StoryEditorOCM
ŠibenikProjekti

Najvažnije je smanjiti liste čekanja: Sve o planovima šibenske bolnice doznajte u razgovoru s ravnateljicom Sanjom Jakelić

3. svibnja 2018. - 13:22

Građevinske skele sele se ovih dana od jednog do drugog paviljona Opće bolnice u Šibeniku.

Užurbano se radi na energetskoj obnovi svih bolničkih odjela, što je projekt financiran novcem europskih fondova u cjelovitom iznosu od 60 milijuna kuna. Premda je rok za dovršetak radova ugovoren krajem godine, posao će završiti dosta prije, najvjerojatnije početkom srpnja, napominje dr. Sanja Jakelić, ravnateljica OB-a Šibenik.

Kada se na sve novije zgrade odjela postavi fasadna obloga, a na starim, kamenim objektima prvotne bolnice pod konzervatorskom zaštitom izoliraju krovovi i stari drveni prozori zamijene suvremenom stolarijom, uštede u potrošnji energenata iznosit će godišnje 2,3 milijuna kuna. Sva rasvjeta bit će na kraju zamijenjena LED sijalicama, a glavni energent, pored struje, postaje plin umjesto nafte, govori dr. Jakelić.


Manje gužve


Šibenska bolnica je s ovim zahvatom pripremljenim i ugovorenim još pri kraju mandata bivše sanacijske uprave uhvatila zadnji vlak u kome je Fond za zaštitu okoliša participirao s 40 posto od iznosa investicije energetske obnove javnih zgrada. U novijim ugovorima, objašnjava dr. Jakelić, te pogodnosti više nema, a pored Fonda, nositelj ovog projekta je Agencija za plan i promet nekretninama.

Zbog što manje gužve i prometnih zastoja u bolničkom krugu, dobro je što energetska obnova završava toliko prije ugovorenog roka, budući da se u bolnici vrlo skoro otvara još jedno važno gradilište. Riječ je o izgradnji Dnevne bolnice na mjestu sadašnje Očne poliklinike u vrijednosti od 46,4 milijuna kuna nepovratnog novca iz Projekta poboljšanja pristupa dnevnim bolnicama. Ugovor je dr. Jakelić u ožujku potpisala s Gabrijelom Žalac, ministricom Regionalnog razvoja i fondova EU-a, a za koji dan očekuje se raspisivanje javne nabave za izvođača radova.

- Očna klinika bit će srušena i na istom tlocrtu izgradit će se novi, dvoetažni objekt ukupne površine 1200 četvornih metara za dnevnu bolnicu oftalmologije i dermatologije, te za plastičnu i vaskularnu kirurgiju. U iznosu je obuhvaćena i nabava uređaja za magnetsku rezonanciju i trošak nove trafostanice - govori dr. Jakelić. Rok za predaju gotovog objekta je 10. prosinca iduće godine.

S izgradnjom Dnevne bolnice cilj je što više pacijenata liječiti u tom sustavu kako bi se smanjio broj hospitalizacija i akutnih kreveta unutar bolničkog liječenja, te skratile liste čekanja. Pacijenti će naknadno biti obaviješteni o privremenoj lokaciji Očne poliklinike dok bude trajala izgradnja Dnevne bolnice.

Da bi došli u mogućnost natjecati se za taj projekt, bolnički je stručni tim dobro analizirao djelatnosti, tražeći najpogodniju za funkciju nove Dnevne bolnice pored postojećih, za gotovo sve medicinske grane u OB-u Šibenik. Oftalmologija, također dermatologija s plastičnom i vaskularnom kirurgijom u Šibeniku imaju sve parametre koje će u petogodišnjem nadzoru EU fondova nakon otvaranja dnevne bolnice biti lako dokazati. Ne pokaže li se opravdanost takvog ulaganja slijedi penalizacija, odnosno obveza povrata novca od investicije i takvi slučajevi nisu nepoznati, navodi dr. Jakelić. Drugi razlog zašto se OB Šibenik odlučio upravo za oftalmološku dnevnu bolnicu interne je prirode i od značaja je za razvitak Ortopedije, koja je ostala u neuvjetnom prostoru.


Preseljenja


- Kada smo renovirali Kirurgiju, Ortopedija se uselila na Interni odjel i sada funkcionira u tri sobe posljednjih desetak godina. Kada nam se Oftalmologija premjesti u buduću dnevnu bolnicu, u njezin prostor uselit će Ortopedija. A ta grana je po novim pravilima spojena s Traumatologijom i trebali bi biti jedinstveni odjel - objašnjava dr. Jakelić.

Ortopedski problemi u velikom su porastu, kao svugdje u svijetu, zbog sve starijeg stanovništva i sve većeg broja turista. Dosta je šibenskih liječnika na specijalizaciji ortopedije i sve to označava zamah te medicinske grane u OB-u Šibenik - zaključuje dr. Sandra Jakelić.


Sva rasvjeta bit će na kraju zamijenjena LED sijalicama, a glavni energent, pored struje, postaje plin umjesto nafte. Uštede u potrošnji energenata iznosit će godišnje 2,3 milijuna kuna


Očna klinika bit će srušena i na istom tlocrtu izgradit će se novi, dvoetažni objekt ukupne površine 1200 četvornih metara za dnevnu bolnicu oftalmologije i dermatologije, te za plastičnu i vaskularnu kirurgiju


Kada nam se Oftalmologija premjesti u buduću dnevnu bolnicu, u njezin prostor uselit će Ortopedija. A ta grana je po novim pravilima spojena s Traumatologijom i trebali bi biti jedinstveni odjel


29. travanj 2024 15:37