StoryEditorOCM
ŠibenikŽivko Protega

Ogorčeni šibenski lovac: Zdrav sam i prav, a ne daju mi pušku!

Piše Branimir Periša
13. listopada 2020. - 08:14
Živko Protega: Neću odustati, jer mi je sada čak više i od lova u pitanju moje građansko pravoBranimir Periša

Šibenska policija proglasila je silenzio stampa u vezi sa Živkom Protegom (70), kojemu već neko vrijeme odbijaju obnoviti oružni list za držanje i nošenje lovačkog oružja, premda za to nema valjana medicinskog razloga, niti je Protega problematična ponašanja.

"Zbog zaštite osobnih podataka osobe koju navodite u svom upitu, a i zbog činjenice da se radi o postupku koji je u tijeku, nismo u mogućnosti dati Vam tražene podatke", glasi odgovor PU šibensko-kninske na naš upit.

Protega je, međutim, odlučio javno progovoriti o policijskom postupanju i nerazumljivom, pretjeranom administriranju u svome slučaju. Umirovljeni je građevinski poduzetnik i dugogodišnji lovac po obiteljskoj tradiciji, član LU "Lozovac".

Ako je točno to što tvrdi, znači da je izložen šikaniranju, naročito dviju službenica u Policijskoj upravi povezanih s trećom, porijeklom iz njegova sela, Gradine na Konjevratima. U pozadini su, uvjeren je Protega, stare zadjevice u selu kivnom na njegovu širu obitelj, premda s tom službenicom nikad nije bio ni u kakvu sukobu.

Pakosti kakve neki vuku za sobom bez ikakva razumna razloga ta je osoba pretočila na službeno postupanje zloupotrebljavajući svoj položaj.
– Drugog objašnjenja nemam – veli Živko, čiji se oružni list rješava već više od godinu dana.

Ma što da leži u pozadini, postupanje policije u Proteginu slučaju u najmanju ruku je neuobičajeno, premda u formalnom smislu zakonito.

Unatrag godinu dana, naime, obavio je čak dva liječnička pregleda u ovlaštenoj ambulanti medicine rada u Zadru i u oba navrata proglašen je zdravstveno sposobnim za držanje i nošenje oružja, no PU šibensko-kninska i dalje oteže s produljenjem oružnog lista, stalno tražeći nove dokaze Protegine zdravstvene sposobnosti.

U zaključku kojim ga lani upućuju na izvanredni zdravstveni pregled navodi se da "prema saznanjima kojima raspolaže PU šibensko-kninska postoji opravdana sumnja da Živko Protega, zbog zdravstvenih razloga, više nije sposoban za posjedovanje oružja". Prema zakonu, nadležno tijelo će na izvanredni zdravstveni pregled uputiti vlasnika oružja za kojeg dobije obavijest o promjeni zdravstvenog stanja ili za kojeg opravdano sumnja da više nije zdravstveno sposoban za posjedovanje oružja.
U Proteginu slučaju iz nekog razloga postoji permanentna sumnja koju policija ne otklanja makar pregled obavili i specijalisti.
Oružni list, naime, nije dobio niti kada su ga, nakon što je lani proglašen sposobnim u jednoj zadarskoj ambulanti rada, nedugo zatim, voljom samog Protege, opservirali šibenski liječnici specijalisti.

Dr. Alen Gulin, neurolog, i psihijatar dr. Milivoj Stojanović utvrdili su da nema nikakvih neuroloških, odnosno psihijatrijskih zapreka da mu se produlji važenje oružnog lista, vidljivo je iz dokumentacije koju nam je Protega predočio, a nalaze je dostavio i policijskoj upravi.

U tom ustrajnom policijskom traženju liječnika koji bi ga proglasio nesposobnim za nošenje lovačke puške Živko Protega i ove godine izvrgnut je jednakom administrativnom postupku, kao da se našao u filmu "Najduži dan": nakon pregleda u zadarskoj ambulanti medicine rada 8. rujna ove godine i opetovanog nalaza da je sposoban za držanje i nošenje oružja, PU šibensko-kninska uložila je prigovor drugostupanjskom zdravstvenom povjerenstvu za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja te se za izvanredni zdravstveni pregled do 25. listopada treba javiti nigdje drugo nego u Dom zdravlja MUP-a RH.

Naknada je 937,50 kuna, a Protega napominje da mu policijska uprava još uvijek nije vratila novac plaćen za preglede na kojima je proglašen sposobnim za nošenje oružja, što je dužna po zakonu ako nalaze osporava.

– To je 1200 kuna koje sam već potrošio, kao da berem novac s grane! – ražalošćen je Protega postupanjem policije kakvo ničim ne zaslužuje, to više što je dragovoljac Domovinskog rata od prvih dana u MUP-ovim, kasnije i vojnim inženjerijskim jedinicama.

Već neko vrijeme je bez pušaka pohranjenih kod brata, također lovca i više ne druguje s brojnim prijateljima iz cijele zemlje s kojima dijeli svoju veliku životnu strast.

– Neću odustati, jer mi je sada čak više i od lova u pitanju moje građansko pravo na nošenje lovačkog oružja koje mi se svim silama pokušava osporiti.

Bude li trebalo, za vođenje sudskog postupka protiv PU šibensko-kninske već mu se ponudio bliski rođak, odvjetnik u Zagrebu.
– Živko, to što ti doživljavaš nikom se ne radi. Dovoljno mi je rekao! – završio je Protega.

'Nećeš, dok sam ja ovdje'

Živko Protega tvrdi da ga je spomenuti trolist policijskih službenica uzeo na zub još prije pet godina, nakon što je u Šibeniku obavio pregled za produljenje oružnog lista s povoljnim ishodom.

- Jedan za drugim bili smo u ambulanti rada kolega lovac iz Lozovca i ja. On je novi oružni list dobio za nekoliko dana, a meni se zalomilo da mi je već prošla polovica lovne sezone bez prava na nošenje puške i lova - kazuje Protega.

Otišao je na policiju i požalio se izravno načelniku Ivici Kostaniću te je oružni list dobio za nekoliko dana.

- Tada mi je jedna od tih službenica, potpisujući rješenje o produljenju oružnog lista, ljutito zaprijetila ga više nikad neću dobiti dok je ona tu, samo zato što sam se obratio načelniku - ispričao je Protega.

23. travanj 2024 19:00