StoryEditorOCM
ŠibenikLegendarni sastav

Nezaboravna šibenska klapa i danas budi nostalgiju: ’Stari prijatelji’ na scenu su stupili prije 65 godina

Piše Joško Čelar
29. listopada 2023. - 18:51

Prošlo je punih 65 godina otkako se na glazbenoj sceni u Šibeniku pojavila poznata klapa “Stari prijatelji”, kao vokalno- instrumentalni sastav (VIS). Jedna od najpopularnijih do današnjeg doba.

U početku je to bio “Kvartet s obale” koga su činili Pave Aras, Aco Cvijetić, Jakov Ninić i Moko Jakovljavić. Dok su Nikica Širinić i brat mu Bore Širinić u to vrijeme nastupali kao “Duo Širinić”. Oni su se kasnije spojili u “Stare prijatelje” s Nikicom kao voditeljem.

Povremeno su u tom sastavu bili i Vlatko Deković Zero, Ivica Bukić, Vjera Bukić, Anka Aras i neki drugi.

Pod forticom...

Nastupali su s repertoarom poznatih svjetskih šlagera i melodija lake glazbe, žanra što Talijani zovu musica legera, koje su se masovno vrtjele od šezdesetih godina nadalje. Nisu bili klasična klapa dalmatinske provenijencije. Ali nisu ni bježali od pjesama kao što su “Pod forticom svete Ane”,”Marice dušo, Marice zlato” i sličnih.

Nisu uopće bili profesionalci, niti su od glazbe živjeli. ali pjesma i svirka su im činili dio životne zbilje.

A nakon toliko desetljeća, danas nema nikoga tko bi se sjetio “Prijatelja” i podupro obilježavanje jubileja te šibenske glazbene legende. Kako bi oni koji su iz tog sastava još živi, još jednom izišli pred slušateljstvo, zasvirati i otpjevati, recimo, čuvenu “Guantanameru”,”Granadu”, Vicin “O sole mio” ili Oliverovu “Nadalinu”.

Oliver u pratnji

O svemu tome pričao nam je, pomalo sa sjetom, Nikica Širinić u njegovoj konobi, gdje na jednoj polici “drijema” stara gitara kojoj, kaže Nikica, žice nije dirnuo već sedam godina.

– Bili smo najprije nas dvojica, brat i ja, kazuje Nikica. – Pjevali smo i svirali kao “Duo Širinić” i osvojili nagradu na razini Dalmacije, kad nas je na glasoviru pratio tada još vrlo mladi Oliver Dragojević.

A kao “Prijatelji” nastupali smo na feštama i festivalima u Zagrebu, Splitu. Po cijeloj Dalmaciji. Bila su u ta vremena baš“pisme za dušu”. Ali, eto sada su takva da ih ne možemo ni obilježiti – zaključuje Nikica Širinić.

29. travanj 2024 18:19