StoryEditorOCM
ŠibenikNovih 300 tisuća kuna

Ministarstvo kulture Gradu Šibeniku uplatilo novac za drugu fazu uređenja Gradske vijećnice kada će se obavljati najviše stolarski radovi

Piše Šibenski.hr
17. listopada 2020. - 07:41

Prijavama na Pozive za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture, Grad Šibenik je za prvu fazu obnove Gradske vijećnice prošle godine dobio 450 tisuća kuna, a ove godine za drugu fazu 300 tisuća kuna. Splitska firma Deltron je odradila prvu fazu obnove po ugovoru vrijednom 1,6 milijuna kuna, a predviđeni trošak za drugu fazu je 770 tisuća kuna. Ostatak vrijednosti radova podmiruje se novcem iz gradskog proračuna.

U prvoj fazi se kao prioritet postavila sanacija krovišta koje je prokišnjavalo uslijed dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih crjepova. Posljedično su zidovi bili oštećeni vlagom, pa su sanirani. Također je cijelo krovište toplinski izolirano kamenom vunom. Zbog  starosti opreme za grijanje i hlađenje uređaju su u potpunosti zamijenjeni, a ugrađen je također ventilacijski sustav.  Zamijenjen je dio elektroinstalacija na 1. katu i ugrađen sustav vatrodojave, sigurnosna rasvjeta i zaštita od udara groma. Garderoba, sanitarni čvor i pomoćna prostorija na katu je obnovljena i stavljena u funkciju.

-I mi i konzervatori smo imali muke s izvođačem radova, ali su radovi, ipak, privedeni kraju. S obzirom na to da je sadašnja Gradska vijećnica, odnosno Gradska loža, faksimilski obnovljeni stari renesansni objekt iz prve polovine 16. stoljeća koji je srušen u Drugom svjetskom ratu za vrijeme zračnog bombardiranja, te zajedno s Katedralom sv. Jakova urbanistički zatvara i usklađuje središnji šibenski trg – Trg Republike Hrvatske, detaljima obnove treba posvetiti posebnu pažnju. U drugoj fazi se radi uglavnom o stolarskim radovima, točnije o zamijeni cijele višedijelne stakleno-drvene stijene duž prvog kata, a ukupne površine 125 četvornih metara, za što je natječaj raspisan i objavljen u Narodnim novinama - kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

24. travanj 2024 21:54