StoryEditorOCM
ŠibenikNova šansa za 'šibenski importanne'

Hoće li zaživjeti 'Zatrpane'? U nesuđenom poslovno-trgovačkom centru umjesto skupih dućana, oživjet će radionice i strojevi

Piše Katarina Rudan
23. svibnja 2019. - 14:30

Čuveni "šibenski importanne", nikad izgrađen poslovno-trgovački centar iznad umjetnog tunela na takozvanoj tehnološkoj cesti koja nosi ime grada Vukovara, čija je gradnja počela 2007. godine i naglo prekinuta pred lokalne izbore 2009., konačno bi trebao doživjeti preporod.

Podsjetimo, tunel je dovršen i pušten u promet, a iznad jednog njegova dijela ostao je iskop koji je mogao biti zatrpan, no umjesto toga tadašnja šibenska gradska vlast (HDZ) odlučila je graditi pothodnik i stvoriti novi poslovni prostor namijenjen šibenskim poduzetnicima. U zatvorenom dijelu tog pothodnika, koji vodi od šibenske luke i trajektnog pristaništa do željezničkog kolodvora, bilo je predviđeno 19 poslovnih prostora veličine od 30 do 85 metara četvornih, no do danas je ostalo samo na predviđanjima. Prostor je s godinama devastiran i građani su ga s pravom nazvali "Zatrpane".

Postao je pravo ruglo grada, "rak rana" oko koje su se sporili lokalni političari, a vlasti koje su se smjenjivale (nakon HDZ-a došao je SDP-HNS, pa ponovo HDZ), obećavale učiniti "nešto" s pothodnikom. Uložili bi, doduše, koju kunu u njegovo "krpanje", ali ozbiljnih zahvata nije bilo. S vremena na vrijeme, pitanje "šibenskog importannea" privuklo bi pažnju medija i punilo stranice novina. I tko zna koliko bi se još godina, a možda i desetljeća, pošto je jedno već prošlo, priča o promašenoj investiciji koja je Grad, odnosno porezne obveznike koštala oko 11 milijuna kuna, potezala da nije došlo neko novo vrijeme koje je sa sobom donijelo mogućnost korištenja bespovratnog europskog novca.

Eto, upravo tim novcem bi nesretni "importanne" trebao doživjeti preporod, dobiti novu dimenziju, konkretnu ulogu i svrhu i to u sustavu strukovnog obrazovanja. U njegovoj "utrobi" neće biti blještavila trgovačkih izloga, već radionice, praktikumi, učionice, par kancelarija među kojima i jedna za Europske projekte (Erasmus+), hodnici za komunikaciju, prostor za odmor i konzumaciju hrane, kafeterija, skladište...

Sporazumi o suradnji

Naime, u svibnju prošle godine, na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, Šibensko-kninska županija prijavila je Industrijsko-obrtničku školu Šibenik za imenovanje Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru strojarstvo, koji će osim Šibensko-kninske "pokrivati" i područje Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Potporu prijavi potpisivanjem sporazuma o suradnji dao je veći broj gospodarskih subjekata s područja Dalmacije među kojima su šibenski IMPOL – TLM, ZM – Vikom, Ivanal, Skelinmont, Drnišplast, Aluminium export import, MIAB, Metal produkt, Idustrius, Conomar, Intelligennt marine solution, Leda iz Korčula, VR Metal iz Vrlike, Tromont, Brodosplit, te niz obrtnika i manjih poduzetnika.

- Sporazumi o suradnji potpisani su i sa strukovnim komorama i drugim relevantnim institucijama, kao što su Obrtnička i Gospodarska komora Šibensko – kninske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Centar kompetencija AluTech, Udruga Partnerstvo za tržište rada Šibensko–kninske županije, Pučko otvoreno učilište Libar, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri te Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, kaže šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Dodaje da je suradnja uspostavljena i sa visokoobrazovnim ustanovama: Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilištem u Šibeniku, Studentskim centrom Šibenik te s 18 srednjih škola s područja tri dalmatinske županije koji imaju komplementarne programe izobrazbe. Sve te radnje su odigrale važnu ulogu kod same prijave i 20. srpnja 2018. godine odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Industrijsko–obrtnička škola Šibenik, na temelju valjane prijave i ispunjenih kriterija izvrsnosti, imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru strojarstvo, čime su stečeni uvjeti za pripremu realizacije projekta vrijednog 30 milijuna kuna koji se u 100 postotnom iznosu financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Pravne zavrzlame

Natječaj za povlačenje sredstava otvoren je do 30. rujna i intenzivno se radi na pripremama dokumetacije. Nositelj investicije će biti Industrijsko-obrtnička škola, ali je najprije trebalo odrediti adekvatan prostor za rad Centra. Zadnja četiri mjeseca prošle godine, podsjeća Pauk, na tu temu održano je nekoliko sastanaka s Gradom Šibenikom i Industrijsko-obrtničkom školom i kao optimalna lokacija za Centar određen je prostor u ovom tekstu uvodno spomenutog nezavršene "šibenskog importanea", površine oko 1700 metara četvornih.

