StoryEditorOCM
ŠibenikPočeli upisi u vrtiće

Nitko neće izvisiti od najmlađih Šibenčana: u najvećim ustanovama ima mjesta za 200 mališana

Piše Marija Lončar
19. svibnja 2020. - 18:48

U tijeku su upisi djece u šibenske vrtiće. Počeli su u ponedjeljak, 18. svibnja i trajat će do 5. lipnja.

Već treću godinu roditelji u Šibeniku to mogu obaviti elektroničkim putem, budući da je Grad Šibenik uveo e-upise i u vrtiće, pa je dovoljno kliknuti na eupisi.sibenik.hr i slijediti korak po korak navedene upute.
U dvama najvećim gradskim vrtićima, Smilje i Šibenska maslina, kojima je osnivač Grad Šibenik, od jeseni će biti mjesta za ukupno 200-tinjak novoupisanih mališana što bi trebalo biti dovoljno da se svi prijavljeni i upišu. Naime, posljednjih godina više nema lista čekanja, istiće ravnateljica Dječjeg vrtića Smilje Gorana Rakić.

Rad tijekom ljeta

- Od kada imamo e-upise, roditelji sve praktički mogu obaviti od kuće. Ove godine iz našeg vrtića izlazi 100 predškolaca, a broj novoupisane djece posljednjih je godina bio nešto manji tako da računamo da će se i u sljedeću godinu upisati oko 100 djece. Uglavnom svi koji se jave, budu smješteni u vrtić. Eventualno se može dogoditi da to baš ne bude onaj koji su tražili. Uostalom, ako preostane slobodnih mjesta, djecu znamo upisati i tijekom pedagoške godine – govori Rakić.
Vrtić Smilje ima osam objekata smještenih uglavnom u zapadnim gradskim četvrtima, od Crnice preko Građe do Šubićevca, no ove godine izvan “pogona” je DV Ljubica u Crnici gdje se gradi nova, suvremeno opremljena i uređena zgrada u koju će biti smještena u uprava vrtića sa svim popratnim službama. Radovi na novom vrtiću u Crnici trebali bi, prema najavama, biti gotovi do početka jeseni 2021., pa će se i u novoj pedagoškoj godini djeca iz tog dijela grada upisivati u vrtić Građa, gdje su iz Ljubice već bila prebačena.
Nakon što su u koroni svi vrtići bili zatvoreni, popuštanjem mjera DV Smilje otvorio je svoja četiri objekta koja trenutačno pohađa 65 djece.
- Čekamo daljnje epidemiološke mjere da vidimo kako ćemo dalje raditi! Prijašnjih godina preko ljeta radili su samo dežurni vrtići, a u lipnju ćemo opet provesti anketu među roditeljima da vidimo kakav je interes da nam djeca dolaze i preko ljeta. Očekujem da bi odaziv mogao biti veći nego lani, budući da su mnogi roditelji u koroni ispucali svoje godišnje odmore. No, vidjet ćemo što će pokazati ankete. U svakom slučaju, mi smo spremni. Pratimo situaciju i radimo sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – rekla je Rakić.
Na stotinjak novoupisane djece računaju i u DV Šibenska maslina, ali zbog radova na energetskoj obnovi središnjeg objekta Vidici, djeca su bila premještena u Kućicu i Pčelicu, pa neki vrtići neće imati dovoljno prostora da prime nove mališane.

Veliki interes

Iako su upisi tek počeli, već je prijavljeno 30 klinaca.
- Djeca koja su u ovoj pedagoškoj godini bila u Pčelici - tu i dalje ostaju, pa u tom vrtiću više nema kapaciteta na nove upise. Isto vrijedi i za prizemlje u DV Vidici, gdje imamo pet skupina koje imaju 10-satni boravak, a u koje će doći jasličari s gornjeg kata. To znači da ima mjesta u jaslicama, a što se tiče djece koja su bila u smjenskom boravku, roditelje ćemo na vrijeme obavijestiti hoćemo li i kako to moći organizirati od jeseni – kazala je Maja Gulin, ravnateljica DV Vidici u koji dolazi 55 djece. •

19. travanj 2024 20:24