StoryEditorOCM
Šibenikdrukčiji od drugih

Adventura starta 2. prosinca: vraća se klizalište na Poljani, za Staru godinu najavljeno zvučno strano ime

Piše Branimir Periša
14. listopada 2022. - 14:08

Još nije poznato koji će izvođači uvesti Šibenčane i goste grada u Novu 2023., no sigurno je da će na glavnoj pozornici, na trgu omeđenom katedralom sv. Jakova i Gradskom vijećnicom nastupiti strano, zvučno glazbeno ime.

Program u ‘najluđoj noći‘ u režiji Grada Šibenika, Turističke zajednice te po prvi put s JU Tvrđava kulture kao organizatorima izvodit će se istodobno na tri pozornice, a to su još Perivoj R. Visinija (Đardin) i trg Mala loža. To je također uvertira za obilježavanje 10. obljetnice čuvene pozornice na tvrđavi sv. Mihovila, koja ugošćuje svjetska glazbena imena. 

Računa li se da će do sitnih jutarnjih sati biti otvoreno i otvoreno klizalište na Poljani, tada se može govoriti i o četvrtome stageu, kaže Zoran Erak iz Tvrđave kulture i član stožera za organizaciju poznate šibenske Adventure koja se na tri etaže Đardina otvara 2. prosinca i uvod je u bogati program novogodišnje noći, kada gotovo cijeli Stari grad u centru Šibenika postaje jednim mjestom provoda za najrazličitije ukuse. U suradnji s udrugom Rat cat i lokalnim DJ-evima, pozornica na Maloj loži bit će rezervirana isključivo za elektroničku glazbu.

- Vraćamo se konceptu iz 2019., koji je bio iznimno uspješan.

Na glavnoj pozornici tada su nastupili Stereo MC‘s i još nekoliko domaćih izvođača od kojih su Cubisimo i Neno Belan najpoznatiji, ističe Erak. Osim toga, novo lito proslavit će se i 1. siječnja, koncertom u podne; svima je nezaboravan lanjski nastup TBF-a u tom terminu, a Erak podsjeća i na koncert u podne na Silvestrovo, koji je postao dobrim, neizostavnim običajem. Inače, prošle godine zbog epidemije Šibenik je bio jedan od rijetkih gradova koji je priredio svoju proslavu Adventa tijekom prosinca.

Kao u onim reklamnim, prodajnim emisijama, "to još nije sve", na samome početku 2023. budući da se navečer, prvoga dana Nove godine na Poljani puštaju lampioni, u sklopu humanitarne akcije koja će kao i uvijek biti posvećena osobi iz lokalne sredine kojoj je potrebna pomoć pri liječenju.

- Grad Šibenik i TZ nastavljaju prokušani recept za doček Nove godine koji je poseban i drukčiji nego drugdje, veli Erak. U petak je, dodaje, raspisan poziv za najam adventskih ugostiteljskih kućica u Đardinu. Bit će ih 13, a šibenska Adventura i ovaj put obilovat će programima i izvođačima. Predviđeno ih je između 40 i 50, te s jednakom zastupljenošću lokalnih i renomoranih nacionalnih imena s glazbene scene, da se zadovolje ukusi svih naraštaja. U Đardinu će se odvijati i čitav niz specijalnih programa poput škole salse i dječjih utrka. A program za najmlađe Šibenčane, nazvan Adventurica osim u Galeriji Matija koja je posatala dom najmlađih Šibenčana kreativaca najvjerojatnije će se širiti na druge adventske lokacije.

Svojim programom i uključivanjem lokalne zajednice postali smo omiljena manifestacija u gradu, pri čemu nastojimo uključiti brojne lokalne udruge. A pročuli smo se izvan Šibenika i zbog specifičnog naziva - "Adventura" kao i zato što smo od početka, prije osam godina, bili plastic free Advent, naglašavajući ekološki imperativ vremena u kojem živimo, kaže Erak.

Prisjetio se početaka Adventure, kada izvođače, a ni sve brojnije goste iz godine u godinu nije bilo moguće smjestiti u apartmane budući da su bili zatvoreni, a sada rade cijelu godinu i pune se za prosinac. Doduše, tada je i šibenski turizam bio u povojima, a sada broj gostiju raste na očigled.

- Za ilustraciju, 2019., broj stranih gostiju tijekom prosinca bio je 30 posto veći nego godinu dana prije, zaključio je Zoran Erak.

01. svibanj 2024 15:38