki od komentara okupljenih.

Grad i tvrtka Zeleni grad tvrde da su razlozi povećanja cijena usklađivanje s novim Zakonom o gospodarenju otpadom i rast cijene odlaganja otpada na Bikarcu.

image

 Ante Nakić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Jednostavno, ne možemo ništa napraviti. Zakon je to tako odredija. Ja mogu reći svoje osobno mišljenje da je zakon u tom dijelu po meni isto doslovno smiješan, tvrdi pročelnik Komunalnog odjela grada Šibenika Ante Nakić.

Zakon, tako, u istu kategoriju stavlja hotel i malog iznjamljivača, tvornicu i obrtnika. No dio gradova uspio je ublažiti povećanje cijena, dodaje Nakić.

U Gradu, ipak, priznaju da su pogriješili naplatom računa putem zajedničkih spremnika.

- Imamo problem. Ljudi ne donose otpad, ne predaju kantu - nego smeće donose u otvorene kontejnere, kaže direktor tvrtke Zeleni grad Šibenik Novica Ljubičić.

image

 Novica Ljubičić, direktor tvrtke Zeleni grad

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Zato vraćaju sustav kartica za podzemne kontejnere od 1. svibnja. Nadaju se da će tako ublažiti problem visokih cijena i potaknuti pravilno izdvajanje otpada, javlja HRT

 

20. travanj 2024 08:52