StoryEditorOCM
ŠibenikDRAŽE IM BALUNANJE OD BANJANJA

Mundijal 'izbacio' Nijemce iz Šibenika. Zbog nogometa nam ih je došlo 30 posto manje, i u lipnju su ostvarili 50 posto manje noćenja!

Piše Katarina Rudan
7. srpnja 2018. - 12:34

Prva polovina godine, prema podacima Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, okončana je u plusu, što znači da se trend rasta, koji je počeo prije nekoliko godina, i dalje nastavlja. Na području županije u prvih šest mjeseci ostvarena su 280.433 dolaska, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine rast od devet posto. U istom razdoblju domaći i strani turisti ostvarili su 1.196.215 noćenja, što je rast od četiri posto u usporedbi s prvom polovinom prošle godine.
– Bilježimo vrlo dobre rezultate u turističkom prometu i, može se slobodno reći, rekordne. Najveći promet je ostvaren u hotelskom smještaju, zatim slijede privatni smještaj te kampovi. Veseli i činjenica da je zabilježeno i povećanje nautičkog prometa od tri posto u odnosu na prošlu godinu, što našu županiju opet potvrđuje kao značajnu točku na nautičkoj karti Hrvatske – kaže direktorica Županijske turističke zajednice Željana Šikić. Pet top tržišta s kojih stižu gosti u destinacije na području županije su Hrvatska, Njemačka, Poljska, Austrija, Češka i Slovenija.
– Također se bilježi i porast broja gostiju s istočnog, azijskog tržišta. Moramo biti zadovoljni jer uspješna predsezona se nastavlja i u razdoblju sezone. Imamo razloga nadati se još uspješnijoj sezoni od lanjske, koja je bila bolja od one prethodne. Vjerujemo da će u konačnici svi ugostitelji i turistički djelatnici biti vrlo zadovoljni, te da će i financijski rezultati pratiti brojke turističkog prometa – kaže Šikić.
Najviše turističkog prometa, što je i logično zbog broja i veličine smještajnih kapaciteta, ostvareno je na području koje pokriva Turistička zajednica grada Šibenika. Od direktora Dina Karađole doznajemo da je od siječnja do kraja lipnja evidentiran 99.961 dolazak, što je rast od sedam posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, a ostvarena su 335.692 noćenja, ili oko dva posto više u odnosu na lani. Pad dolazaka i noćenja dogodio se u lipnju. Naime, Šibenik je, odnosno područje koje je pod "okriljem" šibenskoga TZ-a, u turističku sezonu ušao s odličnim rezultatima postignutim u prvih pet mjeseci, a onda je počelo Svjetsko prvenstvo u nogometu i nastala je "lipanjska rupa". U tom je mjesecu na području TZ-a Šibenika boravio 40.171 gost, ili tri posto manje u odnosu na lanjski lipanj. Gosti su ostvarili 160.866 noćenja, što je 14 posto manje nego u istome mjesecu prošle godine. Karađole zbog toga nije zabrinut jer, kaže, to je već uobičajena pojava u godinama kad se održavaju svjetska i europska prvenstva u nogometu.
– Tada su uvijek oscilacije u turizmu, pogotovo među hotelskim gostima. Privatni smještaj je bio na razini prošle godine, ali u "Solarisu" je bilo manje gostiju. Zbog nogometa je, baš sam pratio, s njemačkog tržišta došlo čak 30 posto manje gostiju u odnosu na lanjski lipanj, a ostvarili su 50 posto manje noćenja. No, to nas ne treba zabrinjavati jer smo, gledajući ukupno, do sada ostvarili odlične rezultate i mogu najaviti da će i sezona i posezona biti super. Srpanj i kolovoz su špica, rujan je bukiran, s listopadom stojimo dobro, a treba naglasiti da je Šibenik postao nezaobilazna destinacija ne samo za odmor, nego i za izlete i ekskurzije, ali i kongrese i druge velike skupove zahvaljujući prije svega novom Konvencijskom centru u "Solarisu" – rekao je Karađole.
Na drugom mjestu po turističkim smještajnim kapacitetima i ostvarenom prometu su Vodice i okolna mjesta koja pripadaju tamošnjoj turističkoj zajednici.
– Zadovoljni smo turističkim prometom u proteklih šest mjeseci i očekujemo da će se trend rasta nastaviti i u sezoni i posezoni – kaže direktorica TZ-a grada Vodice Anita Franin Pečarica. Inače, ta je turistička zajednica u prvih pola godine zabilježila 67.164 dolazaka i 242.122 noćenja, što je rast od 14 posto u dolascima i devet posto u noćenjima u odnosu na isto lanjsko razdoblje. I sam mjesec lipanj Vodičanima je bio odličan. Na njihovu području boravilo je čak 17 posto više gostiju, njih 32.614, a ostvarili su 159.044 noćenja, što je 11 posto više nego lani. Inače, rast broja dolazaka i noćenja zabilježen je u prvih pola godine u gotovo svim većim turističkim mjestima, od Rogoznice do Pirovca. Primošten je, primjerice, imao rast od 10 posto u noćenjima i osam u dolascima, Tisno od 20 posto u dolascima i 18 posto u noćenjima te Tribunj 12 posto dolazaka i 13 posto noćenja više. Taj trend rasta nastavio se i u lipnju, a očekivanja svih su da će tako biti iz mjeseca u mjesec.


Srpanj i kolovoz su 'špica', rujan je bukiran, a s listopadom stojimo dobro - ističe Dino Karađole, predsjednik šibenske Turističke zajednice

20. travanj 2024 12:32