StoryEditorOCM
ŠibenikZeleni na nogama

Na Bikarcu će se spaljivati smeće, možda i iz cijele Dalmacije: ‘To je dokazano štetno za ljude i okoliš!‘

Piše Davorka Blažević
21. ožujka 2024. - 12:52

Kad je nedavno ministar gospodarstva Damir Habijan, u pratnji zamjenika šefa Fonda za zaštitu okoliša Mirka Budiše, boravio u Šibeniku, obišao je Centar za gospodarenje otpadom na Bikarcu i zajedno sa svojim domaćinima, gradonačelnikom Željkom Burićem, njegovim zamjenikom Danijelom Miletom te direktorom CGO-a Bikarac Robertom Podrugom, pompozno najavio izgradnju prve hrvatske spalionice otpada, odnosno goriva od otpada i posušenog mulja, tzv. energane, upravo na Bikarcu, u Šibeniku.

Sva proizvedena energija iz šibenskog postrojenja potencijalno bi se distribuirala prema industrijskoj zoni Podi koja se kontinuirano širi. I eto pravog primjera kružnoga gospodarenja otpadom koje može biti uzor svima u Hrvatskoj, izjavio je tada Habijan.

Još je zadovoljniji bio šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je posebno naglasio da je projekt postrojenja za energetsko iskorištavanje otpada još jedan značajan projekt koji će svrstati Šibenik u vrh gradova koji imaju u potpunosti riješeno pitanje zbrinjavanja otpada, a i u pogledu kružnog gospodarenja otpadom ovaj je grad, pohvalio se Burić, napravio ogroman iskorak u odnosu na sve druge sredine u Hrvatskoj.

Cijeli tekst pročiatajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista. 

 

 

29. travanj 2024 00:22