StoryEditorOCM
ŠibenikUgodno iznenađenje

Loredana Bahorić, kandidatkinja za "Šibensku grandecu": Nosi mi se crna boja...

7. veljače 2018. - 21:25

Kada je prije trideset godina otvorila svoj butik "Charlie design" Loredana Bahorić vjerojatno nije mogla ni zamisliti da počinje ispisivati jednu od najljepših hrvatskih modnih priča. Loredana je u to vrijeme bila svojevrsna avangarda. Tada je bila "svoja", a takva je i ostala. Dokaz tome su brojna recentna priznanja među kojima je i nominacija za titulu "Šibenske grandece".

Kako je obrazložilo posebno povjerenstvo za izbor "Šibenske grandece", Loredana se našla među deset kandidatkinja "kao jedna od najdugovječnijih hrvatskih dizajnerica, koja svojim modnim brendom 'Charlie design' promovira Šibenik".
– U minuloj 2017. godini imala sam dvije vrlo prestižne nominacije. Našla sam se u krugu kandidatkinja za nagradu "Žena godine" i za "Najboljeg dizajnera", priznanje koje dodjeljuje Elle Style Awards. Potonju sam nagradu, na koncu, i dobila. Uvijek je čast biti nominiran, jer je to, prije svega, priznanje za nečiji rad. A nominacija za "Šibensku grandecu" me ugodno iznenadila. Vjerujem da bi i preci bili ponosni na mene – govori nam Loredana Bahorić.

Šibenska dizajnerica sa zagrebačkom adresom ispod svoje blage vanjštine uvijek je krila silne emocije prema rodnom gradu. Srce joj nikad nije otišlo s Gorice. Iz europskih se modnih visina uvijek instinktivno vraćala u staru kamenu kuću podno Tvrđave svetog Mihovila. Zato Loredana Bahorić često zna reći "Zagreb je moj grad, ali ovdje pripadam".

– Zagreb je grad u kojemu živim od osamnaeste godine. Veliki dio ranog djetinjstva sam, također, stjecajem okolnosti provela tamo. Međutim, Šibenik je nešto što me određuje. Uža obitelj, koje, nažalost, više nema, obiteljska kuća na Gorici, stara grobnica koju je dida napravio 1930. godine, rodbina i nekolicina prijatelja duboko su utkani u moju bit. Zato, svako toliko osjetim snažnu potrebu za Šibenikom – otvoreno priznaje Loredana ili, kako je prijatelji zovu, Lori.

Originalnost je oduvijek bila glavna značajka njezina brenda "Charlie design". S crnom bojom kao "trademarkom". A kreativnost joj s godinama nije pala. Dapače.
– Ona me čini sretnom, mladolikom. Kreativnost ili imaš ili nemaš. Nema ništa između. Kreativnost, naravno, nije ravna linija. Pulsira, diže se, pada, ali stalno mora biti negdje u pozadini. Inače, gubi svoj osnovni smisao. Svaka je nova kolekcija za mene novi početak. Koliko god se svaka sljedeća kolekcija, logično, naslanja na onu prethodnu, uvijek je prisutno propitkivanje. Koliko god iskustva imali, neizvjesnost je uvijek prisutna. Ona je dio stvaranja. Nemoguće je neke stvari kontrolirati ili predvidjeti. A originalnost i prepoznatljivost modnog rukopisa dvije su komponente "sine qua non". Bez njih bismo se brzo izgubili u masi. I nestali. Biti svoj s fokusom na određene ciljeve daje ti trajnu bazu. Točku od koje sve kreće. A kad pričamo o crnoj boji, od nje uvijek krećem u smislu kreiranja – ističe Loredana.

Lani je Loredana i prigodno obilježila svoju veliku obljetnicu, 30 godina od otvaranja modnog butika "Charlie design". Posebno emotivna bila je šibenska proslava u Galeriji svetog Krševana.
– Tu je počela moja modna priča. Inzistirala sam da izložba bude postavljena u Galeriji "Krševan". Ne samo zato što je to najstariji sakralni objekt u Šibeniku, već, po meni, i najljepša mala galerija u gradu. Na tom sam mjestu provela i dio djetinjstva. Ispred galerije sam se igrala kao dijete. Prolazila sam tim stepenicama svaki dan do kuće. Nevjerojatno puno ljudi je bilo na toj proslavi. Puno lica, koje nisam vidjela godinama. Zaista, teško ću zaboraviti tu večer – prisjetila se Loredana Bahorić.


Staro šibensko sime
Loredana Bahorić jedna je od rijetkih fetivih Šibenki među deset kandidatkinja za titulu "Šibenske grandece".
– Moje djevojačko prezime Baranović jedno je od najstarijih šibenskih prezimena. Prije nekoliko godina napravila sam obiteljsko stablo prezimena Baranović-Lojko i s korijenima stigla do 1536. Možda i krenem dalje u prošlost, jer prezime je prisutno još od 13. stoljeća. To je taj osjećaj pripadnosti, o kojemu govorim. Njega je jako teško verbalizirati – veli Loredana.

05. svibanj 2024 07:39