StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTROV PLAN

Treća linija obrane: kritični u Dubravu, manje kritični na Rebro, nekritični doma; Uvodi se obavezno razvrstavanje pacijenata po stupnjevima hitnosti

Piše D.K.
15. ožujka 2020. - 18:09

Klinička bolnica u zagrebačkoj Dubravi postaje glavni internističko-respiratorni centar za najugroženije pacijente zaražene koronavirusom.

Kako je građena kao vojna bolnica, ona ima idealnu prometnu poziciju za tu svrhu, uključujući i druge komparativne i infrastrukturne prednosti, kao što je heliodrom za brzi transport kritičnih pacijenata iz cijele zemlje - objasnio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kad se završi već otpočeta evakuacija pacijenata koji se u njoj trenutno liječe, tamo će se transportirati svi budući kritični slučajevi zaraženi novim virusom, a koje se realno očekuje nakon ulaska zemlje u treću fazu borbe s epidemijom, tj. nakon registriranja pojava lokalne transmisije virusa.

Zahvaljujući ranijoj odluci ministra zdravstva o mobilizaciji zdravstvenoga osoblja, u bolnicu u Dubravi po potrebi će se moći slati u prekomandu i liječnici specijalisti iz drugih zdravstvenih ustanova, baš kao i oprema poput respiratora, monitora i drugih aparata nužnih za održavanje života u naročito ugroženih pacijenata.

Sekundarna zagrebačka bolnica za koronavirus, za srednje teške bolesnike, postat će Klinika za psihološku medicinu na Rebru, o čemu se već pisalo u medijima.

Ona je već ranije iseljena i posve pripremljena za infektivnu borbu, pošto se računalo da bi zarazna bolnica "Dr. Fran Mihaljević“ kapacitetima mogla postati nedovoljna. Planirano je da se u Psihološkoj klinici na Rebru liječe uglavnom manje ugroženi pacijenti ili oporavljaju oni koji su već preboljeli kritičnu fazu borbe s koronavirusom u Dubravi.

Dodatni kapaciteti intenzivne skrbi pripremljeni su i u još nekim zagrebačkim bolnicama, no oni će se aktivirati tek ukaže li se stvarna potreba.

Puno realniji scenarij od toga u nastupajućoj trećoj fazi borbe s epidemijom biti će posudba i razmjena svog potrebnog medicinskog kadra između različitih hrvatskih bolnica.

Tercijarni punktovi za oboljele od koronavirusa s uglavnom blagim simptomima biti će u njihovim domovima, u uvjetima kućne izolacije.

U sklopu istih mjera, u domovima zdravlja diljem zemlje vjerojatno će se jako brzo organizirati 24-satna dežurstva liječnika primarne zdravstvene zaštite za komunikaciju sa suspektnim i potencijalno zaraženim pacijentima na izdvojenim punktovima.

Kako bi se ubrzalo adekvatne medicinske postupke na odjelima hitne pomoći i dijagnostičkim odjelima, planirano je skoro uvođenje procedure obaveznog razvrstavanja pacijenata po stupnjevima hitnosti.

29. travanj 2024 01:52