StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneodgovorni voćari

U voću iz Hrvatske otkriven je pesticid posebno opasan za djecu; susjedna država naveliko ga koristi

Piše vijesti sd
31. listopada 2023. - 18:16

Koliko kazna za carinske i druge zakonske prekršaje rastuži proizvođače, još više obraduje potrošače, naročito ako je riječ o prekršajima iz zdravstvene domene.

Zabranjeni pesticid posebno opasan za zdravlje djece otkriven je u voću uzgojenom u Hrvatskoj.

Kako su naveli iz europskog sustava za uzbunjivanje u prometu hranom, kontrolom u Hrvatskoj otkriven je klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su trebale završile u Srbiji.

Riječ je o potencijalnom riziku, kažu, a zabranjena kemikalija otkrivena je službenom kontrolom na tržištu. Mandarine su potom uništene. Voće se distribuira samo u zemlje koje nisu članice EU, piše Robert Mihaljević za Danicu.

image

Kontrolom u Hrvatskoj otkriven je klorpirifos (chlorpyrifos) u mandarinama koje su trebale završile u Srbiji. Mandarine su potom uništene (ilustracija)

Lucija Očko/Cropix

Nedavno su breskve iz Srbije vraćene s hrvatske granice jer su sadržavale sporni pesticid. Klorpirifos se godinama nije koristio u Srbiji, ali je tamošnja vlada nedavno opet odobrila njegovu upotrebu.

Srbijansko voće i povrće prskano spornim pesticidom, zabranjenim u EU, ne može u Hrvatsku. Ali, ne može ni iz Hrvatske u Srbiju premda je u Srbiji klorpirifos dopušten. Jer u EU, odnosno Hrvatskoj, nije. Zbog toga poljoprivrednici u Hrvatskoj ne smiju koristiti klorpirifos ni onda kad proizvode prodaju samo u zemljama u kojima on nije zabranjen.

Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

image

Brojne studije pokazale su kako izloženost klorpirifos može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete

Afp

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Srbiju to očito ne zabrinjavanja previše pa je klorpirifos opet naveliko u upotrebi u poljoprivrednoj proizvodnji u toj zemlji. Zato trpe štetu u vanjskotrgovinskoj razmjeni s EU, o zdravlju djece da ne govorimo, piše Danica.

Nije poznato je li srpska javnost upoznata s korištenjem navedenog pesticida. Ako se već politički može igrati s pristupom Europskoj uniji ili ne, zdravlje djece nipošto nije za igranje.

image

Na voću proizvedenom u Hrvatskoj pronađen je zabranjeni pestoicid klorpirifos (ilustracija)

Afp
03. svibanj 2024 11:03