StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsvaka treća tvrtka

U hrvatskoj drvnoj industriji se počeli masovno dijeliti otkazi, a glavni krivac je Njemačka. ‘Situacija je neizvjesna‘

Piše vijesti sd
10. prosinca 2023. - 08:00

Kada Njemačka doživi teškoće, cijela Europa osjeća posljedice, a Hrvatska već pokazuje prve simptome. Trećina domaćih tvrtki koje se bave obradom drva suočava se s otpuštanjima zbog smanjenja narudžbi iz Njemačke.

Filip Galeković, vlasnik jedne od takvih tvrtki, ističe da je drvo ključno u njegovom poslu, ali i da je prvi sektor koji trpi uočljive posljedice nadolazeće recesije. Narudžbe su u opadanju od početka godine, posebno iz Njemačke, koja je tradicionalno važno tržište za hrvatske proizvode od drva.

"Početak godine bio je ozbiljan, počevši od Njemačke, proširilo se na ostatak Europe, a sada se već osjeća, mogli bismo reći, diljem svijeta", komentira Galeković za Dnevnik.

Njemačka, gdje su hrvatski proizvodi od drva popularni u građevinskom sektoru, posebno je pogođena jer je gradnja znatno usporena.

"Kada pogledate njemačku povijest u posljednjih pedeset godina, ovo je možda najozbiljnija kriza u njihovom građevinskom sektoru", dodaje Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

image

Na fotografiji: Hrvoje Stojic.

Darko Tomas/Cropix

Ulazak u Europsku uniju donio je rast izvoza, uključujući proizvode od drva, kao ključni čimbenik gospodarskog rasta u Hrvatskoj. Međutim, taj trend se sada mijenja.

"U strukturi BDP-a, udio izvoza opao je za 20,4 posto. To je zaista upozoravajući znak", upozorava Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

Da bi sačuvali poslovanje usprkos smanjenju prihoda, tvrtke u sektoru obrade drva već su pokrenule otpuštanja. Svaka treća tvrtka već je smanjila broj zaposlenih, a neke čak do 20 posto.

"Zapošljavamo 120 ljudi na Baniji i sada je sudbina tvrtke izuzetno neizvjesna, posebno s obzirom da smo jedini poslodavac u krugu od 50-60 kilometara. Situacija je vrlo neizvjesna", izjavljuje Galeković.

U drvnoj industriji Hrvatske radi oko 18 tisuća radnika, ali ako ne dođe do brze promjene na tržištu, taj će broj značajno pasti već na proljeće.

27. travanj 2024 12:55