StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetlipanj prazan

Turističke rezervacije bilježe se za srpanj i kolovoz, a goste zanima samo jedno: otkaz bez naknade u zadnji tren

Piše Silvana Uzinić/SD
11. svibnja 2021. - 09:03

Turističko tržište posljednjih dana donekle je živnulo, pa u agencijama za najam apartmana i kuća za odmor bilježe nešto više upita gostiju, ali prvenstveno se odnose na srpanj i kolovoz.

Neki gosti poručuju da su cijepljeni, a neki pitaju jesu li domaćini primili cjepivo, čak ima i zahtjeva da su svi s kojima će eventualno stupiti u kontakt prilikom dolaska i boravka cijepljeni, što se pretežno odnosi na pansione.

Vlasnica pansiona s Brača, koja je htjela ostati anonimna, morat će ispuniti i takav zahtjev gostiju. Inače, govori nam da s obzirom na situaciju s epidemijom posljednjih dana ima više upita gostiju za predstojeću sezonu. Kako doznajemo iz razgovora s nekoliko agencija za najam, naročiti interes vlada za objekte izvan grada, a najviše za one koji su, logično, koliko-toliko izolirani.

Mali interes

Buking u lipnju je zasad više nego loš, bolje rečeno nikakav. Gosti, međutim, mahom traže veću mogućnost otkazivanja, čak i kada im se na avansno plaćanje ponude razni popusti. Potvrđuje nam to Nataša Ljubičić iz agencije "Top Season".
- Najviše ih se raspituje o mogućnostima otkazivanja i mahom traže kompletni povrat novca. To je vrlo nezgodno za vlasnike koji žele pristati na otkazivanje, ali barem tri dana prije dolaska, no gosti žele da to bude i samo dan uoči termina – kaže Nataša, koja ima dugogodišnje iskustvo s ponudom.

Potvrđuje nam da je interes za apartmane u gradovima zbilja mali, ali očekuje da će najviše gostiju ove sezone bukirati u posljednji trenutak, što je i razumljivo s obzirom na varljive prilike s epidemijom. Dodaje da oni gosti koji dolaze avionima čekaju regulaciju zračnog prijevoza, jer nekidan su joj, kako kaže, jedni gosti javili da im je let za Split otkazan. Splićanka sa statusom tzv. super hosta preko digitalne platforme Arbnb govori nam da je imala pitanja je li cijepljena, ali bilježi mizeran interes gostiju.

image
Fraza o borbi za svakog gosta ove će godine dobiti pravi smisao
Nikola Vilić/Cropix

- Nešto je posljednjih dana povećan broj upita, ali većina potencijalnih gostiju traži nenormalni popust, i to do granice neisplativosti – govori nam ova "super domaćica" koja nudi apartmane u gradu i u okolici. Nešto veći interes je, dakako, i ona se slaže, za objekte u okolici i po otocima. Vrlo slična situacija je i kod niza privatnih malih iznajmljivača.

U dubrovačkoj agenciji Online Croatia također su zadnjih dana primijetili življi interes za rezervacije. Ono što dominira u razgovorima sa strancima jest, kao i u ostalih, pitanje fleksibilnog otkazivanja bukinga. Za lipanj gotovo da i nemaju rezervacija, a također ne bilježe interes ni za rujan jer pretpostavljaju da se turisti rukovode lanjskom situacijom, kada se krajem kolovoza epidemijska situacija posvuda pogoršala i zemlje su se počele zatvarati.

- Ove godine je kompliciraniji ulazak u zemlju s obzirom da se traže negativni PCR testovi ili potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljenom koronavirusu, a to je, primjerice, za četveročlanu obitelj dodatni nemali izdatak. Po posljednjim informacijama koje imamo, takva obaveza odnosi se i na djecu stariju od sedam godina, a hoće li tako ostati ne znamo jer svako malo se nešto mijenja – kaže Maja Čupić, vlasnica agencije u kojoj nisu primijetili da gosti pitaju za domaćine jesu li cijepljeni, ali ih zato neki iznajmljivači, a rade s njih sedam stotina, mole da taj podatak stave na njihove stranice, što oni ne mogu prihvatiti zbog zaštite osobnih podataka. Čupić, čija agencija se od izbijanja epidemije više posvetila bližim tržištima i auto-gostima, očekuje također da će ove sezone najviše bukinga biti u posljednji trenutak. Napominje da osluškuju vijesti o jeftinim testovima na aerodromima i drugim lokacijama.

