StoryEditorOCM
ŠibenikVijesti iz grada Šibenika

Elektroničkim putem glasovali o mjerama za pomoć šibenskom gospodarstvu

Piše Katarina Rudan
9. travnja 2020. - 11:08

Sjednica je održana 30. ožujka, elektroničkim putem, zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji, a posebno uzimajući u obzir Odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. godine kojom je među ostalim određena zabrana okupljanja više od pet ljudi na jednom mjestu. Gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi kojom se u gradu Šibeniku uređuje pitanje novčanog javnog davanja koje se koristi za održavanje i građenje komunalne infrastrukture na području grada Šibenika, a prihvaćen je i prijedlog Odluke o dopuni Odluke o komunalnom doprinosu.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog Odluke o odgodi obveze plaćanja i otpisu komunalne naknade za nekretnine koje služe u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusom. Navedenom odlukom određeno je kako poduzetnicima koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za nekretnine koje služe uz svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, a kojima je poslovanje ograničeno ili ugroženo kao posljedica Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničenja održavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja odgađa se plaćanje komunalne naknade za 4.,5. i 6. mjesec 2020. godine za godinu dana od dana nastanka obveze plaćanja.

Izglasan je i prijedlog Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine i naknade korištenja javne površine. Odluka se odnosi na poslovne subjekte, koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Šibenika i s Gradom Šibenikom imaju sklopljene važeće ugovore o zakupu, a onemogućeno im je poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa COVID-19.Također, odluka se odnosi na poslovne subjekte, korisnike javnih površina za postavljanje otvorene i zatvorene terase te za postavljanje kioska kojima je onemogućeno poslovanje zbog mjera suzbijanja korona virusa.Oslobađanje plaćanja primjenjivat će se za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

Plaćanje dječjeg vrtića

Vijećnici su izjašnjavanjem putem elektroničke pošte prihvatili i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o mjerilima za naplatu usluga u DV Smilje, kao i DV Šibenska maslina. Objema odlukama definirano je kako se roditelji oslobađaju od naplate sudjelovanja u cijeni programa, a koji se umanjuje srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga dječjeg vrtića. Na prijedlog gradskog vijećnika Antona Dobre dnevni red sjednice nadopunjen je točkom - prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju Grada Šibenika za 2020.godinu, kojom se predlaže da se korisnici predškolskih ustanova privatnih i vjerskih osnivača na području Grada Šibenika u razdoblju trajanja mjera Nacionalnog stožera RH oslobode od plaćanja naknade srazmjerno broju dana trajanja nemogućnosti korištenja usluga vrtića. Također, prijedlog Odluke obuhvaća sufinanciranje predškolskih ustanova od strane Grada Šibenika sukladno ugovornim obvezama. Prijedlog Odluke prihvaćen je većinom glasova gradskih vijećnika.

Poziv predsjednika Gradskog vijeća Dragana Zlatovića na odricanje od vijećničke naknade za mjesec ožujak 2020. godine, kako bi svojim doprinosom pripomogli potrebama šibenske Opće bolnice Šibensko-kninske županije u nabavi medicinske opreme, podržan je većinom vijećnika.

Odricanje mjesečne naknade

- U ovoj izvanrednoj situaciji cilj nam je održati financijsku stabilnost te zaštiti šibensko gospodarstvo. To je i bio razlog sazivanja sjednice Gradskog vijeća kako bismo stvorili pravnu osnovu za provedbu mjera pomoći šibenskim gospodarstvenicima i poduzetnicima. Napominjem i da unatoč trenutnom stanju nije promijenjen ugovorni odnos Grada Šibenika s privatnim i vjerskim osnivačima predškolskih ustanova te će istima biti isplaćene subvencije u skladu sa sklopljenim ugovorima. Istovremeno, Grad nema pravnu mogućnost utjecati na interne odluke drugih osnivača koji pružaju javne usluge i korisnika samih usluga po pitanju cijene, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

U kontekstu vijećničkih prozivanja posredstvom sredstava priopćavanja, gradonačelnik je istaknuo i kako su bez potrebe da ih se na to posebno upozorava trgovačka društava čiji je osnivač grad Šibenik dokinula naknade članovima Nadzornih odbora.

- Ovo nije vrijeme za politiziranje i prozirni populizam, naprotiv, u ovom razdoblju, više no ikad, trebamo biti složni na svim razinama kako bi se što brže i uspješnije othrvali pandemiji, poručio je gradonačelnik Željko Burić.

