StoryEditorOCM
Šibenikdobili nove poslove

Optimizam buja u šibenskoj ‘Vinoplod Vinariji‘; Rast prometa mogao bi donijeti i nova radna mjesta

Piše Toni Veljača
2. listopada 2022. - 11:31
Šibenska Vinoplod Vinarija uskoro bi mogla trebati još radnikailustracija/Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Vinski asortiman "Dalmacijavina", kao i jaka alkoholna pića koja smo prethodno preuzeli, proizvodit će se u pogonima "Vinoploda-Vinarije" u Šibeniku, a kvasine u "Badelovim" pogonima u Sisku – objavili su iz tvrtke "Badel 1862", trenutno najvećeg i najstarijeg proizvođača alkoholnih pića u Hrvatskoj.

Dakle, "Badel" je zaključio dogovor s drniškom tvrtkom "Dalmacijavino Split", preuzeo je krovni brend privatiziranog dijela nekoć splitske kompanije, cjelokupni asortiman proizvodnja vina i kvasine, čime bi se moglo reći da je priča o preuzimanju "Dalmacijavina Split", poduzeća u vlasništvu obitelji Zadro, zaključena.

A priča je, možemo slobodno reći, počela još u siječnju 2020. godine. Tada je zagrebački proizvođač otkupio dio asortimana drniške tvrtke, te pod svoju kapu stavio intelektualno vlasništvo nad brendovima jakih alkoholnih pića.

Pelinkovac, Travarica, Orahovac i ostala jaka imena, koja su se do tada punila u talijanskoj destileriji "Bonollo", u blizini Padove, počela su izlaziti s proizvodnih traka u šibenskom "Vinoplodu-Vinariji". S druge strane, to je tvrtka koju je "Badel" još 2019. godine, dakle godinu prije nego li je ušao u posao s "Dalmacijavinom Split", otkupio za 4,5 milijuna kuna i tako postao njezin 95-postotni vlasnik.

- S ovim poslovnim potezom, mislim da je zaokružena cijela priča. Prije dvije godine otkupili smo licenciju za proizvodnju jakih alkoholnih pića, prebacili punjenje u Šibenik, i mislim da je to bio jako važan korak – smatra Marija Filipi iz Odjela marketinga šibenskog "Vinoploda-Vinarije‘, pritom ističući da se trenutno s Upravom pregovara oko vinskih sorti, pretežno iz velikog vinograda "Dalmacijavina Split" u Petrovom polju kod Drniša, koje će proizvoditi u Krešimirovu gradu.

Debit, merlot, plavina, maraština, pošip, r‘kacateli… izbora je puno.

- Možda i najpoznatija sorta, koja doduše nije autohtona, ali se izvrsno ponaša na drniškom području je – merlot. Trenutno smo u razgovorima što će ići u proizvodnju.

Treba to dobro odvagati, s obzirom na činjenicu da i "Badel" i "Vinoplod-Vinarija" imaju širok asortiman vina koje plasiraju na tržište. Ne želimo se u ponudi prema kupcima poklapati s istim artiklima – naglašava Filipi.

Veći obujam posla, po logici stvari, trebao bi značiti i nova radna mjesta. Trenutno je u šibenskoj vinariji šezdesetak zaposlenih.

- Poslovni rezultati tvrtke u posljednjih desetak godina nisu nam dopuštali da otvaramo nova radna mjesta. Doduše, broj radnika nam se povećavao u proizvodnji i punionici.

U naredno vrijeme očekujemo porast prometa tako da će to vjerojatno dovesti do povećanja potrebe za novim kadrovima – optimistično će naša sugovornica.

24. svibanj 2024 14:30