StoryEditorOCM
ŠibenikOtpočelo Uskrsno trodnevlje

Biskup Rogić oprao noge župljanima, do Vazmenog bdijenja u subotu navečer zamukla crkvena zvona i orgulje (foto)

13. travnja 2017. - 22:57

Šibenski biskup Tomislav Rogić predvodio je večeras u katedrali sv. Jakova misu Večere Gospodnje, najvažniji obred Velikog četvrtka i nakon čitanja Evanđelja oprao noge dvanaestorici župljana po uzoru na Isusa, koji je to uradio svojim apostolima kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje.

Misa je započela u 19 sati i s tim je spomendanom Posljednje Isusove večere otpočelo uskrsno trodnevlje. Od večeras pa do Vazmenog bdijenja u subotu navečer, prestaju zvoniti crkvena zvona i ne svira se na orguljama.
Svetkovina Velikog četvrtka, posljednjeg dana korizme započela je jutros, kada je biskup Rogić u šibenskoj prvostolnici održao misu posvete krizme i blagoslov bolesničkog i kršetničkog ulja. Za razliku od Večere Gospodnje koja se slavi u svim župama, prethodna misa samo je jedna u cijeloj biskupiji. 

Na Veliki petak, 14. travnja u 19 sati biskup Rogić predvodit će svečanu Službu Muke Gospodnje i sve obrede Velikoga petka. Po završetku je svečani ophod oko katedrale.
Vazmeno bdijenje na Veliku subotu počinje u 21 sat i predvodit će ga biskup Rogić, također i svečano bogoslužje na Uskrs s početkom u 11 sati. Mise su još u 9.30 i 19 sati.
Biskup Rogić predvodit će i Uskrsni Emaus u NP Krka na Uskrsni ponedjeljak 17. travnja, kada je ulaz u nacionalni park besplatan za sve posjetitelje.
 

17. lipanj 2024 12:49