StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvrući kesten

Tko je kriv za pucnjavu na Markovu trgu - Plenković ili desni radikali? Penava optužuje korumpirane političare, premijer odmah pronašao druge krivce

Piše PSD.
14. listopada 2020. - 18:47

Isprva napad nitko nije želio povezati s politikom. Spominjala se ljubomora. Očaj vuka samotnjaka. Frustracija zbog niskih primanja. Ali ne i politički motivi.

Sve dok vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije odlučio iskoristiti priliku. I napad 22-godišnjeg Danijela Bezuka na policajce na Markovom trgu povezati sa - silovanjima i klanjima u Vukovaru 1991. godine.

- Sada svaljivati sve na tu mladu osobu, a oprostiti sve ove grijehe struktura koji traju 30 godina po meni je vrlo krivo. Mi smo izgubili jedan mladi život i to je tragedija. Upozoravamo već 30 godina da se sustav RH nije obračunavao sa silovateljima, onima koji su ubijali i klali. Pojedinci drže oružje zato što ne vjeruju sustavu. Oružje je sredstvo za obračun s korupcijom – ustvrdio je Penava.

Optuživši korumpirane političare i institucije koje ne progone one sa milijunima u gepecima kao glavne krivce za ovakve događaje. Vukovarski gradonačelnik tim je riječima opravdao sve koji imaju ilegalno oružje. Ali i pokušao rehabilitirati mladića koji je kalašnjikovom divljao po Markovom trgu. Pritom ranivši hrvatskog policajca. A onda i sebe ustrijelio.

- Sada se neke stvari kao bumerang vraćaju. Pogledajmo sebi u oči i pogledajmo što nam rade političari sve ove godine. Donesimo zaključke, u tome se krije odgovor – zaključio je Penava.

Za Andreja Plenkovića njegov nastup je bio čisti zicer. Premijer je dobio idealnu priliku da za sve optuži - desne radikale. Točnije, Škorin Domovinski pokret

- Ovo nije samo pokušaj teškog ubojstva, nego ima i elemenata terorističkog akta. Siguran sam da će nadležne službe ispitati kako je došlo do radikalizacije ovog mladića. Vidjet ćemo tko je na njega utjecao, iz kojih izvora se napajao informacijama. Vidjet ćemo i koji su akteri u političkom životu u Hrvatskoj koji šire mržnju – ustvrdio je premijer, izrijekom pritom spomenuvši Penavin istup. 

Kao i riječi njegove kolegice Karoline Vidović Krišto, koja smatra da tjeskoba i društvena depresija nastaje kad zakažu institucije. I koja je pritom spomenula da ni tenkovi na Markovom trgu „Vladu neće spasiti od nezadovoljstva“.

Vrući kesten odmah je iz vatre pokušao izvaditi predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

- Oštro osuđujem bilo kakav čin terorizma i radikalizma. Policajcu želim brz oporavak, sućut obitelji mladića – poručio je netom nakon Plenkovićevog istupa Škoro. Ustvrdivši da Domovinski pokret „nikad nije bio na tom tragu“.

No ni on nije stao samo na tome.

- Kad nemaš odgovor, a kriv si, onda tražiš krivca u nekom drugom. Plenković vuče poteze s ministrima koji se redaju kao na pokretnoj vrsti, zbog kojih je narod frustriran i Plenković bi se trebao zamisliti nije li on taj koji drastično polarizira društvo. Penava je pokušao sve to sagledati trodimenzionalno. Osuđujemo tragediju, radikalizaciju, terorizam, no to je posljedica određenog nezadovoljstva, neke poruke ukazuju na to – kazao je Škoro.

Dogodila se, kaže, tragedija koja ima razloge.

- I sad treba svesti na to da je Domovinski pokret kriv za to, za Boga miloga, to je kriva teza. Nije isto promatrati svijet iz Zagreba, Banskih dvora, i iz Vukovara – ustvrdio je Škoro. 

Kao da su rafali u hrvatske policajce u Zagrebu jedno, a u Vukovaru nešto sasvim drugo.

18. travanj 2024 14:10