StoryEditorOCM
ŠibenikVlasta za sve

Ova Karlovčanka koja već 38 godina živi u Šibeniku dobra je duša šibenskih obrtnika

Piše Katarina Rudan
3. svibnja 2017. - 12:26

Za Karlovčanku koja u Šibeniku živi već 38 godina i osjeća se Šibenkom Vlastu Mesić može se slobodno reći da je svojevrsni zaštitni znak šibenskog Udruženja.
Nema niti jednog događaja koje organizira Udruženje ili je suorganizator, a da ona nema svoje "prste" u tomu. Na mjestu tajnice radi od 2002. godine i među priznanjima koje je primila u različitim prigodama navodi da joj je izuzetno drago i simpatično priznanje "Katica za sve" koje je dobila od ekipe nakon jedne gastronomske manifestacije, što dovoljno govori o njezinoj požrtvovnosti i želji da ono što radi odradi najbolje. Sudjelovala je u realizaciji niza manifestacija i projekata, a osim drage joj manifestacije "Naše malo veliko blago" koja se održavala niz godina, rado se prisjeća i obrtničke revije "Figurin" koja je prvobitno organizirana uz Dan grada Šibenika, a zatim u sklopu Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku.

- Nažalost, zadnjih godina nemamo "Figurin", ali se iskreno nadam da ćemo ga oživiti. Znam da su tu manifestaciju jako voljeli naši sugrađani, a našim obrtnicima je pružio mogućnost da pokažu svoje vještine. Upravo zbog dobro odrađivanog "Figurina" dobili smo organizaciju susreta frizera i kozmetičara Hrvatske, i to dva puta. Niz godina se taj susret ne održava, a iz Hrvatske obrtničke komore kažu da opet razmišljaju o Šibeniku i nama kao organizatorima. No, rekla sam im prvo neka bude u drugom gradu pa da i naši frizeri i kozmetičari negdje budu gosti, a ne uvijek domaćini - rekla nam je Vlasta.



Kod organizacije "Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku", koji se u gradu podno Šubićevca održava od 2004. godine u rujnu s ciljem produženja turističke sezone, Vlasta od prvog dana ima značajnu ulogu. Prouočavala je šibensku srednjovjekovnu povijest kako bi saznala što se na sajmovima u to doba na šibenskim ulicama događalo.

- Osim prodaje proizvoda, na sajmovima su bili putujući pjevači, gutači vatre, glumci, plesači, akrobati i da ne navodim dalje... Kad se održavao prvi sajam, bila je to godina koju je Hrvatska obrtnička komora proglasila godinom umjetničkih i tradicijskih obrta i smatrali smo da sajam treba imati upravo to obilježje. Cilj je bio novi turistički proizvod i produženje sezone, te očuvanje kulturno-povijesnog blaga - kazuje Vlasta.

Na kraju ugodnog razgovora, rado se prisjetila prvog većeg zadatka koji je dobila, a bila je to organizacija gastronomske manifestacije "Naše malo veliko blago" u zagrebačkom hotelu "Sheraton":
- Uh... To je bio šok! U tri tjedna trebali smo organizirati sedmodnevno predstavljanje šibenske kužine za vrijeme
proljetnog Zagrebačkog velesajma. Neću govoriti kolika je to noćna mora za mene bila, ali znam da je to bilo moje vatreno krštenje. Ništa nisam znala o gastronomiji i prezentacijama. Strašno sam bila ljuta na osobu koja mi je to zadala, a danas sam joj zahvalna, jer da toga nije bilo, masu stvari ne bih imala priliku naučiti. U životnim godinama u kojima jesam, a ne želim biti niti mlađa niti starija, već želim iskoristiti žarkost sadašnjeg trenutka i to me potiče da učim i osjećam se korisnom. A tada se osjećam zadovoljnom - na kraju će Vlasta.


VREMEPLOV
U sklopu priprema za 'Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku' prouočavala je šibensku srednjovjekovnu povijest kako bi saznala što se na sajmovima u to doba na šibenskim ulicama događalo

29. travanj 2024 06:10