StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Kako je Tonči promašio strategiju: on i Šupe danas su mogli biti na mjestu Stipe Petrine, ali njima je bila draža Rada Borić...

25. svibnja 2021. - 18:19
Joško Šupe i Tonči Restović mjesto najjače oporbene stranke u gradu prepustili su Petrini i njegovoj listiNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Rekoh li vam prije dvadesetak dana da ćemo saznati tko je bio u pravu – Franko Vidović, koji je SDP odveo udesno, ili Tonči Restović, koji ga je zavidao "skroz ulijevo". S Radom Borić i njezinom Novom ljevicom.

Dok je Franko išao širokim frontom s bivšim HDZ-ovcem Anton Dobrom i Milanom Bandićem, HSS-om i Miloradom Miškovićem Kasperom, HSU-om, odnosno strankom umirovljenika, i Ljubicom Kardum. Franko je imao pet vijećnika u Gradskom vijeću i sedam u Županijskoj skupštini i ušao je – za razliku od Joška Šupe – u drugi krug s Goranom Paukom.

Šupe je otpao već u prvom krugu, a Restović ima četiri vijećnika u Gradskom vijeću. Jednako kao i Nezavisna lista Stipe Petrine, koja mu je i po broju glasova uzela primat vodeće oporbene stranke. Da je Restović išao s istom koalicijom s kojom je išao Franko – da je uzeo samo HSS i HSS-u, s kojima je išao Petar Baranović – vjerojatno bi imao pet vijećnika. U tom bi slučaju HDZ ostao bez jednog vijećnika. Imao bi ih devet, umjesto deset. Sa svojih pet i četiri od Nezavisne liste Stipe Petrine danas bi Restović okupljao većinu u Gradskom vijeću Grada Šibenika. Umjesto njega sada to čine Iris Ukić Kotarac i Stipe Petrina.

Kopirana taktika Franka Vidovića

Koji nije na ovim izborima uradio ništa drugo nego prekopirao taktiku Franka Vidovića, s kojom je ovaj prije desetak godina već jedanput pobijedio HDZ. Franko u Gradu, a Stipe u Županiji. Vidović je, naime, uzeo dr. Antu Županovića, bivšeg SKH-ovca, koji je na koncu dogurao i do HDZ-ova ravnatelja Doma zdravlja, da bude onaj "dobri", koji ujedinjuje, a on onaj "loši", koji napada.

Tako je i Petrina uzeo na sebe ulogu onoga koji "grize i napada" – kako ga je ono nazvao Pauk, "psovač s plakata" – a ulogu "dobrog" prepustio je Marku Jeliću. Nije uzeo u savez Radu Borić, nego se vezao uz finog sveučilišnog profesora, bivšeg HDZ-ovca, koji nije nikom ni jednu ružnu riječ rekao, da odradi posao u političkom centru i zagrabi glasove iz onog biračkog bazena u kojem Stipi ne bi dali ni nogu da umoči, a kamoli glas.

Mogao je i Joško Šupe napraviti nešto slično s doktorom Miljenkom Burom. Kao što sam mu već i savjetovao. Ali utaman. On od mene nije htio slušati savjete, nego da mu pjevam hvalospjeve. I bih, rado, da sam imao zbog čega. Ali nisam. Dapače. Napisao sam mu i onda, a evo mogu mu ponoviti i sad – što Šupe može izgubiti s dr. Burom? Samo gubitak, rekao bi Grunf. A dobiti? Kao Franko s dr. Antom Županovićem – dobitak. Tko ne vjeruje, može provjeriti u mojem tekstu od 5. veljače ove godine.

Sve sam ja tada lijepo napisao, ali Hrvati, što je Krleža već jednom lijepo rekao, ništa ne čitaju. Pa evo, mogao bih ponoviti za one kojima teško ulazi iz guzice u glavu, ili im se ne da tražiti po internetu: "U grad Šibenik doktor Bura ne bi, hvala, išao na izbore, tamo je već jedan doktor, i to teško prolazan, ali u županiji, u kojoj nema nijednog doktora. E, tamo bi se već dalo igrat! Ali, ne kao nezavisni, to je naiva, nego kao igrač s nečijom potporom.

Recimo, da mu Joško Šupe iz SDP-a prepusti svoje mjesto, i potporu stožerne lijeve stranke u čijoj je Vladi već bio pomoćnik ministra zdravstva, a mogao bi uzeti i nešto glasova centra, pa čak i desno, jer nije klasična 'komunjara'... Osim toga, ljudi vole liječnike, vjeruju im, lako im daju glas(ove), a i Pauk je tu već, koliko ono? Petnaest godina? Što on tu novo može reći, kazati, najaviti? Ide po peti mandat, od 2006. je župan, što ako je dosadio više i Bogu i narodu...", napisao sam tada.

Ćerat će(mo) se!

I mene samog uhvati strah koliko sam tada bio pametan! Ka Salamun, ili Nostradamus! Ostalo – "The rest" – rekao bi Zoran Milanović – "is history!" Umjesto doktora Bure, nacrtao se u Županiji nakon toga jedan drugi doktor, dr. Marko Jelić. Istina, nije od medicine, nego od molekularne biologije i biokemije, što prosječnom biraču strašno imponira jer on nema pojma što je to, al' zna da nešto pametno, pogotovo što je doktorirao u Njemačkoj. Što bi rekao Ričard – "Doktur! Daće in un nekciju, ne boj se! Pencilin!"

A Petrina, on će se, što bi rekao Milanović – ćerati s HDZ-om, kao što su se Franko i Pajo Jurišić ćerali svojedobno s Mihom Miočem, kada su radile madrevide po vinogradima, kada se uskakalo u vodovodne šahtove i tražilo vodomjere, odvidavalo i zavidavalo. Show must go on!

25. travanj 2024 18:01