StoryEditorOCM
ŠibenikŠI-RETROVIZOR

Batižele kao božićni dar: ugovor s investitorom bit će potpisan pred Novu godinu?

Piše Ivo Mikuličin
5. lipnja 2024. - 17:43
Dva hotela, stambene zgrade, sportska dvorana, tri školske zgrade, nova glazbena škola... niknut će na prostoru bivše tvorniceNikša Stipaničev/Cropix

Toliko željeni novi šibenski turističko-stambeno-sportski kompleks Batižele trebao bi, po zadnjim (ne)službenim informacijama, biti Krešimirovu gradu dar za ovogodišnji Božić.

- Međunarodni natječaj traje do 19. kolovoza, dok bi ugovor s investitorom potpisali između adventa i Nove godine. U tom smislu sam prilično optimistična - kazala nam je Nina Kursar, direktorica tvrtke "Batižele"d.o.o. Na konferenciji za medije, održanoj na Šubićevcu, gradonačelnik dr. Željko Burić je samo ponovio osnovna obilježja nove gradske četvrti: dva hotelska visokokategornika, stambene zgrade, polivalentna sportska dvorana, tri školske zgrade, među kojima i nova glazbena škola…

See sea

- Sezona je počela puno bolje od očekivanog. O tome govori više od dvije tisuće registriranih gostiju krajem svibnja. Uvjerena sam kako bi predsezona bila još uspješnija da smo imali uobičajeni kongresni turizam. No, ta je misija bila praktički nemoguća u situaciji kad se obnavljao stari hotel "Olympia" – informirala nas je Anita Franin Pečarica, direktorica Turističke zajednice grada Vodica.

Veliki pomak u vodičkom turizmu trebao bi donijeti i novi privatni hotel znakovita imena "See Sea" (Vidi more), koji je već otvorio svoja vrata.

- Svi bitni čimbenici u vodičkom turizmu raduju se novom visokokategorniku. Razlog: moramo naći pravu mjeru glede kapaciteta između hotelskog i apartmanskog smještaja – još jednom se oglasila direktorica Franin.

Tonkove pohvale i sjećanja

- Čestitam svim sudionicima i kreatorima filma o 950. obljetnici Šibenika koji je repriziran na HRT-u. Film vjerno svjedoči o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Krešimirova grada. Mene je, pak, podsvjesno vratio na proslavu 900. obljetnice Šibenika, kad sam u prigodnom programu zasvirao uz klavirsku pratnju naše Murterinke Ljerke Pleslić (op.p. riječ je o majci sjajnog dirigenta Alana Bjelinskog) – javio nam se 90-godišnji violinist svjetskog glasa Tonko Ninić. Umjetnik, koji se, stjecajem okolnosti, rodio u Beogradu, cijeli život je na zagrebačkoj adresi, a stalno, poštujući roditeljske korijene (Ninić, Čala), govori kako je Šibenčanin!

I iznad svega "jadrijaš" kojega i ovog ljeta očekujemo na prijateljskoj kavici na starom šibenskom kupalištu.

Priznanje "Vodovodu"

Dobar glas se daleko čuje! Kako drugo tumačiti da je šibenska tvrtka "Vodovod i odvodnja" dobila posao na aglomeraciji Vodica i Pirovca poslije više nego uspješnog posla na šibenskoj aglomeraciji!? Točnije, trogodišnjem "zahvatu" koji je završen tri mjeseca prije dogovorena roka, te koštao 20 milijuna kuna manje od dogovorene cifre.

- Novi posao, što govori o ulaganju od ukupno 130 milijuna eura, shvaćamo kao nemalo priznanje našoj tvrtki – kratko nam je sa zadovoljstvom kazao novi direktor "Vodovoda" Zvonimir Štrkalj. Ostaje, dakako, dvojba hoće li u planiranim radovima kao savjetnika koristiti svog umirovljenog prethodnika Franu Malenicu, po mnogima najzaslužnijeg za ne tako davno uspješno obavljen posao na području Šibenika.

Šibenski SDP-zastupnici

Ako niste znali, u novom sastavu Sabora su još dva zastupnika šibenskih korijena. Riječ je o dvojici SDP-ovaca, Borisu Piližoti i Marku Krički. Prvi je sin dobrog, starog Marijana, koji živi u Osijeku, ali je već desetljećima na sve moguće i "nemoguće" načine ostao vezan za Šibenik, svoje Bilice i Pirovac, dok je drugi sin pokojnog Branka, kojega pamtimo kao nadarenog nogometaša na Šubićevcu. Iz juniorske generacije Gorana Jurišića, Veljka Bačića, Fabijana Bataljakua, braće (Marka i Joška) MiletaBranko Krička je odigrao i "pristojan" broj utakmicu za prvu momčad Šibenika u sezoni 1968/69.

Čedo s ‘vatrenima‘

Riječki hotel "Hilton" bio je mjesto nemalih hrvatskih i sportskih emocija, koje su istodobno manifestirali šibenski gastarbajter i sportski(biciklist, veslač, maratonac…) 77-godišnji Čedo Paić i nogometni reprezentativci Hrvatske, predvođeni izbornikom Zlatkom Dalićem. Autor ovih redaka prihvatio se uloge "časnika za vezu" tog više nego simpatičnog događaja, gdje je Čedo, koji je i sjajan amaterski slikar, podario Vatrene njihovim portretima. Paić je samo za tu priliku doletio iz Nizozemske, uz izuzetno razumijevanje vlasnika tvrtke, koji mu je dopustio sedmodnevni dopust. Čedo je, vjerovali ili ne, još uvijek u radnom odnosu! Kao "odgovor" onima, koji drže da u mirovinu valja poći u 60. godini!

25. lipanj 2024 04:41