StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNova afera na pomolu?

U Stankovićevoj emisiji gost optužio čelnike Vindije i izjavio da je kuvertu s 20.000 maraka odnio šefu Fonda za privatizaciju

Piše Šibenski. hr
9. travnja 2017. - 17:45


 
 
U HRT-ovoj emisiji „Nedjeljom u 2“ urednika i voditelja Aleksandra Stankovića gostovao Rajko Dondur, nekadašnji zaposlenik Vidnije koji je ustvrdio da je još 1994. godine osobno odnio plavu kuvertu s 20.000 njemačkih maraka tadašnjem šefu Fonda za privatizaciju Milanu Kovaču.
 
Govorio je, navodi HRT, o pretvorbi tj. o ulasku Koke u Vindiju. Rekao je kako je Vindija pobijedila na natječaju za kupnju Koke 1994. godine nakon što je on u Fond za privatizaciju dostavio kuvertu s 20.000 maraka. Tvrdi da je to učinio prema nalogu direktora Dragutina Drka, za kojega kaže da je naložio i umanjenje obračuna PDV-a 1997. i 1998. godine nakon što se navodno ispostavilo da pravi obračun predstavlja pretežak udarac na likvidnost kompanije.
 
- Vindija je dnevno fakturirala oko 1000 stranica računa. Računali smo na to da ni jedan inspektor ne bi zbrajao te račune ručno. Svi računi su bili fakturirani, ali oni označeni nisu zbrajani. Na taj način Vindija je državni proračun oštetila za 80 milijuna kuna u četiri godine, rekao je Dondur.
 
Tvrdi da se varalo i na trošarinama.
 
- Na tim stavkama se nismo mogli razmahati kao na PDV-u, rekao je Dondur. Trošarina se plaćala na proizvedene količine robe. Mi smo smanjili normative i praktički došli do manje proizvodnje. Na tome smo oštetili proračun za 2,5 milijuna kuna u 6 mjeseci, rekao je.
 
Sve je, tvrdi, prijavio 2014. godine USKOK-u. Dao je, kako navodi, iskaz u pisanom obliku na sedam stranica. Rečeno mu je da će kontaktirati s njim. No, iz policije su ga, tvrdi, zvali tek prije tjedan dana.
 
Stanković je na kraju emisije rekao da nije uspio dobiti reakciju ljudi koje u svom iskazu teško proziva Dondur.

 

25. travanj 2024 17:46