StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBEZ RUKAVICA

U HDZ-u počeo otvoreni rat; Brkić tvrdi da je bio za koaliciju s HSS-om, a ne HNS-om, a  Jandroković mu poručuje: Uskoro će nekima biti jako neugodno

Piše PSD.
10. veljače 2020. - 19:50

Već prvog dana prikupljanja potpisa za kandidature na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, protivnici su skinuli diplomatske rukavice i navukli boksačke.

Samo u jednom danu najviši stranački dužnosnici izmijenili su na desetke brutalnih optužbi, međusobno su mjerili tko je od njih razvio jači kult ličnosti i tko je zapravo bio zagovaratelj koalicije s HNS-om, a sad od nje pere ruke.

Najžešća fronta otvorila se na liniji - Milijan Brkić - Andrej Plenković - Gordan Jandroković.

- Ovo je otvoreni rat. Nastave li ovakvu ofenzivu izgubit ćemo i zadnju šansu da pobijedimo na parlamentarnim izborima – negodovao je jučer visoki stranački dužnosnik.

I Davor Božinović uplašio se da bi ovo mogao biti pravi show za opoziciju. "Ne trebaju nam takvi međusobni udarci da u SDP-u kupe kokice i sjednu pred TV – komentirao je Božinović na N1.

Glavni tajnik Gordan Jandroković opleo je po Milijanu Brkiću, poručio je kako će od sada govoriti izravno sve ono što zna i što misli, a što će nekim ljudima biti vrlo neugodno. Dosad to nije radio, kaže, jer je vodio računa o interesima HDZ-a.

Uvertiru za današnja okapanja dao je Milijan Brkić koji je dan ranije potvrdio da će se kandidirati za potpredsjednika stranke i to u taboru Miro Kovač - Ivan Penava- Davor Ivo Stier. Brkić je pritom ustvrdio kako se Plenković, kao predsjednik HDZ-a, okružio poslušnicima, ljudima koji nemaju izborni legitimitet što se tiče stranačke baze i da je stvorio kult obožavanja velikog vođe. Ulje na vatru dolio je i Miro Kovač koji je konstatirao kako bi Plenković bio izvrstan „predsjednik HNS-a ili liberalne stranke u Belgiji"

- Imamo izravne izbore pa vidite na koji način suparnici komuniciraju s Andrejem Plenkovićem. Da postoji kult ličnosti vjerojatno bi bili u mišjim rupama. Očito je da ne postoji, možda je postojao kult ličnosti glavnog tajnika Brkića od 2012. do 2016. Tada je bio Bog i batina i svi su ga se bojali - konstatirao je Jandroković.

Andrej Plenković je pak oponente koji ga prozivaju da stvara kult ličnosti prozvao da na sastancima šute i klimaju.

- Važno je imati na umu da ljudi koji sjede na sastancima tri i pol godine, nikad nitko nema ništa protiv, ni zarez, sugestiju, a danas se, eto, najedanput bude iz sna i imaju nešto protiv. To nije vjerodostojno - kazao je Plenković, a onda zakucao Brkića tvrdnjom kako je upravo Brkić bio prvi koji je nakon izbora 2016. godine rekao da se ne ide u koaliciju s Mostom, nego odmah s HNS-om.

Milijan Brkić odmah je i odgovorio Plenkoviću i Jandrokoviću. Sadašnjem glavnom tajniku zamjerio je da njegov posao radi troje ljudi, a dok je on to prije sve radio sam. Također je zaključio kako se u njegovo vrijeme članstvo na terenu imalo kome obratiti. 

  - Dok sam ja bio glavni tajnik nisam trebao tri pomoćnika. Dok sam ja bio glavni tajnik radio sam samo posao glavnog tajnika. Dok sam ja bio glavni tajnik pitajte članstvo na terenu kako je stranka funkcionirala. Dok sam ja bio glavni tajnik pogledajte koliko smo pobjeda polučili i kakvi su bili rezultati - nabrajao je Brkić dodavši da su posljedice sadašnjih aktivnosti porazi na dvama izborima.

Što se tiče Plenkovićeve izjave da se nakon izbora 2016. godine zalagao za koaliciju s HNS-om odgovorio je kako je on bio za HSS. 