 

OTVORENE PONUDE

Za gradnju novog dječjeg vrtića u Crnici čak osam ponuda

Do završetka natječajnog roka na adresu šibenske Gradske uprave pristiglo je čak osam ponuda za građevinske radove na izgradnji novog dječjeg vrtića Ljubica u Crnici, a koji bi trebao niknuti na mjestu postojećeg montažnog objekta. Otvaranje ponuda se odvijalo putem video-linka, a ponuđeni iznosi se kreću od 11,7 milijuna do 14,5 milijuna kuna, bez PDV-a. Ponuditelji su Reliance iz Splita, MP Beton iz Solina, Tekton gradnja iz Zagreba, Tec gradnja, Bučić gradnja i Inovator iz Šibenika, Minigradnja iz Vodica te zajednica ponuditelja Lavčević. Ponude je sada potrebno detaljno pregledati, a cjelokupna procedura za izbor najpovoljnijeg ponuditelja koji zadovoljava sve natječajne uvjete jest do maksimalno 90 dana.
- Dječji vrtić ‘Ljubica’ već desetljećima djeluje u neuvjetnim prostorima, te ćemo izgraditi moderno opremljen objekt koji će zadovoljiti sve aktualne pedagoške standarde za preko 80 djece te biti novi dom popratnih službi jedne od naših dviju ustanova za predškolski odgoj. Naime, zakonodavac je uvjetovao, obzirom na ukupan broj djece u gradskim vrtićima, da je ustanovu potrebno razdvojiti u dvije pravne osobe. Tako sada imamo ‘Smilje’ i ‘Šibensku maslinu’.“ kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika, Danijel Mileta.
Glavni i izvedbeni projekt je isporučila osječka tvrtka Trinas projekt, odabrana kao najpovoljniji ponuditelj na javnom natječaju, za ukupno 193.750 kuna. Ta sredstva je Grad Šibenik uspješno ostvario apliciranjem na natječaj Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Idejni projekt je izradila tvrtka Izgradnja projekt iz Šibenika, a nekoliko godina je trebalo stručnim službama Grada da riješe kompleksna imovinsko-pravna pitanja i sudske sporove na tom prostoru i dodatno ga prošire.
Planirana zgrada dječjeg vrtića ‘Ljubica’ prostirat će se na parceli ukupne površine tisuću i po četvornih metara, a sastojat će se od podruma, prizemlja i kata, te ravnog krova sa izlazom na isti, na kojem će biti uređena površina za igru.

Centralni vrtić

Ovo će postati centralni dječji vrtić za Javnu ustanovu za predškolski odgoj ‘Smilje’, s obzirom na to da će se u njemu nalaziti i centralna kuhinja, centralna praonica, centralni arhiv, te stručne službe. Uz grijanje na plin i suvremenu led rasvjetu, sadržavat će i manju sportsko-plesnu dvoranu kako bi se djeca rekreirala za ružnog vremena.
- Ovo je samo nastavak niza kapitalnih ulaganja u predškolskom odgoju za koja često osvajamo bespovratna sredstva fondova ili mjerodavnih ministarstava. Na natječajima i javnim pozivima zadnjih šest godina u kontinuitetu dobivamo novac za Šibenik. Za energetsku obnovu vrtića ‘Vidici’ smo od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a zatim od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, osvojili ukupno blizu 3 milijuna kuna, a za obnovu dječjeg vrtića ‘Kućica’ na Baldekinu i njegova okoliša preko 910 tisuća kuna. Od istih ministarstava smo za dječje vrtiće Građa i Šibenski tići ukupno osvojili 1,6 milijuna kuna. Za okoliš dječjeg vrtića ‘Veslo’ u Zatonu smo od Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osvojili 707 tisuća kuna. Uz prošlogodišnju donaciju INA-e za novo dječje igralište u Crnici uz sportski centar ‘Ljubica’ i netom izgrađeno igralište za djecu s posebnim potrebama u Park šumi Šubićevac, a za koje nam je nekadašnja Jadranska banka donirala 750 tisuća kuna, ne treba zaboraviti ni dječja igrališta na Krapnju, Žirju i Meterizama za koja smo također osvojili sufinanciranje ili izlobirali donacije.“, nabrojao zamjenik gradonačelnika Mileta.
Očekuje se da novi vrtić ‘Ljubica’ prvu djecu primi na jesen sljedeće godine, a radovi započnu do ljeta ove godine.

 

POVEĆAN TEMELJNI KAPITAL

Potpisan društveni ugovor trgovačkog društva Batižele d.o.o.

