StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Aktualnosti, važni projekti i štošta drugo o događanjima u gradu Šibeniku

Piše šibenski.hr
27. veljače 2020. - 15:40

Iz EU izvora za javni prijevoz i mobilnost 99 milijuna kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u petak na tvrđavi Barone ugovor za projekt “Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“. Projekt je vrijedan 99,3 milijuna kuna od čega su 73,7 milijuna kuna bespovratna europska sredstava.
Ugovor su potpisali i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Goran Bulat, direktor tvrtke Gradski parking d.o.o. koja je nositelj projekta.
- Posrijedi je sveobuhvatan integrirani projekt koji obuhvaća nekoliko aktivnosti i faza. Budući da je ujedno riječ o pilot projektu ovom prigodom želim zahvaliti i Ministarstvu regionalnog razvoja na razumijevanju i podršci, kao i Gradu Šibeniku koji je projekt pripremio. Danas ovdje potpisujemo i ugovore za unaprjeđenje lučke infrastrukture ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna, kazao je ministar Butković okupljenima.

Projekt “Povećanje integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom prijevozu“ obuhvaća izradu studijske dokumentacije za organizaciju i integraciju javnog prijevoza na području grada Šibenika te razvoj aplikacije zbog unaprjeđenja informiranosti korisnika i olakšavanja korištenja različitih usluga iz sektora prometa. Aplikacija će integrirati različite oblike prijevoza i informacije o istima, kao i omogućiti plaćanje karata u javnom prijevozu i na javnim parkiralištima na području grada Šibenika. Projektom je predviđena i nabava 11 niskopodnih autobusa za potrebe održavanja javnog gradskog prijevoza na 7 linija te nabava i postavljanje popratne opreme za uređenje 17 autobusnih stajališta (info- display). Projekt predviđa izgradnju i opremanje logističkog centra Poljana koji podrazumijeva izgradnju podzemne garaže, uređenje trga, nabavu i postavljanje urbane opreme te uređenje obodne prometnice.

- Prethodno razdoblje bilo je zahtjevno za naše sugrađane s obzirom na opseg radova koji se odvijaju u našem gradu. Ovo je projekt koji će potpuno promijeniti lice Šibenika i značajno poboljšati infrastrukturni standard grada, rekao je gradonačelnik Željko Burić te zahvalio prisutnim ministrima kao i svojim suradnicima na angažmanu. Zahvalama se pridružio i direktor Gradskog parkinga Goran Bulat, dok je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric kazao kako je u kratkom roku posredstvom SAFU-a u Šibenik stiglo 420 milijuna kuna te je ovo 13. ugovor koji se potpisuje za projekte s područja Šibenika. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić pohvalio je viziju u razvoju grada, a najavio je povezivanje otoka sa Šibenikom. Istaknuo je da je iskoristivost EU-sredstava dosegnula 87 posto. Ministar uprave, ujedno i Šibenčanin, Ivan Malenica istaknuo je važnost suradnje ministarstava i lokalne uprave i u ovom projektu.

Još malo strpljenja: Aglomeracija Šibenik napreduje po planu

Nakon početnih uhodavanja i zaostajanja za planom, radovi na projektu Aglomeracija su krenuli ubrzanim tempom, te su dostignuti planirani rokovi, rečeno je na konferenciji za tisak predstavnika nositelja investicije Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik, Grada Šibenika i izvođača radova.
Mjesečna realizacija dosegla je razinu oko 10 milijuna kuna što daje dobre naznake da će projekt biti završen na vrijeme, i u skladu s ugovorom. U ovim trenucima se radi ubrzano kako bi se započete ključne dionice na svim komponentama privele kraju do početka turističke sezone. Radovi na projektu Aglomeracije na području naselja Podsolarsko su završeni u cijelosti. Pri samom kraju su i radovi u Ribarskoj i Kamenitoj ulici gdje slijedi polaganje asfalta. Ostale ulice bit će završene tijekom ožujka, travnja i svibnja.
Radovi u ulici Krapanjskih spužvara su pri kraju, a tijekom proljeća bit će završene i započete dionice na obali Maratuša i Gaj. Očekuje se da će se do sezone postaviti i cijev koja povezuje otok Krapanj s kopnom. Na području Jadrtovca radovi teku u skladu sa zacrtanim planom. U fokusu stanovnika Jadrtovca su radovi na spoju s Jadranskom magistralom. Ti radovi teku bolje od planiranog, te se očekuje da bi mogli biti završeni do kraja ožujka. Završena je kompletna dionica ceste od rotora u Mandalini, do ulaza u Zablaće. Do početka svibnja očekuje se završetak ulice Leoni Mate, kroz središte mjesta, sve do rotora na obali.

