StoryEditorOCM

Ustrijeljeno više rijetkih i zaštićenih vrsta ptica

Piše Izvor:HINA
30. siječnja 2017. - 20:44


 Udruga BIOM izvijestila je u ponedjeljak da je u krivolovu u blizini Nina, u posljednjih mjesec dana ustrijeljeno više rijetkih i zaštićenih vrsta ptica.
 - Mali labud, dva tjedna nakon što je zabilježen početkom siječnja, usmrćen je sačmom. Nekoliko dana ranije, na istom mjestu usmrćene su i utve (iz porodice pataka), također rijetke te strogo zaštićene ptice u Hrvatskoj", istaknula je u priopćenju udruga BIOM.
 Jedinka vrste mali labud (Cygnus columbianus) nađena je uginula  24. siječnja u okolici Nina, na istoj lokaciji gdje je viđena poćetkom siječnja, pojašnjavaju iz udruge..Ptica je poslana u Zagreb gdje je napravljen rendgenski snimak koji je pokazao da se u tijelu labuda nalaze zrna sačme koja su najvjerojatniji uzrok uginuća.
 - Ovo je bilo tek šesto zabilježeno opažanje malog labuda u Hrvatskoj u zadnjih 50 godina. Prilikom tih šest opažanja je zabilježeno ukupno 12 ptica, odnosno to je bila 12. ptica, navela je u priopćenju dr. Jelena Kralj iz Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).  Vijest o opažanju te ptice početkom siječnja brzo se proširila među ljubiteljima ptica u Hrvatskoj i susjednim zemljama te su mnogi promatrači ptica posjetili Nin i okolicu. 

Ubijaju i utve

Međutim, osim uginule jedinke malog labuda promatrači ptica su zabilježili i odstrijeljene jedinke utve. Utva (Tadorna tadorna) je malobrojna vrsta te je 2016. zabilježeno prvo gniježđenje te vrste u Hrvatskoj, i to na otoku Pagu.  U udruzi BIOM kažu kako je moguće da su odstrijeljene utve upravo one koje su se lani jedine gnijezdile u Hrvatskoj.
 O svemu su obaviještene policija, inspekcija zaštite prirode te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a vijest o slučaju krivolova došla je i do IMPEL-a, europske mreže inspektora zaštite prirode, ističu u udruzi BIOM.

 Ovi slučajevi usmrćivanja rijetkih ptica u kratkom vremenskom razmaku upućuju na zaključak da krivolovci, unatoč prijavama i izlascima policije na teren, i dalje nesmetano djeluju na području Nina, naveo je biolog Vedran Lucić iz Udruge BIOM.
 U Udruzi smatraju kako je neophodno uspostaviti bolju povezanost policije, lovne inspekcije, inspekcije zaštite prirode, veterinara, Hrvatske agenciju za okoliš i prirodu, te nevladinih organizacija da se problem krivolova na ptice počne rješavati na razini cijelog sustava.

04. svibanj 2024 18:24