- Ja osobno sam prvo protiv koalicije s SDP-om i 2016. godine nakon parlamentarnih izbora bio sam protiv koalicije s Mostom i sa HNS-om", rekao je Brkić, dodavši da je on tada bio bliži HSS-u.

 - Od Beljaka i još četiri zastupnika HSS-a sam dobio potpise, osobno sam išao u njihovu središnjicu, za formiranje Vlade i predložio sam užem predsjedništvu da s HSS-om idemo u koaliciju. HSS je prihvatljiv partner, demokršćanska stranka, blisko svjetonazoski i ideološki i ova priča i mantra da sam htio koaliciju s HNS-om, ne znam tko to priča i zašto to govori - čudi se.  

Novinari su ga upitali tvrdi li to onda on da Andrej Plenković - laže.

"To ste vi rekli da on laže, možda je zaboravio, možda je preopterećen svojim poslom, danas je Stepinčevo i ima priliku ispovjediti te riječi – ironično je poručio i dodao: "Rekao sam da je Plenković vrhunski stručnjak i da je dobar za Bruxelles. No, što se tiče stranke stanje nije kako treba biti. Ovaj smjer u kojem idemo ne ide u pobjedničkom smjeru“ 

Nanovo je javio Plenković s porukom Brkiću.

»Mi smo imali 91 potpis, što se tiče HSS-a oni su odmah rekli da će nam dati podršku, u krajnjoj liniji kada je došlo do raskida koalicije s Mostom nudili smo im da dođu u koaliciju s nama, oni tada nisu htjeli, možete to pitati i gospodina Beljaka. Što se tiče toga da li ići s Mostom ili HNS-om, recite gospodinu Brkiću da se malo bolje prisjeti«, poručio je Plenković na 60. obljetnici smrti blaženog kardinala Stepinca u Krašiću.

Također je potvrdio da je Brkić »u dogovoru s njime« donio potpise članova HSS-a za koaliciju.

Prošloga ljeta u razgovoru za Jutarnji list sadašnji kandidat za potpredsjedniak stranke Davor Ivo Stier o Brkiću je kazao: „Nas dvojica smo imali različite političke procjene. Brkić je od početka zagovarao koaliciju s HNS-om, još 2016., s čime se nisam slagao….“

 Novinari su danas podsjetili Stiera na ovaj razgovor i činjenicu da je Brkić bio za koaliciju s HNS-om, a sada daje podršku Kovaču, Penavi i Stieru koji tu koaliciju nikako ne prihvaćaju.

"To je bila jedna sjednica Predsjedništva na kojoj se odlučila ta koalicija s HNS-om. Tada nisam bio prisutan, no s time se nisam slagao i to sam i rekao Andreju Plenkoviću. Kada se sklopila ta koalicija ostao sam lojalan član HDZ-a, ali sam izašao iz Vlade", rekao je Stier i dodao da Brkićevu podršku, unatoč tome, prihvaćaju.

"Neće više biti faraona ili Tita u HDZ-u"

Miro Kovač pak kazao je kako je Plenković čovjek koji ljude u stranci naziva irelevantnima. Tako je naime svojedobno upravo rekao za Kovača.

- To je ego, kada mi pobijedimo neće biti faraona, Josipa Broza Tita u HDZ-u. Bit ćemo demokratska stranka. Neće biti kulta ličnosti, bit ćemo ravnopravni, a ne kao Plenković koji je 8. ožujka na Dan žena u ime Vlade, bez dogovora s bilo kim u stranci, odlučio da se ratificira Istanbulska konvencija i napravio nered u stranci – ljutio se Miro Kovač.

"Neće više biti faraona ili Tita u HDZ-u"

Miro Kovač pak kazao je kako je Plenković čovjek koji ljude u stranci naziva irelevantnima. Tako je naime svojedobno upravo rekao za Kovača.

- To je ego, kada mi pobijedimo neće biti faraona, Josipa Broza Tita u HDZ-u. Bit ćemo demokratska stranka. Neće biti kulta ličnosti, bit ćemo ravnopravni, a ne kao Plenković koji je 8. ožujka na Dan žena u ime Vlade, bez dogovora s bilo kim u stranci, odlučio da se ratificira Istanbulska konvencija i napravio nered u stranci – ljutio se Miro Kovač.

19. travanj 2024 19:21