StoryEditorOCM
ŠibenikDOGAĐAJ GODINE

Ove godine ‘Noć tvrđava‘ promovirat će se na europskoj razini, lani su tisuće građana uživale u toj manifestaciji

Piše Branimir Periša
28. ožujka 2023. - 17:42

Projekt FORTITUDE jedan je od najuspješnijih u financijskoj omotnici programa Interreg IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020, a kao nositelj provela ga je JU "Tvrđava kulture" Šibenik zajedno s partnerima Gradom Karlovcem, Gradom Banja Lukom (BiH) i Opštinom Bar (Crna Gora). FORTITUDE u iznosu od 1,6 milijuna eura uspješno je dovršen 21. kolovoza lani, a 13. prosinca predstavljen je na launch konferenciji novog programskog razdoblja programa Interreg, piše Jutarnji list

Zahvaljujući aktivnostima u sklopu projekta fortifikacije u tri države obogaćene su suvremenom opremom, osmišljene su nove turističke ture i sadržaji, ojačani kapaciteti za upravljanje, a uspješno je i po prvi put održana kulturna manifestacija Noć tvrđava.

To je trajna zajednička tečevina sudioničkih sredina na tome projektu, a 5. svibnja ove godine doživjet će drugo izdanje, kako je dogovoreno na završnoj konferenciji projekta.

-Taj su događaj trebali organizirati jedino naši partneri u projektu, međutim u Tvrđavi kulture odlučili smo tu manifestaciju proširiti na više sudionika u tri zemlje. Na kraju smo ih imali više od 40; mi smo ponudili zajedničku promociju Noći tvrđava, a njihova je obveza bila organizirati sadržaj s kojim su u tom trenutku raspolagali. Sve su to sredine koje upravljaju s nekom utvrdom i u obzir su došle izložbe, prigodne predstave ili posebne turističke ture u Noći tvrđava – govori Đurđa Vrljević Šarić, projektna menadžerica i voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i projekte u JU Tvrđava kulture.

Namjera je ove godine ponoviti prošlogodišnji uspjeh i uključiti još pokojeg sudionika, dodala je Vrljević Šarić, a njezina kolegica Ivana Šimundić, savjetnica iz marketinške službe JU dopunjuje kako je to zapravo, stvaranje regionalnog kulturnog događaja u predsezoni što je novi motiv za posjećivanje tvrđava, te potiče na suradnju između upravitelja tih lokaliteta.

Tijekom dvodnevne manifestacije više tisuća građana prošlog je proljeća besplatno uživalo u raznolikim programima na utvrđenim lokalitetima u više od 40 gradova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Kvalitetu i značenje Noći tvrđava kao prekogranične kulturne manifestacije koja je povezala i promovirala programe na 45 fortifikacija u tri države, prepoznala su međunarodna udruženja EFFORTS i FORTE CULTURA – te će se od ove godine Noć tvrđava promovirati na europskoj razini kao dio European Fortress Summer eventa.

Manifestaciju je prepoznala i Hrvatska turistička zajednica. Na Danima hrvatskog turizma osvojila je priznanje HTZ-a kao finalist u kategoriji "Događaj godine".

To su nam dokazi da je Noć tvrđava obogatila kulturno-turističku ponudu u predsezoni i uspješno otvorila novi oblik suradnje među gradovima i organizacijama koje upravljaju utvrđenom spomeničkom baštinom, ističu sugovornice.

Projekt FORTITUDE provodio se pod teškim pandemijskim okolnostima u ozračju neizvjesnosti te su šibenskoj javnoj ustanovi europska sredstva bila vjetar u leđa, financijska i energetska injekcija pomoću čega su izgurali jedno izazovno razdoblje.

- Za 400 tisuća eura poboljšali smo pristup tvrđavi sv. Mihovila i uredili kameno stepenište od podnožja utvrde do ulaza, a novac smo iskoristili i za postavljanje stalnog muzejskog postava o povijesti šibenskih fortifikacija u prostoru iza pozornice sv. Mihovila. Također smo preuredili info punkt na tvrđavi kao i prostor našeg City pointa u Starom gradu, ulica don Krste Stošića 1. - ističu Vrljević Šarić i Šimundić.

U City pointu kupuju se ulaznice za koncerte, filmove, plesne predstave i ostale programe na tvrđavama, a na prodaju su i vrhunski dizajnirani, unikatni suveniri posvećeni Šibeniku i tvrđavama.

Uloženo je također u radionice za trajanja projekta, a u suradnji s Udrugom turističkih vodiča Šibenik osmišljena je i nova turistička tura, od tvrđave Barone kao polazišta, preko tvrđave sv. Mihovila do Doca i dvojnih bedema, te obalom do Poljane u središtu grada, izvijestile su naše sugovornice, piše Jutarnji list

20. travanj 2024 01:27