StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR

Nella Slavica o ovosezonskom broju posjetitelja: ‘Zaštita Krke važnija je od pumpanja brojki‘

Piše Ivo Mikuličin
7. rujna 2023. - 13:22

Nova(stara) ravnateljica Nacionalnog parka Krka Nella Slavica rado prima čestitke za novi(drugi) mandat na čelu te javne ustanove, ali ne govori baš rado o ovosezonskom broju posjetitelja na Krki, jednom od bisera Šibensko-kninske županije.

- Ne, ne možemo se tužiti na broj ljetnih dolazaka turista. Ne želim, međutim, potencirati samo statistiku. Primarna funkcija nacionalnog parka je, to se zna, zaštita prirode i kulturno-povijesnih spomenika na području Krke. Zato smo, primjerice, i ograničili broj posjetitelja na najprometnijem dijelu naše ustanove, Skradinskom buku. Da turisti, konačno, otkriju i svu ljepotu ostalih dijelova uz rijeku, da zaštitimo Krku za buduće generacije - povjerila nam se ravnateljica Nella Slavica, kad smo joj uputili čestitke za novi mandat.

Ipak se kreće

Uslijedile su prve (službene) reakcije na naš prošlotjedni tekst s radnim naslovom “Tko to koči revitalizaciju Jadrije?” Do nas je doprla informacija kako je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić primio splitskog stručnjaka za priobalje i pomorske projekte, poznatog inženjera Ivicu Galassa, te da će se vrlo vjerojatno krenuti s ostvarenjem projekta, kojim bi se onaj dio Jadrije, okrenut prema otvorenom moru, zaštitio od negativnog utjecaja visokih plima, te jakih južnih i sjevernih vjetrova.

- Silno bih se radovao ostvarenju tog projekta. Dobrim dijelom i zbog toga što imam više nego pozitivna iskustva u suradnji sa splitskim inženjerom Galassom iz doba dok sam bio ravnatelj Županijske lučke uprave - reagirao je svježi umirovljenik Željko Dulibić, kod kojega se itekako ćuti želja da kao bivši ravnatelj (i jadrijaš) pomogne u pomicanju rješavanja problema s mrtve točke.

Tko koči izgradnju hotela?!

Zanimljiva je statistika Hrvatske turističke zajednice u prvih osam mjeseci, koja govori da je najveći pozitivni pomak u ovosezonskom prometu ostvaren u najkvalitetnijem dijelu ponude, u hotelima. Na šibenskom području to svojim brojkama na najbolji način svjedoče Darko Bastić, direktor vodičkog hotela “Olympia” i njegov gazda Josip Stojanović Jolly.

Ne govori li ta statistika da bismo u pripremi idućeg ljeta, umjesto apartmanizacije, trebali forsirati hotelsku izgradnju i obnovu!? Na šibenskoj rivijeri to se posebice odnosi na primoštenske hotele, koji su još uvijek u mađarskom vlasništvu, te rogoznički projekt “Medina”. Točnije, novi resort, koji predviđa više od tisuću novih (hotelskih) postelja, te gotovo 300 radnih mjesta. “Medinu” je Plenkovićeva vlada proglasila i “projektom od strateškog značenja za hrvatski turizam”, pa je neizbježno pitanje tko zapinje nogu njegovoj realizaciji!?

Bilan slijedi Desta

Novi predsjednik Mjesnog odbora Žirje Siniša Bilan u prvim mjesecima svog mandata, očito, slijedi praksu vodičkog gradonačelnika Ante Cukrova Desta, koji prije svake sjednice Gradskog vijeća Vodica traži mišljenja oporbenih vijećnika.

- Mjesni odbor ne želi precizirati način svog djelovanja prije nego dobije i analizira primjedbe otočana - kazao je Bilan.

Prema neslužbenim informacijama u pitanjima i inicijativama, upućenim Bilanu prednjači Senka Skorić, poznata kao spiritus movens “Žirajskog kulturnog lita”. Izdvojit ćemo samo nekoliko Senkinih vrućih tema, vezanih za Teutin otok, koje je u pismenom obliku dostavila novom predsjedniku MO: Postoji li plan korištenja stare škole? Je li se odustalo od gradnje marine u Stupici (op.p. idejni projekt bio je napravljen još 1990. godine)? Postoji li suradnja sa Željkom Šižgorićem oko Muzeja Rujanskog rata (op.p. Žirje je dalo nemali doprinos u obrani Šibenika i Hrvatske)?

Za kraj ćemo otkriti i detalj, za koji, vjerovali ili ne, nije znala ni sestra vodičkog gradonačelnika! Bilan pokušava oponašati praksu Desta, kojemu je prabaka, djevojački Dobra, bila rođena Žirajka!

Neš ti karijere!

Izjava Sergeja Jakirovića, trenera Dinama “kako mu je poraz protiv Šparte u Pragu najteži u karijeri” podsjetila nas je na jednu od najboljih šibenskih batuda, iako zapravo nije riječ o štosu, već o istinitom događaju.

Šibenčanin Duje je dvaput u istom danu uhvaćen kako svojim “fićom” vozi u alkoholiziranom stanju. Imao je i nesreću da ga je oba puta zaustavio (i oduzeo mu prometnu dozvolu) isti policajac. Zbog toga je prometni policajac posegao za izjavom u stilu “Pa, zašto to radite? Ja tako nešto nisam doživio u svojoj karijeri!”.

Nije ni slutio da ga slijedi Dujina reakcija na tipičan šibenski, ciničan način: - Neš ti karijere!

01. svibanj 2024 18:51