Otkazane rezervacije

U splitskoj agenciji, koja pruža usluge visokoplatežnim gostima Vip Holiday Booker, kažu da su im sve rezervacije za lipanj otkazane. Vlasnik Darijo Šarić, s kojim smo i nedavno razgovarali, i nadalje je prilično kritičan na postupanje odgovornih s koronakrizom s obzirom da smo, kako kaže, za razliku od nekih drugih mediteranskih zemalja još uvijek na tzv. "amber" listi.

- Velika Britanija svojim građanima još uvijek ne preporučuje putovanje u Hrvatsku, a Englezi su vrijedna klijentela koja troši mnogo na godišnji odmor, smještaj i sve prateće usluge, pa će to najviše osjetiti hotelijeri, turistički djelatnici i vlasnici privatnog smještaja u južnim krajevima Hrvatske, koje tradicionalno posjećuju gosti s Otoka. Tragično lošu reakciju u borbi s pandemijom Europske unije uz birokratske zavrzlame te nejasno definirane restrikcije u putovanjima je jako dobro iskoristio Portugal, koji duže vrijeme pokazuje iznimno dobar i organiziran pristup epidemiji. Naime, Portugal je jedina konkurentna mediteranska država koja je iskontrolirala epidemiološku situaciju i napravila ogroman iskorak pa će, stoga, nadolazeće sezone profitirati zbog ''indolentnosti'' konkurentnih država. Činjenica je da je Hrvatska trenutno apsolutno nezamjetna kroz promotivne aktivnosti na našim emitivnim tržištima. Dovoljno je prošetati se europskim metropolama i primijetiti da Turska, Grčka te Italija iskaču iz paštete kroz sve marketinške kanale. Hrvatska ima klasičan "modus operandi'' turizma koji će se ''dogoditi'', naučen iz prijašnjih sezona – govori Šarić.

- Čitamo naslove ovih dana da je vijest kako krećemo s cijepljenjem turističkih djelatnika jako pozitivno odjeknula na našim emitivnim tržištima. Moje pitanje je koja su to naša emitivna tržišta gdje je navedena vijest odjeknula? Nitko u Europi, a naročito u trećim zemljama, ne zna za tu inicijativu, a još manje za program ''Stay safe", kojim se naša Turistička zajednica toliko hvali – dodaje Šarić i tvrdi da goste najviše zanima hoće li nakon povratka u svoje zemlje morati u izolaciju. Priznaje da je to pitanje vlasti u njihovim zemljama, ali isključivo mi za to snosimo odgovornost.

- Gostima je, vjerujte, najbitnije da mogu uživati u noćnom životu, restoranima, barovima, te imati kakvo-takvo normalno ljeto. Ljudi su umorni od pandemije pa je većina turista koji namjeravaju putovati spremna na testove ili su se već procijepili. Ali nitko nije spreman na karantenu nakon povratka u vlastitu državu – ističe vlasnik splitske agencije.

KRUZERI: Sezona počinje 12. lipnja
U Dubrovniku se nadaju uplovljavanjima nekoliko kruzera, ali i s tim gostima je situacija do zadnjeg dana neizvjesna s obzirom na to da je otkazivanje moguće do zadnjeg dana. Ipak, nadajmo se da će "Costa Luminosa", krstaš "Coste Cruisa", koji je najavio isplovljavanje iz Trsta 16. svibnja preko luke Bari, Krf, Pirej i Kotor stići u Grad. Nadajmo se i da će i MSC "Splendid", koji je najavio polazak 12. svibnja također iz Trsta prema Dubrovniku i dalje do Barija, Krfa i Kotora. Od 12. lipnja će zaploviti i MSC "Orchestra" s itinerarom Trst – Bari – Krf – Mikonos – Dubrovnik – Trst, a od 13. lipnja i MSC "Magnifica" s itinerarom Venecija – Bari – Mikonos – Pirej – Split - Venecija.

Kako doznajemo, MSC "Orchestra" će zaploviti i 5. lipnja uz mogućnost ukrcaja u Veneciji subotom, ili Bariju nedjeljom, a zatim će posjećivati grčke otoke Krf i Mykonos te Dubrovnik u Hrvatskoj. Krstarenja istočnim Mediteranom planira i MSC "Magnifica", i to od 20. lipnja s polascima iz Venecije nedjeljom, Barija ponedjeljkom i Pireja srijedom, a posjećivat će još i grčki otok Mykonos te Split.

25. travanj 2024 21:37