StoryEditorOCM

Strah od novog vala: u Australiji zabilježili prvu smrt od koronavirusa u više od mjesec dana

Piše Hina
24. lipnja 2020. - 09:01

Najnaseljenija australska savezna država u srijedu je objavila da je od koronavirusa umro muškarac u 80-ima, što je prva smrt od virusa u zemlji u više od mjesec dana, dok tisuće ljudi stoje u redovima kako bi se testirali na covid-19 iz straha od novog vala, a supermarketi uvode nova ograničenja.

Savezna država Victoria preko noći je prijavila 20 slučajeva zaraze, novinarima je u Melbourneu rekao šef zdravstvene službe Brett Sutton, zbog čega se broj zaraženih popeo na 1900 nakon novih 17 u utorak i 16 dan ranije.

"Kad imamo dodatne slučajeve, postojat će rizik od umiranja, hospitalizacije i odlaska na intenzivnu njegu", rekao je Sutton novinarima u Melbourneu. "Zato moramo kontrolirati broj zaraženih."

Porast slučajeva zaraze u Victoriji potaknuo je strahove od drugog vala, s 241 slučajem u državi dosad koji se identificira kao lokalna transmisija, što je porast za osam slučajeva od utorka.

Vlasti u Victoriji, koja je postala epicentar zaraze u Australiji, pokušavaju zadržati širenje virusa u šest predgrađa u najvećem gradu Melbourneu, koji je pogođen novim slučajevima.

Nakon što je Australija u usporedbi s drugim zemljama počela nametati ograničenja rano, prošli mjesec je počela ublažavati mjere karantene kako bi oživjela svoju ekonomiju nakon značajnog pada broja zaraženih.

Australija je zasad izbjegla visoku stopu smrtnosti, s tek nešto iznad 7500 slučajeva zaraze i 103 smrti, što je rezultat stroge karantene i pravila socijalne distance. 

16. travanj 2024 06:59