StoryEditorOCM
Šibenikgovoreći otvoreno

Između Jelića i Burića planula je ljubav na prvi pogled. Našli su jedan u drugom srodnu dušu. I mogu sa svima!

8. srpnja 2021. - 12:10

Zove li se ovo što gledamo između HDZ-ova gradonačelnika na čelu grada Šibenika dr. Željka Burića uz podršku dviju ruku hrvatskih suverenista i nezavisnog župana dr. Marka Jelića, uz podršku United Colors of Benetton koalicije – kohabitacija? Ma kakvi! To se zove ljubav na prvi pogled, pri čemu upravo svjedočimo medenom mjesecu između dvojice izravno izabranih aktera na šibenskoj političkoj pozornici. Oni nisu suprotnosti koje se privlači. Oni su istost koja se prepoznaje. Replikanti. Kako god Marko Jelić nema nikakvih problema s koalicijom u kojoj su s jedne strane HOS-ovac Petrina i SDSS, Domovinski pokret i SDP, tako ni Željko Burić nema nikakvih problema ni s obnovom Spomen-parka strijeljanima na Šubićevcu niti s Hrvojem Zekanovićem i ukidanjem imena Poljane maršala Tita. Oni mogu sa svima, i ništa im ne škodi. Škodi samo drugima.

Bujina fetva Zeki

Eto, što je naškodilo Željku Buriću što je ušao u koaliciju s Hrvojem Zekanovićem. Baš ništa. A dobio je većinu u Gradskom vijeću. Ali je Zeki naškodilo. Je, s jedne je strane i Zeko dobio "Vodovod" i TEF, ali je ideološki izgubio – Bujanec ga se javno odrekao, jer da je desničar od slatke vode. Koji javno grmi protiv Tita, a s druge strane podržava Burića i Petra Mišuru. Potpredsjednika SABA, kojeg Bujanec naziva HNS-ov uhljeb. A Bujo je na desnoj strani Hrvatske iznimno moćna i utjecajna figura, čiji izgon i fetvu nije lako politički preživjeti. Jedino što Buriću nije išlo u prilog to je percepcija u javnosti da je on dao TEF Zekanoviću da s njim radi što hoće. Pa je požurio da to ispravi. Kako? Pa preko ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata koji je došao u Šibenik, i sastao se s Burićem baš – gle slučajnosti – zbog TEF-a.

Njegov posjet imao je za cilj da pokaže Šibenčanima da Zekanović i njegovi "volonteri" neće sami upravljati ni sa čim, da TEF nije njihova igračka s kojom će oni raditi što je njih volja, nego da o svemu skrbe Grad Šibenik i država zajedno. Zato Zekanović i nije bio na presici nakon sastanka, iako mu je bio nazočan. Šteta što nitko od kolega nije pitao – a gdje vam je strateški partner? Zašto ga nema tu, a izveo je s TEF-om cijelu predstavu na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća? A sad je izišao na "mala vrata", da se ne vidi. Imao je hitnog i neodgodivog posla. Aha!

I dok Zekanović izlazi na stražnja vrata, Marko Jelić ulazi na glavna. I zajedno s dr. Burićem u Uredu gradonačelnika preko videoveze sudjeluje u radu sjednice Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata RH. Na čelu mu je moćni i popularni ministar financija – treći doktor –​ Zdravko Marić, a Vladi RH se predlaže da investiciju od 600 milijuna kuna u IMPOL-TLM-u proglasi od strateškog interesa za RH. Poruka koja se tim šalje jest – držimo se za isti štap. Možda je promaklo, ali već ranije je novi šibenski župan učini prvi gest dobre volje. I iskazao spremnost da Tvrđavu sv. Nikole odmah prepusti na upravljanje Tvrđavi kulture grada Šibenika. Jer je njemu to logična cjelina.

Gest dobre volje

Nije to bio samo gest dobre volje novog župana, nego i neizravno priznanje načinom na koji JU Tvrđave kulture njima, tj. Tvrđavama upravlja, ali i načinom na koji ih je Grad Šibenik stavio ili stavlja u funkciju. Uostalom, slične, ako ne i iste stvari radio je ili pokušavao i on sam u Kninu, s tvrđavom, EU fondovima, uspinjačama, elevatorima, šetnicama, oživljavanjem stare gradske jezgre, odnosno Podgrađa. Stoga nije čudo da su se baš u tim pitanjima i Burić i Jelić tako lako našli u danima svog prvog "medenog mjeseca". Sve u svemu, mogao bi to biti početak jednog divnog prijateljstva. A ne kohabitacije. Uostalom, sliči li vam itko od njih dvoje na Milanovića?

Očito, čeka nas dugo toplo ljeto i Dani otvorenih vrata na relaciji župan – gradonačelnik. Koji su jedan u drugom očito našli srodnu dušu. Nježnu, smirenu, ne puše, ne piju, probleme rješavaju bez povišenih tonova. Hoće li biti ljubomornih, iznevjerenih, prevarenih...?

Lako moguće, pogotovo ako se netko od onih sa strane, koji su se nadali sudjelovati u grupnom seksu, osjeti zapostavljeno. Kad će više akcija? Dosta je bilo romantike...

20. travanj 2024 03:36