StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAD nema virus pod kontrolom

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti tek očekuje najteže dane: ‘Idući tjedan će doći do eskalacije‘

Piše jutarnji.hr
5. travnja 2020. - 18:42

Doktor Anthony Fauci, najveći američki autoritet za zarazne bolesti, kaže da SAD nema koronavirus pod kontrolom javlja CNN.

'Reći da je koronavirus pod kontrolom, bilo bi pogrešno. Trudimo se staviti ga pod kontrolu', izjavio je Fauci.

Fauci je najavio da će idući tjedan biti jako težak i da će doći do eskalacije broja slučajeva, no krivulja bi se trebala početi ravnati za 'tjedan dana ili možda malo više'.

Naglasio je važnost društvenog distanciranja i kazao da mjera smnanjivanja kontakata daje rezultate.

Fauci je rekao i da je jako važno obuzdati koronavirus na globalnoj razini ili bi se moglo dogoditi da virus postane sezonski poput gripe. Također je kazao da trud oko pronalaska cjepiva i i početak kliničkih ispitivanja daju nadu da će SAD biti spreman ako dođe do reaktivacije virusa.

Jutros je Fauci rekao kako će SAD u nadolazećem ili tjednu nakon njega biti u mogućnosti provoditi mnogo više testova koju su neophodni kako bi se društvo vratilo u normalu, no dodao je da ti testovi nisu još sto posto spremni.

Što se, pak, nošenja maski tiče, Fauci je rekao da on sâm masku nosi ako ide na mjesto na kojem neće biti u mogućnosti držati dva metra razmaka od drugih ljudi. Dodao je i kako su maske dobrodošli dodatak uz ostale zaštitne mjere koje se provode.

Inače, u SAD-u je dosad potvrđeno više od 312.000 slučajeva zaraze, dok je preminulo gotovo 8500 ljudi zaraženih Covidom-19.

20. travanj 2024 01:49