StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetslaže se tim

Tko ostaje u Plenkovićevoj Vladi, a tko odlazi? Osmero ministara sigurno ne napušta Banske dvore. Opraštaju se Bedeković, Cappelli, Vučković...

Piše PSD.
7. srpnja 2020. - 18:23

Tko ostaje od ministara, tko odlazi, koji će se resori ukinuti, a koji spojiti s drugima, danas su bile glavne teme brojnih razgovora i konzultacija na Markovu trgu, a iako je sve još otvoreno, naziru se prvi obrisi budućeg Plenkovićeva tima.

U Vladi su danas bili gotovo svi dosadašnji ministri, a neki od njih, primjerice Vesna Bedeković, dosadašnja ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, nemaju gotovo nikakve šanse da se nađu i u novoj Vladi. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak također se oprašta od kolega i vraća se akademskoj karijeri. Obrazovanje preuzima HDZ, a kao najizgledniji nasljednik spominje se Radovan Fuchs.

Čini se kako je upitan i ostanak Marije Vučković, dosadašnje ministrice poljoprivrede, zbog svega što se događalo u njezinu ministarstvu oko afere "Vjetroelektrane". Svi ministri iz dosadašnje Vlade koji su bili na listama HDZ-a za Sabor osvojili su mandate, izuzetak je upravo Marija Vučković koja je bila najniže pozicionirana u odnosu na ostale ministre. Međutim, ona bi mogla naknadno ući u saborske klupe kad se pomakne izborna lista, budući da su ispred nje Vili Beroš, koji ostaje u Vladi, župan Blaženko Boban, te splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i dubrovački Mato Franković.

Nacionalne manjine

S obzirom na to da će osmero zastupnika manjina biti najveći koalicijski partner HDZ-u, Plenković je stranačkim kolegama predložio mogućnost da i oni dobiju svojeg predstavnika u Vladi. Da nemaju ništa protiv te ideje potvrdio  je niz ministara iz dosadašnje Vlade, kao i bivši i budući predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

– Suradnja s nacionalnim manjinama, barem iz perspektive članova Vlade, bila je jako dobra. Ne vidim nikakav problem da i u hrvatskoj Vladi jedan od ministara bude predstavnik nacionalnih manjina. Ne bi bio prvi put u našoj povijesti da je to tako – izjavio je dosadašnji ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Manjinama se nudi funkcija ministra bez portfelja koji bi se bavio pitanjima i pravima manjina. Iako se spekulira s raznim imenima, pa se tako spominje i ono predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, Borisa Miloševića, kao i najdugovječnijeg zastupnika Furija Radina, izvori iz Banskih dvora tumače kako taj član Vlade ne mora biti netko od manjinskih zastupnika, nego može biti i bilo koji drugi ugledni predstavnik nacionalnih manjina.

Manjine su pak zainteresirane za jedno mjesto u Vladi, ali ne žele da ih se getoizira, smatraju da bi njihov član trebao dobiti jedan od postojećih resora. Furio Radin tumači kako manjine imaju pravo na ministarsko mjesto.

- To ne bih bio nikako ja. Ne znam za gospodina Milorada Pupovca, znam da nisam ja. Manjine imaju pravo na ministarsko mjesto, a nemojte zaboraviti da su u prošlosti imali i potpredsjednika Vlade, ističe Radin.

Ostali partneri, Reformisti i HNS, neće dobiti mjesta u Vladi. Radimir Čačić  je potvrdio kako mu to ne bi palo na pamet ni tražiti.

 

Spajaju se obrana i branitelji 

Još se ne zna definitivno koliko će uopće na koncu resora imati buduća Vlada, a spominje se da će ih biti između 12 i 15.

Na prvoj sjednici Sabora doći će do promjena Zakona o ustroju Vlade i djelokrugu ministarstava, kojim će se smanjiti broj ministarstava. Što se tiče dosadašnjih dužnosnika u Vladi će sigurno ostati potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić, koji je ostvario sjajan rezultat na izborima u Slavoniji, kao i ministri Davor Božinović, Vili Beroš. Među resorima kojima se neslužbeno predviđa spajanje je i Ministarstvo uprave kojeg vodi Ivan Malenica. Spominje se da bi se ono moglo spojiti s pravosuđem, a na čelu tog ministarstva ostao bi Malenica.
U Vladi bi trebala ostati i Nina Obuljen Koržinek, kao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Plenkovićev zamjenik u stranci Tomo Medved trebao bi postati ministar objedinjenog resora obrane i hrvatskih branitelja. U slučaju da je ovo odlučila neka SDP-ova vlada, na ulicama bi se već pripremao šator, no od toga se sad ne strahuje.

– To je potpuno logično rješenje, i vani postoje odjeli i uprave za veterane u okviru Ministarstva obrane. Zakonom koji smo donijeli mi smo niz pitanja branitelja gotovo u potpunosti riješili, tako da nema razloga da ostane posebno ministarstvo – objašnjava nam izvor iz HDZ-a.

Spominje se i spajanje Ministarstva zaštite okoliša i energetike s Ministarstvom gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta. U tom 'braku' gopodarstva i okoliša 'stradao' bi dosadašnji ministar Darko Horvat, a objedinjeno ministarstvo preuzeo bi Tomislav Ćorić. Ne zna se kojem bi još resoru pripalo Ministarstvo turizma, no dosadašnji ministar Gari Cappelli u svakom slučaju neće više biti ministar.

Prema informacijama iz HDZ-a, u ovom se trenutku neće ići na daljnje pregovore i tražiti šira podrška od 76 potpisa koje trenutno imaju za formiranje Vlade. Bit će još razgovora s pojedinim strankama i zastupnicima koji bi mogli dati glasačku potporu Vladi, ali bez ulaska u koaliciju.

Jandrokoviću uspjelo što dosad nikome nije

Što se tiče Sabora, Gordan Jandroković ostat će na poziciji predsjednika parlamenta, ali više ne bi trebao biti glavni tajnik HDZ-a, nego bi tu trebao uskočiti Krunoslav Katičić, sadašnji državni tajnik u Ministarstvu državne imovine.

Jandrokoviću je uspjelo što dosad nikome na hrvatskoj političkoj sceni nije pošlo za rukom.Otkad se, naime, u Hrvatskoj provode višestranački izbori, nitko još nije bio dva puta predsjednik Sabora. To nije uspio ni nekadašnji najveći HDZ-ov saborski lisac Vladimir Šeks.

HDZ-ov veteran nadao se da će nakon parlamentarnih izbora 2007. biti predsjednik Sabora još četiri godine, no tadašnji premijer Ivo Sanader odlučio je tu funkciju dati Luki Bebiću. Šeks je degradiran zbog poznate kritike Sanaderova odlaska na operu u Veronu umjesto u Vukovar i morao se zadovoljiti mjestom potpredsjednika Sabora.

 

18. travanj 2024 13:47