U Ulici kralja Zvonimira pri kraju su radovi na asfaltiranju cesta na potezu od benzinske crpke do Kronjinog magazina te od Miminca do Zadarske ulice. Pri kraju su i radovi od Kronjinog magazina do Stare ceste, te od zgrade Vodovoda do Doma zdravlja, koji bi trebali biti završeni do sredine ožujka. Po završetku treće faze i otvaranju ceste prema Crnici, započet će i četvrta faza – od Doma zdravlja do Stare ceste, koja će završiti do početka ljetne sezone. U međuvremenu, radovi se šire od Poljane prema ulici Stjepana Radića, na Vanjskom. U Mariborskoj ulici u tijeku su tlačne probe – dijagnostičko ispitivanje novoizgrađenog vodoopskrbnog sustava. Zasad je testirano oko dvije trećine ulice i taj će potez biti asfaltiran u narednim tjednima. U zadnjoj trećini ulice još uvijek traju tlačne probe dok se ne dobije željeni rezultat. Nakon toga slijedi sanacija objekata oštećenih u radovima i asfaltiranje ulice. Završetak radova je planiran za sredinu ožujka.
U ulici Velimira Škorpika radi se na samom križanju, ispred ulaza u bivši Remont. Radovi na križanju će biti završeni kroz 10-tak dana, te će opet biti omogućen izravan ulaz u brodogradilište i prema Mandalini. Do mjeseca svibnja će biti završeni svi radovi u ulici Velimira Škorpika i tada će dionica ceste prema Zablaću biti konačno otvorena u cijelosti.
Po završetku započetih radova, u Šibeniku su preostale slijedeće dionice: Nikole Tesle – Jerka Machieda – Matije Gupca, Zaninovića – Stipe Ninića te Vladimira Nazora – Splitska. O počecima radova na tim dionicama javnost će biti pravovremeno informirana.

 

Preuređenom prostoru bivšeg kina Odeon ime šibenskog velikana Arsena

Završetkom preuređenja dvorane bivšeg kina Odeon u središtu Šibenika i njegovom preobrazbom u novi gradski javni prostor namijenjen održavanju glazbeno-scenskih događanja, kino projekcija, kazališnih predstava, izložbi i konferencija diže se zasun nove pozornice – Arsenove kuće umjetnosti.
Javna ustanova koja će upravljati prostorom, Tvrđava kulture Šibenik, predložila je naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika novije hrvatske povijesti: akademskom glazbeniku, individualcu i intelektualcu, skladatelju, kantautoru, slikaru, aranžeru, prevoditelju, tihom obrtniku i pjesniku opće prakse, šibenskom glazbaru i umjetničkom geniju - Arsenu Dediću.
- Kuća umjetnosti Arsen odat će počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svojeg života bio, i još uvijek jest, najveći ambasador grada i njegovoga duha. Svojim djelovanjem kroz poeziju, glazbu, slikarstvo, film i kazalište utjelovio je kulturu i teško je pronaći prikladnije mjesto u Šibeniku koje bi nosilo njegovo ime i djelovalo pod patronatom Arsena i njegove umjetničke ličnosti, kazala je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.
Prijedlog je aklamacijom prihvaćen ne samo od strane vlasnika dvorane - Grada Šibenika koji je sufinancirao obnovu, već i od strane institucija u kulturi, Kulturnoga vijeća Grada, kao i najstarijih šibenskih kulturnih institucija – pjevačkoga društva Kolo i “Arsenove” - Šibenske narodne glazbe.

 

Traži se izvođač radova za dječji vrtić ‘Ljubica’

Grad Šibenik od 12. veljače putem elektroničkog oglasnika javne nabave traži izvođača radova za novi dječji vrtić “Ljubica” u gradskoj četvrti Crnica, a koji će se graditi na mjestu postojećeg montažnog objekta.
- Dječji vrtić “Ljubica” već desetljećima djeluje u neuvjetnim prostorima, te ćemo izgraditi moderno opremljen objekt koji će zadovoljiti sve aktualne pedagoške standarde za preko 80 djece te biti novi dom popratnih službi jedne od naše dvije predškolske ustanove. Naime, zakonodavac je uvjetovao da, obzirom na ukupan broj djece u Gradskim vrtićima, ih trebamo razdvojiti u dvije pravne osobe tako sada imamo “Smilje” i “Šibensku maslinu”, kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika, mr.sc. Danijel Mileta.
Idejni projekt je izradila tvrtka Izgradnja projekt iz Šibenika, a nekoliko godina je trebalo službama Grada da riješe kompleksna imovinsko-pravna pitanja i sporove na tom prostoru. Očekuje se da novi vrtić “Ljubica” prvu djecu primi nakon ljeta sljedeće godine, a zainteresirani građevinari svoje ponude trebaju dostaviti do 18. ožujka.