U Šibeniku je 18. ožujka potpisan društveni ugovor trgovačkog društva Batižele d.o.o. između Grada Šibenika, Republike Hrvatske, Fonda za zaštitu okoliša i Hrvatskih voda te su time stvorene pretpostavke za dokapitalizaciju društva i buduću realizaciju projekta na zemljištu bivšeg TEF-a.
Povećava se temeljni kapital društva Batižele d.o.o. Šibenik s iznosa od 148.500.000 kuna na iznos od 296.615.600 kuna.
U kapitalu društva Grad Šibenik ima 201.540.600 kuna što je 67,94 posto, Republika Hrvatska 67.154.500 kuna ili 22,64 posto, Fond za zaštitu okoliša 25.852.700 kuna ili 8,72 posto te Hrvatske vode 2.067.800 kuna što je 0,70 posto.
- Realizacija projekta Batižele od iznimne je važnosti za razvoj Šibenika te je stoga ovaj projekt podržan i od Vlade Republike Hrvatske te Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Došavši prije dva mjeseca na čelo Fonda odmah sam s gradonačelnikom Burićem i njegovim suradnicima krenuo u dogovore oko potpisivanja društvenog ugovora i sve smo u relativno kratkom roku uspjeli riješiti. Iako su postojali neki medijski komentari, želim naglasiti da Fond ni u jednom trenutku nije opstruirao projekt Batižele. Naprotiv, bez financijske pomoći, odnosno zajmova ukupno vrijednih oko 26 milijuna kuna koji je Fond dao TEF-u kako bi se saniralo onečišćeno tlo upitno je bi li do ovog projekta uopće došlo. Stoga ćemo i dalje, u duhu dobre dugogodišnje suradnje, poduzimati sve aktivnosti kako bi pomogli gradskoj vlasti da ostvari puni razvojni potencijal Batižele jer je taj prostor od iznimne važnosti za daljnji razvoj Šibenika koji je uistinu postao kulturno-turistički biser Mediterana, kazao je tom prigodom direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.
Gradonačelnik Željko Burić zahvalio se direktoru Fonda na suradnji i angažmanu oko zaključivanja društvenog ugovora.
- Sada nam predstoji pripremiti uvjete za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja koji će se provesti sukladno Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Pripremu i provedbu međunarodnog javnog natječaja provodit će Povjerenstvo sačinjeno od pet članova od kojih će tri člana nominirati Grad Šibenik, a dva člana Ministarstvo državne imovine, kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku, a u projekt Batižele ulazi preko 200 tisuća kvadrata koji su oslobođeni svih dugova, dok su potraživanja države pretvorena u udjele. Na prostoru bivše tvornice predviđena je mješovita namjena gdje bi investitori izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta.

 

GRAD U VRIJEME EPIDEMIJE COVID-19

Život i rad po uputama Nacionalnog stožera Civilne zaštite

Uslijed epidemije koronavirusa Covid-19 gradonačelnik Željko Burić zajedno sa zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem, 20. ožujka se na konferenciji za medije osvrnuo na funkcioniranje službi u nadležnosti Grada Šibenika s naglaskom na poštivanje i provođenje mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite RH.
Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da je trenutna epidemiološka situacija u gradu Šibeniku pod kontrolom.
- Zahvaljujem svim djelatnicima zdravstvenih ustanova, udrugama i volonterima koji su ponudili svoju pomoć u organizaciji života u novonastalim uvjetima, posebno u skrbi za slabije i nemoćne sugrađane. Uz primjenu svih mjera i naputaka koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite RH, najsnažnija mjera je i dalje individualna zaštita kao i odgovornost svakog pojedinca za svoja postupanja. U gradu Šibeniku se poštuju odluke Nacionalnog stožera, aktiviran je sustav civilne zaštite te su mobilizirane operativne snage na terenu u svrhu kontrole istih. Uz njih, poštivanje epidemioloških mjera koje je donio Nacionalni stožer kontroliraju komunalni redari te policijski službenici, kazao je tada gradonačelnik Željko Burić.
Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić osvrnuo se na funkcioniranje predškolskih i osnovnoškolskih ustanova u novonastalim uvjetima.
- U dvije predškolske ustanove kojima je Grad Šibenik osnivač dežurna su dva objekta, DV Šibenski tići i DV Vidici. Dežurni objekti su određeni zbog prisutnosti stručno razvojne službe, a pogotovo zbog blizine zdravstvenih djelatnica. Vrijeme koje djeca neće pohađati vrtiće kojima je Grad Šibenik osnivač neće biti naplaćeno roditeljima te se do daljnjeg odgađaju upisi u dječje vrtiće, a koji su trebali početi krajem ožujka, kazao je među ostalim zamjenik gradonačelnika Paško Rakić te se posebno zahvalio gradskoj ustanovi „Centar za pružanje usluga u zajednici Grada Šibenika“ koja pruža socijalne usluge za starije osobe, invalidne i teško pokretne osobe te zajedno s Crvenim križem i Caritasom olakšava život ranjivim sugrađanima.
Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Šibenika, istaknuo je kako gradski Stožer provodi mjere i odluke donesene s nacionalne razine.
- Ovakva situacija nova je svima nama i svakodnevno se prilagođavamo okolnostima, kao i zadanim odlukama, rekao je Mileta.

 

19. travanj 2024 22:49