StoryEditorOCM
ŠibenikSrednjoškolci iz pet zemalja na Baroneu

Erasmus program za očuvanje okoliša i solarne panele na školskim zgradama (FOTO)

26. svibnja 2017. - 14:50


Pedesetoro srednjoškolaca iz Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Italije i Turske zajedno sa svojim profesorima i mentorima sudjeluje u europskom projektu Erasmus K2 "Let There Be Light" čiji je šibenski dio otvoren jutros na tvrđavi Barone. Partner domaćin je Ekonomska škola u Šibeniku, te je goste koji će se u Šibeniku družiti, učiti i sudjelovati na radionicama prvo pozdravio ravnatelj Igor Friedrich, potom je mlada klapa "Adriaticum" izvela "Šibensku baladu" a u nastavku su se predstavile škole sudionice ovog dvogodišnjeg projekta.

Mladi su upućeni su na ekološke teme: utjecaj svjetlosti na floru i faunu, iskoristivost solarne energije, obnovljive izvore energije, očuvanje okoliša, održivi razvoj i klimatske promjene, a dio od toga gradiva izučavat će tijekom posjeta nacionalnim parkovima Krka i Kornati, veli prof. Ana Gunjača, lokalna koordinatorica ovog projekta. Predviđen je i posjet studiju energetike, gdje će poslušati predavanje prof. dr. Marka Delimara.

Domaćini su nastavlja, izradili kvalitetan, opsežni program za svoj dio projekta te će u narednim danima biti održane radionice iz biologije o utjecaju svjetlosti na živa bića, a iz oblasti ekonomije srednjoškolci će naučiti izradu poslovnog plana za ugradnju solarnih panela na školske zgrade, sastaviti mini ekološki rječnik...

Projekt traje dvije godine, lani u rujnu započeo je u Kisegu, u Mađarskoj, nakon Šibenika seli u talijanski Atri, zatim su domaćini Nijemci iz Rosenberga i naposlijetku, turski srednjoškolci iz Istambula.

Glavni ciljevi projekta su da škole koje na svome krovu još uvijek nemaju solarne panele, među njima i šibenski domaćini, izrade dobar poslovni plan za njihovo postavljanje i potom potraže donatore ili apliciraju na neki od europskih fondova, te upućivanje učenika na što tješnju suradnju s lokalnom zajednicom za očuvanja okoliša.




 

09. lipanj 2024 07:19