StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnazire se katastrofa

Svi se boje što će se dogoditi ako virus agresivnije napadne Crni kontinent, 43 afričke države imaju samo pet bolničkih kreveta na milijun ljudi

Piše Ivica Marković
1. svibnja 2020. - 19:05

Ako zaraza koronavirusa na “velika vrata” uđe na Crni kontinent, odnosno Afriku, predviđanja govore da bi od te pošasti 21. stoljeća moglo umrijeti oko 300.000 ljudi. Takva golema brojka povezuje se s jako lošim zdravstvenim sustavom u većini afričkih država.

U 43 afričke države ima ukupno pet tisuća bolničkih kreveta u intenzivnim njegama (odjelima), što daje brojku od pet kreveta na milijun stanovnika. Istovremeno, Europa, u intenzivnim njegama ima četiri tisuće kreveta na milijun stanovnika.

Međutim, mnogi žele vjerovati da se koronavirus neće proširiti afričkim kontinentom, prvenstveno zbog njegove veličine, ali i slabije naseljenosti, odnosno zbog malih dnevnih migracija stanovništva (što je bio slučaj i u Hrvatskoj). Takva razmišljanja prisnažuju i činjenicom, a o čemu je nedavno za Slobodnu Dalmaciju govorio i prof. dr. sc. Andrej Trampuž iz Berlina, da se gripa upravo zbog ovih razloga nikada u Africi nije proširila kao u ostalim svjetskim državama.

Kako bismo našim čitateljima približili trenutačnu situaciju u Africi, nazvali smo kapetana Antu Kolombatovića iz Splita, koji već 30 godina živi i radi, kao lučki pilot, u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici (JAR).

- U velikim gradovima kao što su Johannesburg, Cape Town i Durban ima slučajeva zaraze koronavirusom, ali u dijelovima JAR-a koji su slabo naseljeni još nema virusa. Do sada je u JAR-u zabilježeno 5350 slučajeva zaraze i 103 smrtna slučaja. No, treba znati da JAR ima oko 51 milijun stanovnika pa ta brojka s obzirom na broj stanovnika još uvijek nije toliko uznemirujuća, koliko su uznemirujuće brojke iz Europe ili SAD-a. Međutim, ne zanosimo se ovdje u JAR-u da će nas zaobići pandemija. Ovdje je tek početak i tko zna što nas čeka u sljedećim danima - kazuje Ante Kolombatović.

image
Kapetan Ante Kolombatović
Privatni album

Veliki problem u borbi protiv koronavirusa moglo bi biti siromaštvo i činjenica što mnogi nemaju zdravstveno osiguranje.

- Ima puno onih koji nemaju zdravstveno osiguranje, prije svega crnački dio stanovništva koji živi u siromašnim dijelovima gradova (tzv. slamovi). Oni tamo nemaju ni najosnovnije higijenske uvjete života. Mnogi od njih imaju AIDS, pa je njihov imunološki sustav jako narušen i teško se mogu othrvati bolesti. No, usprkos tome, nitko od njih ne nosi zaštitne maske ni rukavice i svi oni normalno žive kao da se ništa ne događa. Mnogi od njih ne poštuju restrikcijske mjere koje su uvedene pa ih često i vojska mora rastjerivati - kazuje Kolombatović.

JAR je država koja ima relativno dobar zdravstveni sustav, za razliku od mnogih afričkih država.

- U JAR-u je privatno zdravstvo jako dobro pokriveno i privatne bolnice ne oskudijevaju u opremi i kadru. Državni zdravstveni sustav ima dobre uvjete, ali ne onakve kakve ima privatni zdravstveni sustav. Međutim, mnoge afričke države koje su jako siromašne nemaju ni približno iste mogućnosti liječenja kao JAR i kod njih će biti veliki problem - kazuje Kolombatović.

Nitko u JAR-u ne zna kada će se vratiti normalnom životu i nitko i ne pomišlja na opuštanje uvedenih mjera.

- Nema nastave, ne rade restorani, kafići, kina, prodajni centri... I tako će ostati tko zna do kada. Škole će možda biti otvorene samo za maturu i nitko i ne pomišlja otvoriti škole za normalnu nastavu. Takav “lock down” vlada već više od mjesec dana - kazuje naš sugovornik.

Brodski promet i dalje se odvija i u luku Durban uplovljavaju trgovački brodovi, no i oni se moraju pridržavati restrikcija.

- Luka radi s 50 ili manje posto kapaciteta. Mi piloti, koji uvodimo brodove u luku, zaštićeni smo zaštitnim maskama, rukavicama i svime što je potrebno, a tako mora biti zaštićena i posada brodova koje uvodimo u luku. Ako ima sumnjivih slučajeva, prije nas pilota na brod ulazi liječnik i pregledava cijelu posadu. Tek kada ustanovi da nema zaraženih na koronavirus, ja kao pilot mogu ući na brod - zaključuje Kolombatović.

U Africi ima ukupno oko 18 milijuna izbjeglica koji žive po raznim izbjegličkim kampovima i ako koronavirus uđe u te kampove, bit će “nemoguća misija” zaštititi te ljude.

15. travanj 2024 02:16