StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetravnatelj nzjz-a

Šostar: Bio sam u pravu kad sam rekao da ćemo u sljedećih 7-10 dana imati preko 2000 pozitivnih, prognoze epidemiologa su da će brojke još rasti

Piše šibenski.hr
21. listopada 2020. - 09:27

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar gostovao je u programu N1 televizije. Osvrnuo se na sve veći broj novozaraženih u Gradu Zagrebu, na velike gužve za testiranje, ali i na jučerašnje kritike Alemke Markotić.

- Bio sam u pravu kad sam rekao da ćemo u sljedećih 7-10 dana imati preko 2000 pozitivnih, prognoze epidemiologa su da će ti brojevi rasti - rekao je Šostar za N1.

- Jučer smo postavili rekord, testirali smo 1568 osoba. Važno je da se testira i u susjedstvu, u klinici Fran Mihaljević, u HZJZ-u oko 1000-1100 dnevno, tu su još i KB Dubrava, KBC Zagreb i KBC Sestara Milosrdnica, tako da je broj testiranja više nego duplo veći od onoga što samo mi testiramo. Važno je to da će iz velikog broja osoba u samoizolaciji u idućih 7-10 dana imati preko 2000 pozitivnih, evo danas ih je 337. Prognoze epidemiologa su da će te brojke još rasti u idućim danima, kaže Šostar i dodaje da su u samoizolaciji sada 1163 osobe, s tim da bi se do podneva trebalo obraditi još 100 pozitivnih osoba pa će i broj onih u samoizolaciji rasti. 

Šostar se osvrnuo i na jučerašnje kritike Alemke Markotić, koja je rekla da on nije epidemiolog već neurokirurg.

- Epidemiolozi procjenjuju, ne ja, ja sam neurokirurg... Ja sam na to ponosan i na svoje ljude jer smo organizirali najbolji sustav testiranja u RH. Epidemiolozi procjenjuju da će se 25-30 posto osoba u samoizolaciji tijekom vremena pozitivirati, najčešće u roku od 2 do 5 dana, ali imali smo i slučaj da je jedna naša djelatnica postala pozitivna tek 13. dan. 

Upitan o tome je li do sada bilo reinfekcija, Šostar kaže da takav slučaj nije bip zabilježen.

- Ne, još za sada nije bio nijedan slučaj reinfekcije. Mislim da je ni u svijetu nema, to su sporadični slučajevi. Ne treba gledati samo antitijela u krvi, već stanični imunitet koji daje određene rezultate. 

Govorio je i o incidenciji u Gradu Zagrebu.

- U Zagrebu je incidencija 321,9. Nije najviša u Hrvatskoj, najviša je u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali u većini županija je incidencija jako visoka, kaže Šostar.

U posljednjim su danima zabilježene ogromne gužve i redovi za testiranja. Mnogi od onih koji se testiraju, test trebaju radi prelaska granice, rada u inozemstvu i slično. Šostar se osvrnuo na mogućnosti proširenja kapaciteta, no kaže da nije vjerojatno da će se te gužve smanjiti.

- Možda se stvore još novi punktovi u covid ambulantama, da se i tamo uzimaju uzroci za one koji si žele platiti testiranje jer im treba zbog putovanja ili pretraga. Vjerujem da ćemo uspjeti riješiti. Ne možemo nikome zabraniti da se dođe ovamo testirati, mislim da će gužve i dalje biti i da ih nećemo uspjeti riješiti ali ćemo napraviti sve da ih umanjimo, rekao je Šostar i najavio da će se u podne sastati s Krunoslavom Capakom i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. 

- Najbolji način je da se u covid ambulante otvori mogućnost naplate testiranja pa se tako ovdje umanji gužva. Ali ovdje će biti gužve uvijek. Nalazi neće biti prije ako od ranog jutra ljudi dođu na testiranje. Mi u roku od 24 sata dajemo nalaze, a ako im ne stignu fizički nalazi i epidemiolog ih nije nazvao, to znači da su negativni. 

Na pitanje o tome je li vjerojatno da do Božića dođe do masovnog cijepljenja za koronavirus, Šostar kaže da je skeptičan, no ističe da bi se on svakako cijepio. 

- Ne znam. Malo sam skeptičan oko toga, ali ako uspijemo nabaviti cjepivo, ja ću biti prvi koji će se cijepiti. Nije problem procijepiti, bitno je dobiti kvalitetno i neškodljivo cjepivo koje će zaštititi ljude od covida, i ako to uspijemo, zaštitit ćemo ljude od ovoga. Nadamo se da ćemo uz moderna dostinuća uspjeti prekinuti ovaj 2. val i izbjeći 3. val, rekao je Šostar, pojasnivši da ovakve epidemije obično dolaze u tri vala: prvi je slabiji, drugi je, kako kaže, stravičan, a treći je obično još slabiji od prvog. 

Istaknuo je da u Zavodu nedostaje epidemiologa.

- Imamo ih 13. U funkciji je i služba za javno zdravstvo i za školsku medicinu. Fali nam ljudi, pomogao nam je ministar Banožić, dao nam je svoje dvije specijalistice. Dogovaramo sa Gradom još liječnika, nama volonteri na sedam dana ne znače ništa i to nam dapače povećava opasnost da nam Covid uđe u Zavod. Zaposlit ćemo 6-7 mladih liječnika da pomognu na epidemiologiji. Imamo za sada samo jednu pozitivnu djelatnicu koja je doma i bila je u izolaciji tako da dobro stojimo. 

Na pitanje o mogućnosti da liječnici koji su pozitivni na koronavirus, no bez simptoma, ili pak oni u samoizolaciji, ipak dolaze raditi, Šostar kaže:

- To će odlučiti ministar u suradnji s epidemiolozima. Sustav je već sada prenapregnut. Vidjet ćemo. Očito će se morati poduzimati neke nove mjere. Ministar će odlučiti što će. Ove mjere su za sada dovoljne ali ako se budemo neodgovorno ponašali, ovo je rezultat neodgovornog ponašanja kao da Covida nema... Sada imamo cijele obitelji zaražene.

Sastanak Milana Bandića s ugostiteljima se ne kosi s odlukama Stožera, kaže Šostar.

- Normalno je da gradonačelnik gleda kako da sačuva radna mjesta. Nije lako naći balans između gospodarstva i zdravlja. Jako puno je radnih mjesta u ugostiteljstvu, mora se brinuti. 

Na kraju se osvrnuo i na predstojeće dane i rekao da vjeruje da će doći do novog skoka broja zaraženih u Zagrebu.

- Epidemiolozi smatraju da možemo očekivati još veće brojke. Nadam se da ćemo uspjeti sve staviti pod kontrolu. Nenormalno se muče, rade od 7 ujutro do 1-2 u noći, zaključio je Zvonimir Šostar. 

18. travanj 2024 09:56