 

Poklon za 20. rođendan Osnovne škole Brodarica

Početkom veljače Gradonačelnik Željko Burić potpisao je Ugovor o izradi idejnog rješenja i glavnog projekta sportske dvorane i dodatnih učionica za Osnovnu školu Brodarica. Ugovor je potpisan s direktorom Verus Projekt d.o.o. iz Brodarice, Vladom Vukeljom.
- Nedostatak sportske dvorane dugogodišnji je problem škole na Brodarici koju pohađa velik broj učenika. Potpisivanjem ovog ugovora počinjemo rješavati taj problem kako bismo brodaričkim đacima osigurali normalne uvjete za njihov razvoj i daljnje školovanje. Iako se čini kako je posrijedi jednostavan projekt, nažalost, to nije bilo tako budući da smo svo ovo vrijeme rješavali složene imovinsko pravne odnose prostora na kojem će se dvorana graditi, kazao je gradonačelnik Burić.
Ukupna bruto površina dogradnje iznosila bi oko 1300 kvadrata. Građevinska dozvola bi se mogla ishodovati do početka iduće školske godine. Ukupna vrijednost ugovora je 194.000 kuna, bez PDV-a.

 

Što prije povećati pristupačnost objekata osobama s invaliditetom

Pristupačnost ugostiteljskih i trgovačkih objekata u centru Grada Šibenika bila je tema nedavno oržanog sastanka zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darija Jurišića i voditeljice Područnog ureda u Splitu Maje Karaman Grbavac s predstavnicima Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika.
Na sastanku održanom u prostorima tvrđave Barone razgovaralo se o trenutnom stanju, kao i aktivnostima i mjerama kojima Grad Šibenik prilagodbama i zahvatima u prostoru potiče povećanje razine pristupačnosti takvih objekata osobama s invaliditetom te ravnopravno uživanje u proizvodima i uslugama sa svim ostalim posjetiteljima.
Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom nadležan za područje Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije otvoren je u Splitu u listopadu 2019. godine.

- Otvaranjem područnih ureda nastojimo osobama s invaliditetom koje žive na području za koje su područni uredi osnovani, približiti informacije o pravima koja imaju, o tome gdje i na koji način ta prava mogu ostvariti i kome se obratiti u slučaju kršenja njihovih prava te kako se zaštititi od diskriminacije na temelju invaliditeta“, istaknuo je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić dodavši i da se ured, sukladno ovlastima, zalaže se za zaštitu i promicanje prava osoba s invaliditetom te nadležnim tijelima predlaže poduzimanje mjera za izgradnju cjelovitog sustava zaštite i promicanja prava osoba s invaliditetom kao i mjera usmjerenih na unapređenje kvalitete življenja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.
Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić kazao je kako smo kao socijalna sredina osviješteni za potrebe osjetljivih skupina društva, no uvijek se može i treba činiti više.

- Nedovoljna pristupačnost ugostiteljskim i trgovačkim objektima, posebice u užem centru grada je jedan od problema grada Šibenika, definiran konfiguracijom terena. U objektima javne namjene izgrađenim u novije vrijeme vodilo se računa o ostvarenju pristupa osobama s invaliditetom. Također, nedavno je ugrađen lift koji na gradskom bazenu u Crnici omogućava jednostavniji pristup osobama s invaliditetom, a u planu je i ugradnja pristupne rampe na plaži Banj - kazao je Rakić.
Na sastanku je istaknuto i da osobe s invaliditetom predstavljaju najveću manjinsku skupinu turista u svijetu koju čini 650 milijuna putnika s pratnjom te su veliki turistički potencijal za svaku državu. Sve veći broj osoba s invaliditetom iz drugih zemalja sa svojim prijateljima i obiteljima žele posjetiti Hrvatsku, posebno Dalmaciju. Stoga je pristupačnost ugostiteljskih i trgovačkih objekata, kulturnih sadržaja, te javnih sanitarnih prostora, osobito u užem gradskom središtu, neizostavan dio ponude Grada Šibenika kao turističkog odredišta.
S obzirom na ulogu udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i članove njihovih obitelji, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i voditeljica Područnog ureda u Splitu Maja Grbavac Karaman sastali su se i sa predstavnicima šibenskih udruga kao važnih i neizostavnih kreatora javnih politika u zaštiti prava svojih članova.

19. travanj 2024 20:29