StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDA TI SRCE STANE

Zastupnica objavila šokantne fotografije: u zavodu kraj Sarajeva djecu vežu za radijator i namještaj!; 'Ovo je ropstvo! Mališani često sama pružaju ruke jer su naviknuti da po 14 sati budu vezani'

20. studenog 2019. - 13:37

Sabina Ćudić, zastupnica u Federalnom parlamentu Bosne i Hercegovine, javno je prezentirala uistinu šokantne fotografije o tretmanu štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću kod Sarajeva.

Na fotografijama pokazanima u Parlamentu vide se djeca vezana za namještaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a prema onome što je iznijela Ćudić, mnoga od njih čitav dan i noć drže se u takvom polažaju. Zbog toga su kod štićenika Centra zabilježene brojne fizičke ozljede i pogoršano psihičko stanje.

- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 uposlenih od čega je 27 ekonomista i 47 bolesne djece. Noću je angažirana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba.

Djeca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma - kazala je je zastupnica Ćudić.

Kaže da se na ovakav potez i prikazivanje fotografija na kojima su zamagljena lica štićenika odlučila nakon što je Vladi i resornom Ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, ali parlamentarni Odbor za rad i socijalnu zaštitu nije mogao o tome raspravljati zbog nedostatka – kvoruma.
Čudić tvrdi da je podastrla i dokaze o financijskim malverzacijama i zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima.

- Dio dokaza javnosti je poznat i kroz službeni zapisnik Porezne uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci – upozorila je Ćudić, najavivši da će zatražiti hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika zavoda, izradu kodeksa postupanja s njima, redovite nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno zapošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja..

Ovo nije prvi put da je zastupnica Naše stranke progovorila o stanju u Pazariću. Kada je to učinila prošlog tjedna, stigao joj je ekspresan odgovor potpredsjednice Glavnog odbora SDA Jasmine Tokić-Biščević.

- Što se tiče zastupnice Ćudić, prije nego što počne držati moralne i druge lekcije, neka najprije da nekoliko odgovora u vezi sa Zavodom Pazarić sakojima ima veze politička opcija kojoj pripada.

Zašto se, naprimjer, zastupnica Ćudić nije oglasila kada je Vlada KS, na čelu sa Edinom Fortom, nedavno za članicu UO Sarajevošuma imenovala Zarfu Dupovac, koja je pravomoćno pred sudom osuđena za pronevjeru novca u Zavodu Pazarić. Je li to temelj za držanje zakonskih lekcija - zapitala je Tokić-Biščević.

Našu stranku optužila je i za nepotizam prilikom kadroviranja.

- Prije samo nekoliko dana, objavljeno je da je sestra zastupnice Naše stranke Neire Dizdarević dobila posao na očigledno naštimanom natječaju u KJKP Rad. Štoviše, kroz političke pritiske taj posao je faktički otet od majke djeteta sa cerebralnom paralizom.

Ćudićeva poznata po tome da se upliće u sve, nije rekla ni riječ o tome. Ako zastupnica Ćudić želi imati kredibilitet pričati o ovim temama, neka najprije kaže nekoliko riječi o ovim postupcima njene stranke, pa neka nastavi dalje", još je dodala Tokić-Biščević.

Posljednje informacije iz Sarajeva govore da u Federalnom parlamentu, unatoč šoku u javnosti koji je proizvelo objavljivanje fotografija iz Pazarića, jutros odbijeno da se ova točka uvrsti u raspravu.

02. svibanj 2024 18:40