StoryEditorOCM
Šibenikstožer HDZ-a

Osvojili najviše glasova u Šibeniku i županiji: Burić i Pauk idu u drugi krug, tamo ih čekaju Restović i Jelić

Piše Branimir Periša
16. svibnja 2021. - 20:31

21:30.-Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a nakon izvješća DIP-a sa 104 od ukupno 211 biračkim mjesta u županiji izjavio je da se i ovaj put potvrdilo da je HDZ najjača politička snaga na šibensko-kninskom prostoru, što će potvrditi i konačni izborni rezultati. Siguran je drugi krug za župana, kazao je poput Pauka i Dujić. Aktualni župan ima 38 posto, a Marko Jelić 33 posto glasova, no Paukova prednost dovoljna je za pobjedu u drugom krugu, uvjeren je Dujić. Županijska lista dosad je osvojila 37 posto glasova, i s time je HDZ izuzetno zadovoljan.

Nije se uspjelo dobiti Murter i Pirovac, napomeno je Dujić i tamo ostaju dosadašnji općinski načelnici. HDZ je obranio Bilice, premoćnom pobjedom Josipa Ćalete na listi HDZ-a. Knin nije osvojen u prvome krugu, potvrdio je Dujić, a HDZ-ov kandidat Nikola Blažević 'u tijesno' je s Marijom Čačićem. Šibenik stoji jako dobro, kazao je Dujić: gotovo jednako kao na prošlim izborima, dodao je.

20:50 - Župan Goran Pauk izjavio je da ide u drugi krug s Markom Jelićem, kninskim gradonačelnikom. To je Prema Paukovim riječima bilo očekivano, a mi podsjećamo da je ovo drugi put da Pauk i HDZ ne pobjeđuju premoćno. Prije nekoliko godina izravna konkurentica bila mu je Anita Bara, favoritkinja SDP-a. 

-Zasad ja vodim, no koliko je to glasova u apsolutnom broju, trenutačno ne znam. No, drugi krug je izvjestan, no takve su nam bile i projekcije u predizbornom vremenu. Kazao je to Pauk za medije oko 20,30 sati, kada je HDZ imao neslužbene pobjede u Kijevu, Unešiću, Promini, Skradinu, međutim rezultati gradova i primorskih općina još uvijek nisu bili obrađeni.

19:42 - Još prije prekida izborne šutnje u 19 sati, u šibenskom i županijskom sjedištu HDZ bili su Pauk i Paško Rakić, kandidati stranke za župana i dožupana, a viđen je i Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća Šibenika.

- Jedini podatak koji imam je iz kafića! I dobar je! – bila je prva izjava Gorana Pauka oko 19,30.  a malo potom Paško Rakić donio je vijest da je HDZ-ov Martin Ercegovac pobijedio u Kijevu. Informacija je važna, budući da mu je protukandidatkinja bila osoba s nezavisne liste Marka Jelića, kninskog gradonačelnika koji juriša na dužnost župana podržan Nezavisnom listom Stipe Petrina iz čijih redova je Iris Ukić Kotarac, kandidatkinja za dožupanicu. Pauk juriša na peti mandat, a pobočnik na mjestu dožupana mu je Paško Rakić, HDZ-ov političar mlađe generacije, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Pauk je prilično opušten, dobroga raspoloženja, a u sjedište HDZ – a nešto poslije 19 sati stigao je i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Njemu se smiješi treći mandat, po čemu će, izbori li pobjedu, postati prvi šibenski gradonačelnik dosad s toliko uzastopnih mandata. No, izgledan je i drugi krug, po izbornoj tradiciji u Šibeniku. Ovaj put, Buriću u drugom krugu vjerojatno neće biti suprotstavljen  SDP-ov kandidat, nego bi izravan suparnik lako mogao biti Hrvoje Zekanović, šef Hrvatskih suverenista. Pauk se natječe s tri konkurenta, a na Burićevo mjesto cilja šestorica  protukandidata: Pauk po tradiciji može biti mirniji, budući da županija nikad nije izašla izvan plave boje HDZ-a, no nikad se ne zna. Zato su se i on i Burić povukli u zasebnu sobu i zajedno s Dujićem prate izvještaje s terena.

- Pričekajmo više rezultata i prve objave DIP-a kazao je Željko Burić. Izlaznost je gotovo navlas ista kao i prije četiri  godine i s time možemo biti zadovoljni, kazao je kratko prije nego što se povukao.

Poklope li se s time i rezultati prije četiri godine, HDZ opet jaše: izlaznost oko 30 posto, dokazano je, najviše odgovara upravo toj stranci, potvrdilo se barem do danas. 

Kako se neslužbeno doznaje s terena, HDZ je odnio premoćnu pobjedu u Vodicama. Novi gradonačelnik će biti Ante Cukrov Desto. Većinu će imati u Gradskom vijeću Vodica.

16. travanj 2024 11:00