StoryEditorOCM
ŠibenikIznenadila ih žalba

Nitko ne zna odgovor na pitanje kad će strojevi na središnji šibenski trg: Upitan početak gradnje garaže ispod Poljane

Piše Katarina Rudan
5. siječnja 2018. - 13:35

U Gradskom parkingu, investitoru projekta 'Poljana', koji realiziraju u suradnji s Gradom Šibenikom, još uvijek ne znaju kad će na Poljanu građevinski strojevi.

Na to pitanje nemaju odgovora niti u gradskoj upravi, jer je zbog žalbenog postupka koji je u tijeku upitno hoće li radovi početi ovog proljeća, kako je najavljivano.

Naime, Tvrtka ING-GRAD uložila je žalbu na odluku Gradskog parkinga donesenu 5. prosinca prošle godine o prihvaćanju ekonomski najpovoljnije ponude. Najbolju ponudu dostavili su iz tvrtke "Lavčević" koja je izgradnju podzemne garaže na tri etaže s 256 parkirnih mjesta ponudila napraviti za nešto više od 47,8 milijuna kuna, bez PDV-a.

Drugi najpovoljniji bili su iz tvrtke ING-GRAD s ponudom od 49,8 milijuna kuna, a treća je ponuda "Pomgrada" za nešto više od 59 milijuna kuna.

Podsjetimo, natječaj za izvođača radova podzemne garaže i uređenja gradskog trga na Poljani objavljen je još 19. lipnja lani, a otvaranje ponuda bilo je određeno za 25. kolovoza. Zbog izmjena na troškovnicima i drugim dopunama, ponuđači su zatražili produženje roka u dva navrata pa su ponude konačno otvorene 25. rujna. Žalbu je tada podnijela zagrebačka tvrtka "Tehnika" i postupak je zaustavljen. Nakon što je 6. listopada "Tehnika" povukla žalbu, razmatranje ponuda je nastavljeno, a nakon odabira najpovoljnijeg izvođača – eto – ponovo se zakompliciralo.

- Ništa više nije u "našim rukama" niti je do nas. Gradski parking je proveo natječajni postupak, a koliko će vremena proći dok stigne odgovor na žalbu i kakav će on biti, ovisi o Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave. Ne želim predviđati, ali ako se sve oduži do početka predsezone, naravno da nećemo krenuti s radovima, već ćemo njihov početak odgoditi za jesen, nakon sezone - rekao nam je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

Direktor gradskog poduzeća Gradski parking Goran Bulat govori slično te dodaje da je od trenutka kad su na web-stranici vidjeli da je ING-GRAD uložio žalbu, pa sve do danas dosta nejasnih stvari.


Iznenadila ih žalba


- Nakon što smo 5. prosinca donijeli odluku o ekonomski najprihvatljivijoj ponudi, uslijedio je desetodnevni rok mirovanja u kojem je bilo moguće podnijeti žalbu na odluku. Kako ih nije bilo, 18. prosinca raspisujemo natječaj za izbor stručnog nadzora nad izvođenjem radova gradnje podzemne garaže. Bio je ponedjeljak i taj isti dan navečer na web-stranicama uočavamo da je ING-GRAD uložio žalbu. To ponovo zaustavlja postupak i što je najvažnije mi detalje žalbe ne znamo, jer ju do danas nismo dobili na uvid. Je li ona poslana u zakonskom roku, do petka 15. prosinca ili ne – niti to ne znamo. Situacija je malo čudna, jer smo prije dva dana od Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave dobili zahtjev za očitovanjem o žalbi ING-GRAD-a, te se moramo očitovati na nešto što nismo dobili na uvid - rekao nam je Bulat.

Sve to je zakompliciralo priču o početku gradnje podzemne garaže i uređenju glavnoga gradskog trga, iako je Gradski parking osigurao i sredstva za gradnju garaže. Naime, s OTP bankom ugovorena je povoljna kreditna linija u iznosu od 25 milijuna kuna.


Goran Bulat:
To ponovno zaustavlja postupak i što je najvažnije mi detalje žalbe ne znamo, jer ju do danas nismo dobili na uvid. Je li ona poslana u zakonskom roku... ne znamo

20. travanj 2024 13:37