StoryEditorOCM
ŠibenikGlava Šotobraco

Branimir Periša: Šta je večera sa Makronon kontra tripica u društvu Bulja i Petrine?

Piše Branimir Periša
26. studenog 2021. - 14:00

El Tigre je s pomnjon obamirija Dobru Paronu, užurbanu oko svojih posala s one strane šanka. Čak se mulac jedan, teke propeja na noge, ne bi li ima bolji pogled na cilu figuru dobre i poštene gazdarice.

Bila mu je toga dana nekako posebno 'Vau!', sa novon frizuricon, pomno našminkana i puno elegantna u lipoj robi. Uvatila je krajičkon oka njegove napadne poglede, zastala i prostrilila ga okicaman, bez riči upozoravajući neka odrebati, jerbo je privršija svaku miru u nasrtljivosti.

- Ajme, skužajte gospojo, ne mogu skiniti pogleda! Danas ste zgodniji nego obično... Ma, reka san malo: zapravo ste lipi ka predizborna obećanja koalicije na vlasti u županiji! - snaša se iz šuca i potajice namignija svomen kompanjonu, stisnutomen u kantunu betulice.

- Jel? - rekla je ona na to, podbočena i raskriljena ka spomenik.

- A vi ste danas privlačni ka groblje kostura po županijskin urediman, dapače, ka jedan od zombija koji i dalje vladaju službaman! - ispalila mu je u zabezeknutu facu.

Odmor od svega

Njegov zbunjeni pogleda luta je naizmjence od nje do prijateja mu.

- He, he! - kiselo se nasmija. Jučer san samome sebi priuštija teke odmora od svega, pa pretpostavljan da je oto šta ste rekli neka nova baza Prisidnika Zokija koju san propustija, prilagođena našin uvjetiman!?

- Ma kakvi, rekla je ona. Oto je rekla dožupanica Iris Ukić Kotarac na županijskoj skupštini, ali priznajen, baca na Zokijev stil i vokabular. Iris brzo napreduje, biće nešto od nje, predviđa Dobra Parona ka amen.

- A iđe naprid i naš Prisidnik, šta je, je – priklopija je B.S. Uskoro. Raščepuša je Zoki Austriju, pozvaće na red njiovoga veleposlanika da se znade da Rvaska nije bilo ko, a odbija šuškati i sa Makronon. Niti pjatancaman, po večeraman i ručkoviman, niti će držati sviću Plenkiju u pokušaju da od Makronovoga boravka napravi Blek Frajdej i iskamči popust za one reoplane rafale i ko zna za šta još drugo, reka je B.S. Uskoro zadivljen najfriškijin Zokijevin suverenističkin potezon.

Kineski model

- E, šta brige Prisidnika za jednoga Makrona, od kojega će, viruj bogu, naši amateri tražiti i kovid potvrdu! - reka mu je El Tigre ironično. Neće sa Makronon za isti stol, al' zato će Zoki, doda je, na tripice sa Miron Buljon i Stipon Petrinon, ka prvak rvaske alijanse protiv kovid potvrda.

- Bome, ja ću in za oglavinu dati Blej Frajdej cjenik i neću konplicirati sa epidemijologijon! - ponudila se Dobra Parona i zaključila da u istupiman, sve jedan bolji od drugoga napriduju i drugi iz svita politike.

Eto, Mate Šimundić, priča in, profešur rvaskoga jezika u spliskoj Prvoj gimanziji i prisidnik županijske skupštine ne more na posal jerbo ne želi podastriti nikakav dokaz o svomen zdravstvenomen stanju u vezi sa koronon. I poručuje da će zajedno sa drugin judima koji slobodu ne prodaju ni za kakvo blago pružati otpor kineskomen virusu i kineskomen modelu društva i države.

- He, he, Plenki i Vlada, mekani ka kineska svila uvodu mu kineski model!? - komentira El Tigre. A znade li šjor slobodar kako bi kineska Partija reagirala na njegove slobodarske nestašluke?

- Dobija bi partijski ukor? - javila se Dobra Parona.

- Je. Samo šta bi mu ukor pročitalo kroz zavarena vrata. Zavarena vrata razreda iz kojega oće picavati, a nije učenik, nego je profesor!

23. travanj 2024 09:34