StoryEditorOCM

Šibenčani pripremite se na još jednu dozu kiše. Ravnatelj DHMZ-a: ‘Boris ima neobičnu putanju, vraća se nazad...‘

Piše Šibenski.hr
16. rujna 2024. - 15:07
Ciklona Boris je i dalje ovdje, još nekoliko dana će utjecati na vrijeme u Hrvatskoj, no ne ekstremno kako gledamo ovih dana u Europi, kazao je GuttlerNiksa Stipanicev/Cropix

Ivan Güttler, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda, na N1 je govorio o poplavama u Europi koje je uzrokovala ciklona Boris.

Rekao je da je riječ o "iznimno ekstremnoj situaciji".

"Ima neobičnu putanju. Nakon što je došla na područje Srbije i Mađarske, polako se vraća, ali u oslabljenom obliku", piše Index.hr.

Danas oborine na istoku Hrvatske

"Ostaci Borisa uzrokovat će malo oborine danas u istočnoj Hrvatskoj zbog čega je DHMZ izdao žuto upozorenje za tu regiju. Sutra i prekosutra imamo situacije s oborinom na obali. Ciklona Boris je i dalje ovdje, još nekoliko dana će utjecati na vrijeme u Hrvatskoj, no ne ekstremno kako gledamo ovih dana u Europi", dodao je.

"Tu su situacije s oborinama na obali u kombinaciji s burom na sjeveru Jadrana i burom na jugu Jadrana. Očekujemo utjecaj Borisa još nekoliko dana. Ne očekujemo ekstremne događaje kao što imamo u Austriji, Češkoj i dijelovima Poljske, Rumunjske, Moldavije... Ono na što ćemo se morati koncentrirati su porasti rijeka, ali ne zbog novih oborina nego zbog oborina koje su pale u Austriji", rekao je.

"Nadam se da su rane prognoze uspjele smanjiti broj žrtava"

Tijekom ponedjeljka još postoji mogućnost jačih oborina na istoku zemlje, a tijekom tjedna preostaje opasnost od visokih vodostaja rijeka. Komentirajući stanje na istoku Hrvatske, konkretno na Zelenom otoku na Dunavu, Güttler je rekao: "Dojam je da je oprema spremna, zalihe pijeska su spremne."

"Nadam se da su ove rane prognoze barem donekle uspjele smanjiti broj žrtava koji je trenutačno na 10′′, komentira Güttler stanje u Europi i ističe da je jedan od uzroka ciklone Boris toplo Sredozemlje.

"Iza nas je vrlo toplo ljeto. Zrak se sad ohladio, ali more je puno veći bazen topline i to je bio dodatan izvor vodene pare za ciklonu koja je nastala", rekao je. Na pitanje jesu li poplave koje su prošli tjedan iskusili stanovnici Dugog otoka, Dubrovnika i Korčule na neki način povezane s Borisom, ravnatelj DHMZ-a govori: "Sve je to dio jednog sustava."

18. rujan 2024 16:27