StoryEditorOCM
ŠibenikNapustio HDZ

Nakon supruge Ljiljane, i odvjetnik Branimir Zmijanović kazao je stranci zbogom

Piše Branimir Periša
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDEIA
28. svibnja 2020. - 15:58

Nije posebno iznenađenje što je zajedno s Ljiljanom Zmijanović, nesuđenom ravnateljicom NP-a Krka, iz HDZ-a istupio i odvjetnik Branimir Zmijanović, njezin suprug, šibenski gradski vijećnik i pravni zastupnik u dva spora – upravnom i sudskom – koje Ljiljana, inače doktorica znanosti, vodi protiv rješenja Tomislava Čorića, ministra Zaštite okoliša i energetike da za ravnateljicu NP-a Krka bude izabrana Nella Slavica.

Ljiljana Zmijanović, nekadašnja braniteljica u elitnim izviđačkim postrojbama tijekom Domovinskog rata s gotovo 500 dana provedenih u borbenom sektoru, smatra da je povrijeđeno njezino pravo kao branitelja da pri jednakim uvjetima ima prednost pri zapošljavanju i na tome će do kraja ustrajati. Sud joj je u pravomoćnoj presudi dao za pravo, međutim, ministar se na to ne obazire, o čemu se na stranicama SD-a i ŠL-a iscrpno izvještavalo.

Doima se da je taj spor koji se proteže već godinu i po središnja točka loma Zmijanovića i njihove dojučerašnje stranke, no odnos supružnika prema HDZ-u kudikamo je kompleksniji od onoga što je u svojoj izjavi sugerirao Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i šef gradskog HDZ-a, napominje Branimir Zmijanović.

Partikularni interesi

Za razliku od supruge koja je prišla Škorinu Domovinskom pokretu, on će pričekati s eventualnim političkim angažmanom u nekoj drugoj stranci. Komentirajući za medije njihov raskid s HDZ-om, Burić je kazao da se kroz stranku ne može ostvarivati osobni interes, te da su supružnici barem trebali pričekati na rasplet sudovanja.

Branimir Zmijanović pak tvrdi da je pravi razlog njegova istupanja to što već duže vrijeme nije zadovoljan odnosima u HDZ-u.
- Naprosto nije točno da smo raskinuli sa strankom zato što Ljiljana nije izabrana za ravnateljicu NP-a Krka - naglašava. Uostalom, ja sam u obrazloženju svoje istupnice kao razlog naveo ono što ću i sada ponoviti, a to je da se već duže vrijeme ne mogu identificirati s politikama stranačkog vodstva, poglavito lokalnog, koje uopće ne ulaže napore da se razriješe određene konfliktne situacije. Niti u stranci ima komunikacije, a ni demokracije, što se najbolje vidi i po izboru kandidata u 9. izbornoj jedinici za predstojeće parlamentarne izbore. Najuže vodstvo preferira stranački mainstream iz vlastitoga interesnog, privilegiranog kruga koji se stalno vrti u toj igri. Nema nikakve želje za promjenama, ni mjesta za druge i drugačije, nego se radi kako odredi najuže vodstvo, štiteći partikularne interese - Zmijanovićevi su krunski argumenti da HDZ-u kaže zbogom, dok većinu članstva smatra iskrenim domoljubima.

Glasanje po savjesti

Sa Zmijanovićevim istupanjem iz stranke u pitanje donekle dolazi i omjer snaga HDZ-a u Gradskom vijeću, te pada na 10 od ukupno 25 vijećničkih mjesta. Doduše, stranka ima izvjesnih rezerva u glasovima predstavnika drugih, nominalno oporbenih stranaka bude li “stani-pani”. Ako ništa drugo, Zmijanović više nije vezan stranačkom stegom i na to pitanje odgovara da će, kao i uvijek dosad, glasovati po vlastitoj savjesti, ovisno o konkretnoj temi i njezinoj važnosti za grad, Šibenčane i Hrvatsku. Ostaje i dalje na funkciji predsjednika Mjesnog odbora Stari grad, očekujući dobru suradnju s gradskim službama. •

Neskriveni seksizam

Branimir Zmijanović osvrnuo se i na meritum sudskog spora u kojem zastupa suprugu, te ističe da je suština zapravo, ono što je sud donio u prvoj presudi: natječaj za ravnatelja NP-a Krka proveden je netransparentno, samim tim i nezakonito.
- U provedbi natječaja posegnulo se za dva dijametralno suprotna principa. Odluka je donesena na temelju intervjua, kao da je to usmeno testiranje a ne razgovor u kojem se pobliže upoznaje kandidat. S druge strane, nitko ne tematizira, niti problematizira činjenicu da je izabrana ravnateljica plagirala, odnosno prepisala koncepciju razvoja ustanove - navodi Zmijanović.
Da ne spominjem - nastavlja - kako neskriveni seksizam koji je sadašnjoj ravnateljici donio bodove prednosti, sadržan u izričaju “ugodna vanjština” nismo u postupku uopće htjeli naglašavati, jer je upravo degutantan. Ako je “ugodna vanjština” dakle, važnija od doktorata moje supruge obranjenog na temu razvoja zaštićenih područja, znači da od proklamirane izvrsnosti nema niti “i”, pa se pitam gdje su sve ovo vrijeme udruge za zaštitu prava žena, zašto su šutjele? - kaže Zmijanović.

21. travanj 2024 13:22