StoryEditorOCM
ŠibenikUKLJUČEN ALARM

Nove droge donijele su novo zlo koje nije zaobišlo ni naše područje: Stručnjaci tvrde kako su 'kopije' heroina još pogubnije za zdravlje od originala

30. studenog 2017. - 14:43

Novi sintetički opijati koji po djelovanju oponašaju heroin i morfij, ali su višestruko jači ili imaju od 100 do 800 puta jače djelovanje od marihuane - sve su veća zdravstvena prijetnja u Europskoj uniji, koja nije mimoišla ni Hrvatsku, o čemu svjedoči i iznenadna smrt jednog zagrebačkog srednjoškolca prije dvije godine! Istodobno, najveći problem u borbi protiv novih psihoaktivnih tvari je to što su te droge vrlo dostupne, a njihova prodaja legalna.

Čulo se to na tribini koju je organizirao Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca.

- Sintetički kanabinoidi imitiraju djelovanje marihuane, a psihoaktivni sastojci u njima mogu izazvati teške posljedice za ljudsko zdravlje. Proizvode se u kemijskim laboratorijima, najčešće u Kini i Indiji. Kod nas se prodaju u specijaliziranim dućanima, tzv. smart shopovima. Sintetički kanabinoidi dostupni su u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja i biljne mješavine. Problem je što se krivo reklamiraju i predstavljaju kao tzv. spice pripravci, to jest osvježivači prostora - istaknula je Iva Škugor iz Zavoda.

- Ti kanabinoidi djeluju na mozak, kardiovaskularni sustav, metabolizam… Mogu izazvati panične napadaje, paranoju, halucinacije, smetenost i suicidne misli. Oštećuju vitalne organe, osobito bubrege, a mogu izazvati i psihozu - kazala je Škugor.

- Pakiranje od jednog ili tri grama u dućanu se prodaje po 100 kuna, a preko Facebooka za 60 kuna. To nije neka cijena, jer se skupi nekoliko srednjoškolaca i bez problema izdvoje nešto novca od marende, a jedan paketić svi skupa mogu pušiti nekoliko dana - naglasila je Škugor.

Krajem prošle godine evidentirano je više od 620 novih psihoaktivnih tvari koje su otkrivene u sintetičkim drogama koje se proteklih godina pojavile u Europskoj uniji. Koliko god ta statistika bila zastrašujuća, dobra je vijest da ipak opada broj novootkrivenih psihoaktivnih supstancija u odnosu na prošlu godinu, kada je svakog tjedna jedna nova pristizala na tržište EU-a.

Kada je riječ o konzumiraju droge, zabrinjava porast uzimanja ectasyja, osobito među mladima. Dok jedan posto odraslih u EU-u svakodnevno uzima kanabis, u zemljama sjeverne i istočne Europe "najpopularniji" je amfetamin, za razliku od zapadne i južne Europe, gdje preferiraju kokain. Broj novih ovisnika o heroinu je u opadanju. Zabrinjava i podatak da u Hrvatskoj mladi kanabinoide i heroin prvi put konzumiraju već sa 16 godina, a kada je riječ o heroinu, na liječenje se u prosjeku jave tek nakon desetogodišnjeg uzimanja, kada se već stvore veliki ovisnički, zdravstveni, psihički i socijalni problemi, zaključila je Zora Jurin, voditeljica Odjel za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, koji djeluje u sklopu šibensko-kninskog Zavoda za javno zdravstvo.


Sintetički kanabinoidi imitiraju djelovanje marihuane, a psihoaktivni sastojci u njima mogu izazvati teške posljedice za ljudsko zdravlje

31. svibanj 2024 00:44