StoryEditorOCM
ŠibenikSvibanj bez košnje

Nek‘ se pčele vesele: Postavljene informativne table na šetnici u kanalu sv. Ante

Piše Šibenski.hr
27. svibnja 2024. - 12:53

Danas su na šetnici u Kanalu sv. Ante, u neposrednoj blizini posjetiteljskog centra postavljene informativne table u suradnji s dječjim vrtićem „Smilje – Šibenski tići“ u sklopu projekta „Cro Buzz Klima – Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama“, a povodom Svjetskog dana pčela, koji se obilježava u svibnju.

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije pridružila se ovom projektu i inicijativi da se na većini javnih travnatih površina u svibnju obustavlja košnja. Razlog je zaštita bioraznolikosti, a posebice kukaca oprašivača. Upravo u svibnju sve cvate i buja i ponuda hrane u prirodi je najobilnija i zato košnja u ovo vrijeme ostavlja negativne posljedice ne samo na oprašivače već i na klimu.

Oprašivanje je ključan proces za razvoj biljke, a klimatske promjene prepoznate su kao jedna od glavnih prijetnji za opstanak oprašivača, uz gubitak staništa, pesticide, patogene i invazivne strane vrste.

Informativne table na šetnici u kanalu sv. Ante su postavljene upravo iz razloga da brojne posjetitelje i širu javnost osvijestimo o ovoj, za čovjeka jako bitnoj temi. Pa neka parkovi zuje i nek‘se pčele vesele! Osigurajmo im izvor hrane na našim livadama i travnjacima!

17. lipanj 2024 11:37