- Taj prostor se pokazao idealnim jer je u neposrednoj blizini Industrijsko–obrtničke škole, ali je prvo trebalo riješiti neke pravne stvari. S obzirom na to da je nositelj prava građenja na tom objektu Grad Šibenik, Županija je službeno zatražila prijenos prava građenja na vremenski period od 60 godina. Na sjednici Gradskog vijeća Šibenika, u ožujku ove godine, usvojena je molba Županije i time je odobren uvjetni prijenos prava građenja do izrade idejnog rješenja prenamjene objekta. Po ishođenju potrebnih suglasnosti na idejno rješenje i po izmjenama građevinske dozvole, pravo građenja uknjižit će se u zemljišnim knjigama na Šibensko–kninsku županiju, a u korist Industrijsko-obrtničke škole. Kako je parcela poviše pothodnika u vlasnosti HŽ Infrastrukture, za promjenu sadržaja prava građenja morali smo tražiti i njihovu pisana suglasnost. Čekamo odgovor i čim dobijemo suglasnost, praktički se možemo prijaviti na natječaj, dobiti 30 milijuna kuna te u zadnjem kvartalu godine krenuti u realizaciju, govori Pauk.

Istovremeno, Županija, zajedno s JU Razvojnom agencijom Šibensko–kninske županije i Industrijsko obrtničkom školom Šibenik priprema dokumentaciju i po odobrenom idejnom rješenju, pristupit će se izradi glavnog projekta i geodetskog snimka, te zatražiti izmjena građevinske dozvole.

Živković: Centar je čudo!

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Zoran Živković, ne skriva zadovoljstvo što je baš njihova škola izabrana za Regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstvo i hvali svoje kolege koji s puno entuzijazma rade na pripremama i koji su već "nacrtali" svojevrsno idejno rješenje rasporeda prostorija u Centru, koje je funkcionalno i ima logičan slijed.

- Za našu školu koja je nositelj investicije ovaj Centar će značiti čudo! Ne samo za naše učenike i nastavni kadar, već i za sve one koji će u Centar dolaziti po nova znanja i iskustvo i s kojima surađujemo ili ćemo surađivati na projektu. Partner na projektu, uz Županiju, i naša je Tehnička škola Šibenik, kaže ravnatelj Živković.

Od ukupno predviđenih 30 milijuna kuna za investiciju, 19 je planirano za građevinske radove uređenja prostora, a za opremanje 11 milijuna kuna. Među ostalim, planira se uređenje i opremanje nekoliko radionica i to za: kućne instalacije, autooptiku i autovulkanizerstvo, automehatroniku i diagnostiku, autolimariju, limariju, bravariju i ručnu obradu, zavarivanje, praktikumi za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku te učionica s multimedijom i ostali sadržaji.

- Radionice i praktikumi opremljeni najmodernijom opremom služit će za izobrazbu učenika, ali i obrtnika i poduzetnika te njihovih zaposlenika. Jedva čekamo da se krene s realizacijom i, iskreno, drago nam je da će to ruglo od pothodnika konačno biti privedeno svrsi, na kraju će ravnatelj Živković.


Upisi u novu školsku godinu
Kako bi zainteresirali učenike da upišu obrtnička zanimanja, Škola je tiskala brošuru o upisima u novu 2019/20. školsku godinu. U novoj školskoj godini planira se upis ukupno 91 učenika u trogodišnja zanimanja automehatroničar, elektroinstlater, autolimar, brodomehaničar, tehnički crtač, vodoinstalater, plinoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije i vodoinstalater, te za jedino četverogodišnje zanimanje brodski električar. S obzirom da se radi o traženim zanimanjima traženim na tržištu rada, ravnatelj Živković vjeruje da će interesa za upis biti. Vjeruje i da je budući Centar svojevrsni mamac za osmaše, ali i za sve one koji se žele prekvalificirati ili usavršavati u svojem zanatu.

04. svibanj 2024 19:36