StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘SLOBODNA‘ DOZNAJE

Ukida se Ministarstvo turizma i vrlo je izvjesno da će u sklopu velikog Ministarstva gospodarstva biti formiran odjel za turizam

Piše Ružica Mikačić
8. srpnja 2020. - 09:47

Sve glasnije najave o smanjenju broja ministarstava u budućoj novoj Vladi RH dovele su do niza spekulacija o tome koji će resor izgubiti samostalnost i priključiti se nekom drugom, pa se tako unutar turističkog sektora pronijela informacija da će sadašnje Ministarstvo turizma biti jedno od takvih.
Dakle, kako nam kažu naši dobro informirani izvori, trenutačno je vrlo izvjesno kako će Ministarstvo turizma postati uprava ili odjel za turizam na čelu kojeg će biti državni tajnik za turizam u sklopu velikog Ministarstva gospodarstva. Koji će se još resori naći u tom mega-ministarstvu za sada se još nagađa, ali spominju se energetika, poduzetništvo i obrti, pa čak i zaštita okoliša. Prema informacijama kojima raspolažemo, ministar koji bude na čelu tog velikog ministarstva bit će ujedno i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, pa bi tako turizam, iako formalno gubi ukidanjem samostalnog ministarstva, imao po prvi put ministra koji je drugi čovjek u Vladi, što i turizmu kao sektoru daje na važnosti.
Naravno, sve kombinacije su još na stolu i o njima se razgovara, no ako Ministarstvo turizma ne bude više samostalno, neće to biti prvi put u samostalnoj Hrvatskoj. Još 1990. godine, kod osnivanja prve hrvatske Vlade, turizam je bio u samostalnom Ministarstvu, a na čelu mu je bio grof Janko Vranyczany-Dobrinović, potom Anton Marčelo Popović, da bi od 1993. godine turizam bio u zajedničkome Ministarstvu turizma i trgovine na čijem čelu je bio Branko Mikša.

Ispreplitanje resora

Od 1993. godine postalo je samostalno s ministrima turizma Nikom Bulićem, Sergejom Morsanom, Ivanom Herakom i Pavom Župan Rusković. Sve do 2003. godine funkcioniralo je samostalno, da bi se te godine utopilo u velikome Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, kojemu je na čelu bio Božidar Kalmeta. Unutar tog ministarstva resor turizam imao je svojeg državnog tajnika Zdenka Mičića i tri uprave za turizam.
Nakon toga od 2009. godine ponovno Ministarstvo turizma postaje samostalno, a na čelo mu dolaze Damir Bajs, potom Veljko Ostojić, Darko Lorencin, Antun Kliman te Gari Cappelli.
- Realno je očekivati da će Ministarstvo turizma postati dio velikog gospodarskog ministarstva, jer unutar njegovih djelatnosti puno je toga što se isprepliće s drugim resorima i ovisi o njima. U jednom dijelu su to financije, u drugom poljoprivreda, pa ragionalni razvoj, zaštita okoliša, infrastruktura, pomorstvo... Osim toga, i kategorizacija je sada prenesena na županijske urede za turizam, a turistički inspektori dio su Državnog inspektorata. Zato bi uprava za turizam u okviru takvog ministarstva sasvim dobro pokrivala potrebe turizma ako mu na čelu upravog odjela budu stručni ljudi. Tako je bilo i u Kalmetinu ministarstvu i turizam tada nije izgubio ništa na važnosti i snazi zato što je bio dio velikog resora - kaže nam naš sugovornik.
Navodno se najprije razmišljalo da se turizam ponovno spoji s pomorstvom, prometom i vezom, ali tome nisu skloni u tom "morskom" ministarstvu pa bi se turizam ipak trebao naći u okviru gospodarstva.
Trenutačno Ministarstvo turizma ima oko 150 zaposlenih, ali i jedan od najmanjih ministarskih proračuna u državi od samo 257 milijuna kuna s tendencijom pada, a za iduću godinu prognoze su na tek 230 milijuna kuna kojima bi to ministarstvo raspolagalo. Istina, tu je i novac Hrvatske turističke zajednice kojoj je ministar po funkciji predsjednik i ima utjecaja na kreiranje njihova plana rada i financijskih aktivnosti.

Nezahvalne prognoze

Naravno da se naveliko špekulira i o imenima onih koji bi vodili sektor turizma u velikome ministarstvu kroz funkciju državnog tajnika, ali to je sada vrlo nezahvalno prognozirati. Naime, na mjestu prvog čovjeka buduće uprave za turizam uopće ne mora nužno biti osoba iz vladajuće stranke, a još se ne zna tko će sve i pod kojim uvjetima ući u Vladu.
Ne treba zaboraviti da je turizam često kao resor bio sredstvo za namirivanje potreba koalicijskih partnera u Vladi, pa upućeni ne isključuju tu mogućnost ni sada. Pri tome se najviše spominje IDS, koji je već tri puta davao ministre turizma u vladama SDP-a, no dobro informirani kažu da ako IDS i nađe neki oblik zajedničkog jezika s vladajućima, više bi bili zainteresirani za Ministarstvo regionalnog razvoja i neku poziciju u njemu nego za turizam.

24. travanj 2024 12:59