StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKorekcija cjenika

Sudski vještak objašnjava što možete učiniti ako vam teleoperater poskupi račun. Ali dobro razmislite isplati li se

Piše Gabrijela Bijelić
20. siječnja 2023. - 07:29

Treći ponedjeljak siječnja, poznat i kao ‘Blue Monday’ smatra se najdepresivnijim danom u godini, što zbog zimskog sivila, što zbog besparice nakon blagdanske rastrošnosti. Ove godine bi za hrvatske korisnike telekomunikacijskih usluga osim tog 16. siječnja, depresivan mogao biti i utorak, 17. siječnja, kad se očekuje objava prosječnog godišnjeg indeksa inflacije za 2022. godinu. Prema tom indeksu će se kod mogućeg usklađivanja troškovnika ravnati teleoperateri HT, A1, Telemach i Iskon kojima je za pravo dao i HAKOM (regulatorna agencija za mrežne djelatnosti).

Odabrali loš trenutak

Trebamo li se u valu poskupljenja brinuti i zbog viših računa za telefoniju, internet i ostale usluge pitali smo stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije i tržišno natjecanje u telekomunikacijama, našeg sugrađanina Đura Luburu:

image

Vještak Đuro Lubura: Možete se razići s teleoperaterom bez penala Cropix

Cropix/

- Prvo valja naglasiti kako telekomunikacijski operatori još nisu podigli cijene niti su donijeli odluku da će to napraviti. Oni su samo stvorili pravne pretpostavke da cijene mogu uskladiti s rastom godišnjeg prosjeka cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju koji svake godine objavljuje Državni zavod za statistiku i to temeljem stručnog mišljenja HAKOM-a kao neovisnog regulatora.

Iako ta izmjena nema nikakve veze s promjenom valute nego s inflacijom koja se u svim državama Europe događa cijelu prošlu godinu, vrlo loše je odabran trenutak zbog čega se to povezuje upravo s uvođenjem eura i baca određenu sjenu na taj izniman uspjeh Hrvatske – smatra Lubura.

Dodaje kako je neosporno da u slobodnom tržištu svatko ima pravo samostalno određivati cijene sve dok time ne krše neki propis, ali:

- Činjenica je da je Vlada RH u prethodnim godinama ozbiljno pomagala gospodarstvenike da prežive posljedice COVID-a, rata u Ukrajini i raznoraznih tržišnih poremećaja, a većina telekoma i danas koristi određene subvencije i pogodnosti kojima je država intervenirala da bi smanjila troškove i spriječila stampedo cijena. Ne znam bi li operatori kršili neki propis ako cijene usklade s rastom inflacije, no siguran sam da nakon oštre reakcije iz Vlade neće olako donijeti odluku o poskupljenju – procjenjuje vještak Lubura i ističe dobru stranu cijele priče:

image

Koliko će porasti mjesečni troškovi za telefoniju?

Darko Tomas/cropix

Darko Tomas/

- Bez obzira bilo na kraju poskupljenja ili ne, svi korisnici koji imaju ugovor s obveznim trajanjem kod bilo kojeg operatora koji je najavio moguće podizanja cijena, ima pravo u roku 60 dana od dana zaprimanja te obavijesti raskinuti ugovor bez penala. Dakle, ako niste zadovoljni svojim operatorom ovo je prilika da ga promijenite, neovisno o tome koliko vam je preostalo do isteka obveznog trajanja ugovora, a za takav prijevremeni raskid vam operator ne može naplatiti nikakvu naknadu – ukazuje Đuro Lubura.

Nestabilno tržište

A kako moguću korekciju cjenika pravdaju teleoperateri? Što se A1 Hrvatska tiče, oni podsjećaju kako su sukladno Zakonu o obveznim odnosima i stručnom mišljenju HAKOM-a, korisnicima usluga uz mjesečni račun za prosinac 2022. poslali obavijest o uvođenju tzv. indeksne klauzule u opće uvjete poslovanja.

- Indeksna klauzula omogućuje operatorima da jednom godišnje usklade cijene usluga sa stopom inflacije i deflacije, što je uobičajena praksa u telekom industriji u svijetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu.

image

Računi za mobitel sve su viši

/Shutterstock

Temeljem ovakve izmjene korisnici imaju pravo na raskid ugovora bez naknade u roku od dva mjeseca od dana primitka obavijesti. U ovom trenutku A1 Hrvatska još nije donijela konačnu poslovnu odluku o primjeni indeksne klauzule. U slučaju da A1 Hrvatska odluči koristiti tu mogućnost, obavijestit će svoje korisnike najkasnije 30 dana prije primjene novih cijena – izvijestili su nas iz A1 Hrvatska.

Hrvatski telekom oglasio je kako će ogranuičiti podizanje cijena do maksimalno 10 posto godišnje. Ako stopa inflacije bude i veća od 10 posto, njihove cijene ne bi prešle taj postotak. istaknuli su, uz napomenu da korisnik dogovorene usluge može raskinuti bez plaćanja naknade za pogodnosti i popuste u sklopu usluge u roku dva mjeseca od primanja obavijesti uz račun za prosinac primljen u siječnju.

01. lipanj 2024 14:57