StoryEditorOCM
ŠibenikRazvojna agencija i partneri

Otvoren obradni centra za metal i plastiku Šibensko - kninske županije u prostorijama Poduzetničkog inkubatora

Piše PROMO
8. srpnja 2020. - 12:14

Razvojna agencija Šibensko – kninske županije je u srijedu  8. srpnja, otvorenjem Centra za obradu metala i plastike Šibensko-kninske županije u Poduzetničkom inkubatoru PIN Šibenik simbolično obilježila završetak svog Europskog projekta naziva Compete Plamet. Za cilj ima jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća iz sektora metala i plastike na prekograničnom području.

Razvojna agencija ŠKŽ taj projekt provodi u konzorciju s nositeljem projekta, Razvojnom agencijom Županije Zapadnohercegovačke – HERAG i partnerom, Općinom Posušje.

Kupljena je oprema i strojevi, uloženo je u edukaciju i trening stručnog kadra te u uspostavljanje mreže dionika iz sektora metala i plastike koji će suradnju realizirati razmjenom teoretskih i praktičnih znanja putem interaktivne online platforme i portala.  

Konkretno, na hrvatskoj strani, u Šibeniku se putem ovog projekta uložilo u uređenje prostora inkubatora PIN u Šibeniku, uspostavljanje Obradnog centra za metal i plastiku za koji su se nabavili CNC strojevi i koji će biti na raspolaganju poduzetnicima te u edukaciju i trening stručnog kadra.

Naime, mala i srednja poduzeća u sektoru metala i plastike u BIH i RH  zapošljavaju velik udio radne snage i važni su gospodarski subjekti. Ipak, suočavaju se s brojnim izazovima: nedostaje im inovativnih proizvoda, nisu dovoljno tehnološki opremljeni, nedostaje im  kvalificirane radne snage i stručnog znanja itd.

Projektom je realizirana:

rekonstrukcija poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u  Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku (rekonstruirano je krovište poduzetničkog inkubatora  PIN u Šibeniku; asfaltirana je cesta i uvedena rasvjeta u  poslovnoj zoni „Osrdak“ u Posušju );

uspostavljena su dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja;

nabavljeno je ukupno sedam CNC strojeva (4 u Šibensko-kninskoj županiji i 3 u Općini Posušje)

obučen je stručni kadar za rukovanje strojevima  (treneri za rukovanje strojevima-CNC operateri);

realiziran je trening-program za mikro, male i srednje poduzetnike;

uspostavljena je mreža znanja zajedno s interaktivnim online portalom/platformom, tzv. „Know net“ koja okuplja sve relevantne dionike na oba prekogranična područja. Mreža znanja djeluje kao stručna potpora u provođenju svih projektnih aktivnosti te kao savjetodavna podrška poduzetnicima za projekte razvoja i istraživanja. 

Nositelj projekta je Razvojna agencija Županije Zapadno-hercegovačke-HERAG (BIH), partneri su Općina Posušje (BIH) i  Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije (RH)  koje provode aktivnosti u svojim regijama.

 

 

 

 

25. travanj 2024 01:56