StoryEditorOCM
ŠibenikSTANJE U PROMETU

Brza vožnja povećana za duplo - u prvih šest mjeseci ove godine bilo je 5575 prekršaja u odnosu na 2713 lani!

Piše Šibenski.hr
17. srpnja 2023. - 11:20

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 10. do 16. srpnja 2023.g., na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 29 prometnih nesreća od kojih 8 s 3 teže i 7 lakše ozlijeđenih osoba i 21 s materijalnom štetom.

Od ukupnog broja prometnih nesreća njih 27 se dogodilo na području Šibenika i Vodica od kojih 8 s 3 teže i 7 lakše ozlijeđenih osoba i 19 s materijalnom štetom. Na području Drniša nije bilo prometnih nesreća, a na području Knina 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrdili smo da su dominantni uzroci nepropisna i neprilagođena brzina kretanja – 5, oduzimanje prednosti prolaza – 5, nepropisno kretanje po kolniku – 4, nepropisna vožnja unatrag – 3 i dr.

U proteklom tjednu utvrđena su i sankcionirana ukupno 834 prekršaja, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (646), nekorištenje sigurnosnog pojasa (56), nepropisno uključivanje/isključivanje iz prometa (7), upravljanje pod utjecajem alkohola (19), tehnička neispravnost vozila (10) i dr., a ujedno je iz prometa isključen 21 vozač i 10 vozila.

U proteklom vikendu navodimo prekršaj u prometu koji je rezultirao privođenjem na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku i to od 16. srpnja kad su oko 0,40 sati policijski službenici u Bilicama zaustavili osobni automobil šibenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 50-godišnjak za vrijeme kad mu je vozačka dozvola poništena (zbog neobavljanja izvanrednog liječničkog pregleda). Uz Optužni prijedlog je priveden.

Izdvajamo i događaj od 14. srpnja kad su policijski službenici oko 20,15 sati zaustavili dva osobna automobila zadarskih registarskih oznaka za koja su sumnjali da su naknadno dorađivani i kao takvi stavljeni u promet. Izvanrednim tehničkim pregledom je tvrđeno kako su na oba automobila naknadno ugrađivani različiti dijelovi koji nisu upisani u prometnu dozvolu i samim time nisu bili tehnički ispravni i isključeni su iz prometa dok se ne dovedu u tehničko ispravno stanje. Protiv obojice vozača će biti podnesen Obvezni prekršajni nalog.

Napominjemo da je u prvih šest mjeseci 2023.g. povećan broj kako prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 29,3% tako i broj prekršaja u prometu za 44,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to povećanje prekršaja brze vožnje za 105,5% (5575 u odnosu na 2713) kao i nekorištenje sigurnosnog pojasa za 21% (1715 u odnosu na 1417).

Obzirom na povećan broj prometnih prekršaja, prvenstveno brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa, ali i pojačane gustoće prometa na cestama, policija će u narednom razdoblju dodatno pojačati postupanje po prometnoj problematici, fokusirati će se na nekorištenje sigurnosnog pojasa, te će kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama.

28. travanj 2024 16:05