StoryEditorOCM
ŠibenikNovi vlasnik, nova uprava

Doznajte tko će sjediti na čelu Jadranske banke i kakvi su im planovi

Piše Šibenski.hr
25. srpnja 2018. - 14:32

Jadranska banka (JABA) dobila je novu Upravu u sastavu Mato Filipović, predsjednik, i Alan Herjavec, član, čime je okončan rad sanacijske uprave. Cilj nove Uprave je što brže pripajanje Jadranske banke Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) koja je početkom srpnja 2018. postala njen vlasnik i svoju novu članicu HPB Grupe odmah dokapitalizirala sa 110 milijuna kuna.

Kao novi vlasnik JABA-e Hrvatska poštanska banka osnovat će snažan Regionalni centar Šibenik koji će biti odgovoran za financijsku podršku i široki program partnerstva sa svim nositeljima razvoja u Šibensko-kninskoj županiji. Plan je u srednjoj Dalmaciji ojačati poziciju najveće banke u hrvatskom vlasništvu uvođenjem novih oblika suradnje, novih usluga i dodatnih kanala prodaje za klijente - građane, gospodarstvo te lokalnu zajednicu.

- Preuzimanjem JABA-e HPB povećava svoj tržišni udjel za oko 0,40%, širi bazu klijenata za približno 10% te stvara osnovu za dodatni rast i povećanje prihoda. Preduvjet za ostvarenje navedenih pozitivnih efekata stjecanja JABA-e je brzo i efikasno pripajanje u sustav HPB-a. Tijekom procesa sanacije JABA nije bila u mogućnosti provoditi prodajne aktivnosti te je potrebno poslovno restrukturiranje u cilju očuvanja vrijednosti i osiguranja normalnog funkcioniranja uz ispunjenje svih regulatornih zahtjeva koje banka po izlasku iz sanacije mora ispunjavati. Uprava JABA-e će djelovati s posebnim naglaskom na odgovornost prema zaposlenicima, prema klijentima Banke i prema lokalnoj zajednici- izjavio je Filipović.

Zajedno s Jadranskom bankom HPB premašuje 5% tržišta, a daljnje povećanje tržišnog udjela najveće banke u hrvatskom vlasništvu ostvarit će se organskim rastom, ali i novim akvizicijama, ukoliko za njih bude prilike.

- Kupnjom Jadranske banke Šibenik napravljeni su daljnji koraci u stvaranju kvalitetne i jake banke u hrvatskom vlasništvu. Neto dobit u prvih 6 mjeseci ove godine iznosi 94,4 mil. kuna. U narednom razdoblju u posebnom fokusu će biti brzo pripajanje Jadranske banke, povećanje operativnog rezultata te dizanje kvalitete i brzine usluge klijentima ali i vrijednosti za naše dioničare. Radit ćemo na ova tri prioriteta paralelno, kao što smo 2015. i 2016. istodobno uspjeli provesti dokapitalizaciju, ostvarili dvije rezultatski najbolje godine u povijesti HPB-a i restrukturirali Banku- komentirao je Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a.

S 94,4 milijuna kuna neto dobiti HPB je ostvarila odličnu profitabilnost i svoj najbolji polugodišnji rezultat, usprkos žestokoj konkurenciji na kreditnom tržištu, dubinskoj analizi, pregovorima za kupnju i pripremama za pripajanje Jadranske banke. HPB je krenula u sveobuhvatni proces podizanja kvalitete i brzine Banke za postizanje izvrsnosti u korist klijenata i dioničara, a kada završe započeti projekti, uključujući pripajanje Jadranske banke, bit će bolji i operativni rezultat.

O Upravi Jadranske banke
Mato Filipović i Alan Herjavec na funkcije predsjednika i člana Uprave JABA-e dolaze s rukovodećih pozicija u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Mato Filipović u HPB-u je radio od 2002. godine gdje je vodio najveću organizaciju jedinicu - Sektor poslovanja sa stanovništvom s više od 500 zaposlenika. Prije dolaska u HPB Filipović je bio na čelu Štedionice Dora te na rukovodećim pozicijama u Partner banci, Croatia banci i Ljubljanskoj banci.

Alan Herjavec je u HPB-u od 2015. na poziciji izvršnog direktora Sektora upravljanja naplatom, a od 2017. zadužen za due diligence i akviziciju Jadranske banke. Radio je na rukovodećim pozicijama u SG-Splitska banka, a karijeru je započeo u HVB Bank Croatia 2002.

01. lipanj 2024 07:07