StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRADNICI MIRNI

Tko bude primao Vladine potpore za očuvanje radnih mjesta neće smjeti otpuštati: prve prijave poduzetnika i obrtnika kreću od ponedjeljka

Piše PSD
21. listopada 2020. - 08:31

Vladine "redizajnirane" mjere za pomoć gospodarstvu i čuvanje radnih mjesta u uvjetima pandemije dobit će još jednu, za zaposlenike vrlo važnu preinaku, saznajemo iz izvora bliskih Vladi i njezinim socijalnim partnerima.

U četvrtak bi taj dodatak trebao biti i formalno usvojen, a odnosi se na to da poslodavci kojima se odobri bilo koja mjera pomoći neće smjeti u tom razdoblju dijeliti otkaze. 

Isto je pravilo bilo na snazi i za prvog "kruga" Vladinih potpora gospodarstvu, koji se odnosio na razdoblje od ožujka do svibnja, ali se tijekom ljeta od toga privremeno odustalo zbog veće fleksibilnosti radne snage tijekom ljetnih mjeseci, odnosno, trajanja kakve takve sezone.

Iz HUP-a poručuju da oni nisu ni bili protiv takve dopune mjera, naglašavajući da većina njihovih članova sigurno nije imala u planu tražiti potpore i istodobno otpuštati, te da se otpuštanje može očekivati jedino u onim tvrtkama koje će u restrukturiranje, ali to znači da i ne mogu dobiti potpore.

Podsjetimo, paket mjera koje je jučer na presici u Banskim dvorima predstavio premijer Andrej Plenković odnosi se na mogućnost korištenja pogodnosti vezanih uz skraćivanje radnog vremena ili na uzimanje potpora čiji iznos ovisi o padu prometa. Vlada je za tu svrhu sada predvidjela 300 do 350 milijuna kuna, a ukupni iznos odvojene pomoći gospodarstvu time prelazi 7 milijardi kuna.

Novim mjerama pomoć je stupnjevana i vezana je uz pad prometa, a maksimalni iznos od 4000 kuna mjesečne potpore po radniku u slučaju pada prometa od 60 i više posto moći će primati i mikropoduzetnici, tvrtke do 10 zaposlenih, koji su do sada mogli dobiti najviše 2000 kuna.

Prijave poduzetnika za novu rundu potpora kreću od ponedjeljka, a oni koji su se već ranije bili prijavili bit će kontaktirani kako bi eventualno dopunili već priloženu dokumentaciju. 

18. travanj 2024 13:01